Braiseret & grillet lammebov med kartoffelsalat

Hovedret til 4 personer


"Prøv engang at braisere kødet i en gryde eller sæt det i ovnen, før du lægger det på grillen. Det smager vanvittigt godt − og så får du meget mere for dine penge. Få. slagteren til at skære benet fra kødet." Thomas Herman

Lammebov
1 lammebov, udbenet, 
3 fed hvidløg, finthakkede
3 kviste rosmarin, finthakkede
½ økologisk citron, revet skal
5 tynde skiver saltet, røget spæk
salt og peber

Lage
½ økologisk citron, revet skal
2 dl rødvin
6 dl brun fond eller vand
2 fed hvidløg
3 kviste timian
1 laurbærblad
1 spsk. tomatpuré
5 peberkorn
citronsaft
salt
smør
olivenolie
1 potte bredbladet persille, hakket

Læg boven med ydersiden nedad. Fordel hvidløg, rosmarin og citronskal på indersiden af boven, og læg de 5 skiver spæk herpå, så de dækker det hele. Krydr med salt og peber. Rul boven sammen som en rullepølse, og snør den stramt med kødsnor.

Krydr boven let med salt, og brun den grundigt på alle sider i lidt olivenolie i en passende gryde, tilsæt rødvin, fond/vand, hvidløg, timian, laurbærblad, tomatpuré og peberkorn. 

Kog boven forsigtigt under låg ved moderat varme i 1½-2 timer. Kontrollér om boven er mør ved at stikke noget spidst ind i kødet, slipper den med det samme, er den færdig. 

Tag boven op, fjern snoren og hold kødet varmt. Sigt skyen gennem et klæde, fjern evt. fedt, og kog skyen en smule ind. Pisk koldt smør i skyen, til smagen er god og rund. Krydr med salt og peber samt citronsaft efter smag. Tilsæt lige inden servering den hakkede persille. 

Grillstegning
Pensl den lune bov med lidt olie, og krydr den godt med salt og peber. Grill boven grundigt på alle sider. Skær den grillede bov i skiver, og servér.

Obs.: Boven kan braiseres om formiddagen, og derefter gennemvarmes på grillen, men sørg for, at den ikke får for hård varme. 


Kartoffelsalat

500 g små kogte nye kartofler, halve eller i skiver
3 dl mayonnaise
1 dl rygeost 
2 spsk. cremefraiche 18%
citronsaft
1 agurk
10 stk. radiser, rengjorte
1 zittauerløg, finthakket
1 spsk. fintsnittede purløg
1 spsk. fintsnittet estragon
salt og peber

Rør mayonnaise, rygeost og cremefraiche grundigt sammen, smag dressingen til med salt og peber, samt en smule citronsaft. 

Skræl agurken, halver den, og skrab kernehuset ud med en teske. Skær agurken i tern. Skær radiserne i skiver på skrå. 

Vend kartofler og dressing sammen, således man får den ønskede mængde dressing i sin kartoffelsalat. Tilsæt herefter agurker, radiser, zittauerløg, purløg og estragon. Smag tilslut salaten til med salt og peber    

Andet
små radiser med top, rengjorte
urter: fx kørvel, dild, persille eller brøndkarse 

Servering: Pynt kartoffelsalaten med urter og radiser.


Drikkeforslag

Når kødet kommer fra grillen kan det godt lide at blive fulgt op af rødvin med høj alkohol og noget frugtsødme. Du får lige 3 forskellige rigtigt gode vinforslag, der alle matcher:

1. Fyldig, oversøisk zinfandel fra Conn Creek i Californien er frugtig og særdeles inviterende til kødet fra grillen. Winefamly-medlemmerne er ret begejstrede.


2. Sydrhône er et godt sted at kaste sit øje på, når man skal have vin til lam på grillen. Jeg vil foreslå Domaine Guy Mousset, Cotes du Rhone Rouge 2016. Den er frugtig og ukompliceret med god fylde og er dejlig robust.


3. Den er lidt småpebret - men vil I fejre den lækre lammesteg fra grillen er den et værdigt valg: Clarendon Hills, Domaine Clarendon Syrah 2014 fra Australien. Den er saftig, frugtig og fyldig.