Chili con carne med hjemmegjorte tortillas

En vellavet og vel tilsmagt Chili con carne, kan skabe samme magi, som en klassisk fransk raffineret gryderet. 
En Chili con carne er i min optik en ragout lavet på hele stykker kød, jævnet med bønner, og tilsmagt rundhåndet med chili og kraftig bitter chokolade, en ragout hvor balancen mellem det salte, søde og stærke skaber magi.

Thomas Herman

Hovedret til 4 personer


Chilien:

300 g blandede tørrede bønner (f.eks. Kidney, black eye, tarbais)
800 g oksetykkam, befriet for sener skåret i tern på 2x2 cm 
½ dl. vindruekerneolie 
2 spsk. tomatpuré 
3 fed hvidløg, finthakket 
3 skalotteløg, fintsnittet 
½ spsk. stødt spidskommen 
1 spsk. chilipasta (f. eks. Chuchum Habanera) 
½ spsk. stødt cayennepeber 
100 g syltede Piquillos, skåret i strimler 
1 dåse flåede tomater, hakket rustikt 
1 liter kalvefond 
Maizena
50 g chokolade 71%, gerne gerne fra Summerbird organic
salt og peber  

Læg de tørrede bønner i rigeligt koldt vand aftenen før brug.

Krydr kødet let med salt og peber og brun det i olie i en passende gryde. Tag det  brunede kød op af gryden. Tilsæt tomatpuré, skalotteløg, hvidløg, spidskommen, chilipasta, og cayennepeber, og sauter dette ganske let. Kom kødet tilbage i gryden sammen med Piquillos, flåede tomater og kalvefond. Lad nu chilien simre i omkring 1 time ved svag varme under låg. 

Kog imens bønnerne i rent vand uden salt i 1 lille time, til de er møre, eller efter pakkens anvisning (det er forskelligt, alt efter hvilke bønner, du vælger at bruge). Kom de kogte bønner i chilien og lad simre i yderligere 30 minutter, således bønnerne jævner retten, og kødet er mørt. 

Rør chokolade i chilien, som var det en klat smør, og smag til med salt, peber og evt. en smule mere chili. Hvis  saucen virker for tynd, kan retten jævnes med Maizena rørt op i en smule vand. 

Hjemmegjorte tortillas

2 dl hvedemel
1 dl majsmel
½ tsk. bagepulver
2 spsk. majsolie eller vindruekerneolie
1 tsk. salt
1½ dl vand

Majsolie eller vindruekerneolie til stegning

Bland hvedemel, majsmel, salt og bagepulver grundigt sammen, og tilsæt olien under omrøring. Tilsæt vand, til man opnår  samme konsistens som en fast pastadej, og arbejd den godt igennem. Dejen skal være helt glat. Pak dejen ind i film, og lad den hvile på køl i 20 minutter. 

Del dejen i mindre stykker, og rul dem til runde kugler. Tryk kuglerne flade, og rul dem tyndt ud med en kagerulle, således de passer i størrelsen til din pande. Varm en pande op, pensl panden let med olie, og bag ”pandekagerne" ½ minut på hver side. Hold de bagte tortillas lune, mens de resterende bages færdige. Server dem herefter straks. 

Andet

Creme fraiche 38 % 
Friske koriander 

Servering

Kom chilien over i en skål eller det ønskede serveringsfad, pynt med lidt koriander på toppen og serverer chilien med de lune tortillas, creme fraiche 38 % samt en frisk salat. 

VinforslagMotto, Unabashed Zinfandel 2014
En rødvin fra Motto i Californien der søger det optimale i druen Zinfandel. En mørk og kompleks vin, der bidrager med noter af søde modne røde frugter, mørk chokolade og varme krydderier.  
Bør serveres ved 15-16 grader, gerne i store glas.

Se vinen herPrint opskriften

Ønsker du at printe eller gemme opskriften, kan du hente den som pdf-fil herunder: 
Tilknyttet fil: File iconChili con carne med hjemmegjorte tortillas (385 kB)