Créme brûlee med lakrids & Agen svesker

Dessert til 4 personer


Créme brûlee

½ liter fløde
65 g rørsukker
lakridspulver
12 stk. Agen svesker, befriet for sten
1 stang polynesisk vanilje
6 æggeblommer

Andet
Rørsukker
Bundselbrænder til køkkenbrug

Fremgangsmåde
Sæt ovnen på 100 grader.

Flæk vaniljestangen på langs. Skrab kornene ud, og mas dem sammen med 1 spsk. rørsukker, således at kornene skilles ad. 
Varm fløde, det resterende rørsukker, vaniljesukker og den flækkede vaniljestang op til lige under kogepunktet under omrøring. Lad blandingen køle af i ca. 1 minut, og pisk så den varme væske over i æggeblommerne, lidt efter lidt. Smag massen til med lakridspulver efter behag, men pas på at lakridssmagen ikke bliver for kraftig. Sigt cremen gennem en fin sigte over i en beholder, og fjern herefter skummet på toppen med en ske. 

Skær sveskerne i mindre stykker, og fordel dem i 4 små ildfaste skåle/dybe tallerkner. Hæld cremen over sveskerne. Sveskerne skal være helt dækket af creme. Der må ikke være små luftbobler eller skum på toppen af cremen, er dette tilfældet kan der blot køres en bundselbrænder hen over toppen af massen, og boblerne eller skummet vil forsvinde.

Bag skålene/tallerkenerne med créme brûlee i vandbad i 50 - 60 min., eller til cremen har sat sig. Sæt herefter cremen på køl, min 2-3 timer, eller til den er helt afkølet og har sat sig. 

Ved servering: Drys cremen med et tyndt lag rørsukker og karamelliser overfladen med en bundselbrænder.   

Hvid eller rød? Riesling Auslese fra Tyskland eller Kirsebærvin fra Frederiksdal

Crème brûlée kalder i sig selv på en hvid dessertvin, men sveskerne drager mere hen ad en mørk dessertvin. Derfor har jeg prøvet begge disse to: Riesling Auslese fra Johan Topf er lys og gylden med sentplukkede sødmefulde druer og mandariner. Kirsebærvinen fra det højt berømmede Frederiksdal er mørk, tæt og saftig med modne kirsebær, der passer godt til sveskerne, der gemmer sig i desserten. Begge dessertvine fungerer godt, og valget beror på, hvilken retning man har mest lyst til at gå i.

Print opskriften

Ønsker du at printe eller gemme opskriften, kan du hente den som pdf-fil herunder: 

Tilknyttet fil: File iconCréme brûlee med lakrids & Agen svesker (147 kB)