Inspiration
Leder du efter inspiration omkring vin? Så bare gå igang, her har vi artikler der spænder bredt inspiration indenfor vinens verden.
- July 29, 2022
Mange steder i verden bliver der fremstillet hedvin - og mange af dem har den portugisiske portvin som forbillede. Men kun vin, fremstillet i de demarkerede områder omkring Douro-dalen og byen Porto, må kaldes portvin. Der er tale om sød vin der holder en alkoholprocent på mellem 19 -21 %.
Produktionen af portvin er måske den mest ekstreme vinproduktion i hele verden!
Vinbønderne i Dourodalen i Nordportugal lever med vilde temperaturer, fra 9 måneders lange, frysende kolde vintre til 3 måneders ekstreme somre med op til 50° stegende varme. Enkelte portvinsmarker er hugget ind i stejle bjergsider med sirligt skifer-broderede lodrette mure ned mod Douro-floden, der skal holde jorden på plads. Det er et af verdens smukkeste natur- og menneskeskabte scenarier men en farlig og yderst udfordrende arbejdsplads.
Portvinens
- July 27, 2022
Riesling, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon eller Chardonnay? Taget i betragtning af at vi danskere i gennemsnit drikker 55 flasker vin om året, er vi meget forudsigelige i vores valg af druer. - og det er lidt en skam, for der findes mange flere spændende druer end dem vi ofte hælder i glasset.
Der er meget at hente på både smag, kvalitet og pris hvis man er åben for at prøve nogle af de mere ukendte og usædvanlige druetyper. Men mest af alt udvider det horisonten og forståelsen af hvor mange druer der egentligt findes - og hvor forskelligt de kan smage.
Dornfelder
Til trods for at vi i Danmark kender meget lidt til rødvinsdruen Dornfelder, er det den anden mest plantede blå drue i Tyskland. Dornfelder har som drue kun eksisteret siden 1955 hvor August Herold skabte den som en krydsning mellem to andre (forholdsvis ukendte)
- July 25, 2022
Smagen af fad er ganske karakteristisk for en vin og ofte er fadlagret vin også blevet sidestillet med kvalitetsvin - men er det nu også korrekt? Og hvad er det egentligt der sker med vin når det fadlagres og hvad betyder valget af fad for den endelige smag? - det ser vi nærmere på her.
Lagring af vin på fad benyttes for at påvirke vinens farve, smag, duft og struktur. For
udover aromaerne, er lagring på fad med til at gøre vinen blødere og i nogle tilfælde øge lagringspotentialet. Valget af træsort og fadets alder er vigtige faktorer i udfaldet af hvordan vinen kommer til at tage sig ud. Vin kan både fadlagres under gæring og selve modningen hvor vinens er mest modtagelig. Når vinen lagres på fad, er det en kemisk process der aktiverer stofferne i træet og som reagerer på vinen der begynder at oxidere gennem træet. Et fad som bruges til lagring af vin, har en levetid
- July 25, 2022
Fra de europæiske vinhuse og deres traditionsrige virker, til den nye verdens frivole og ekspressive vinmageri. Hvad er den reelle forskel på ‘old world wines’ og de vine vi kalder ‘new world’? Læs med og bliv klogerer på myter og fakta om vin-verdenens største kulturskel.
Inden for vin taler vi ofte om den nye og den gamle verden. Det er i dag en måde hvorpå vi kan differentiere vinens geografiske oprindelse - og ikke så meget andet. Men sådan har det ikke altid været, engang var det et spørgsmål om kvalitet og om at tydeliggøre forskellen på de ‘finerer’ gamle vine fra Euoropa imod den nye verdens mindre raffinerede flasker.
Historisk
Der er der en vis (muligvis misforståelse) af at vine fra Europa - altså den gamle verden, er af bedre kvalitet end vine fra alle andre steder i verden. Muligvis fordi traditionen
- June 27, 2022
Selvfølgelig skal der vin til maden - men det er ikke ligemeget hvilken vin. For selvom at ethvert måltid kun bliver bedre med et glas vin til - så kan valget af vin være helt afgørende for den samlede oplevelse.
Ingen mad uden vin
Et glas vin til maden er altid godt - det kan faktisk gøre selv den kedeligste pastaret til en gastronomisk oplevelse hvis du bare vælger den helt rigtige vin at komme i glasset. Men du behøver naturligvis ikke nøjes med en sløv pasta - også de gode måltider fortjener et godt glas vin. Den rigtige vin kan fungere som en ekstra ingrediens til din mad og fuldende oplevelsen i samspillet mellem mad og vin - med smag og oplevelse!
5 smage - én vin
Der er mange teorier og tilgange til det at sammensætte vin og mad - men som hovedregel handler det altid om at finde en vin som i smag,
- June 22, 2022
Der er lang vej fra en plantet vinstok til et glas med vin. Rejsen fra jord til bord er ikke kun lang - den er også kompleks og farefuld for en vindrue. De mange faktorer som vind, vejr, jordbund og håndtering påvirker i høj grad det endelige produkt.
Vin er - per definition, gæret frugtsaft. Gæring omdanner sukkeret i frugten til alkohol og således bliver frugt til vin. Med tiden vil al frugt på naturlig vis begynde at gære (eller rådne om man vil) det handler derfor om at styre processen således at frugten danner vin - og ikke bare bliver til eddike. At styre denne gæringsproces af druer i ønsket om at lave vin kaldes ‘vinificering’.Vinstok
- October 25, 2021
Som medlem hos Winefamly er det ikke kun de andre medlemmer som du bliver forbundet til gennem din glæde ved vin - også de vinbønder som leverer vinen er en aktiv del af det fællesskab, som danner grundlaget for Winefamly. Derfor får du her en kort introduktion til de 5 mest populære producenter.
Glover Family Vineyards, Zephyr Wine
I New Zealands smukke og frodige natur - omgivet af grønne bakker og med eventyrlige referencer svævende under den azurblå himmel - dyrker Wendy og Owen Glover de druer som indgår i vine fra Zephyr Wine. Wendy og Owen er 4. generation på Dillons Point Dairy, hvor man satser benhårdt på druerne: Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Chardonnay og Riesling. Sønnen Ben har i dag overtaget en stor del af driften og han er blevet en af New Zealands mest beundrede og respekterede vinproducenter. Familiens marker er placeret i et køligt klima og dette sammen med jordbundsforholdene giver vine med sprødhed, et rent
- October 18, 2021
Find smageskemaet her, så du selv kan printe dem du har brug for.
- September 30, 2021
At afkode etiketten på en flaske vin kan - i visse tilfælde - være en forvirrende opgave. Få en hurtig guide til hvordan du staver dig igennem vinmerketets ABC lige her.
Du kender det sikkert - følelsen af at stå foran supermarkedets hylder fredag eftermiddag, med kurven fuld af bøffer og frisk estragon, mens du desperat forsøger at afkode hvilken vin der skal med hjem og skåle weekenden i gang. Desperationen fører de fleste af os til at lede efter noget vi kender; et område, en drue - måske bare et land hvorfra vi trygt tør vælge vores vin. For hvilken viden kan du reelt udlede af vin etikkens uoverskuelige informationsoverload.
SVÆRT AT GENNEMSKUE
Frygt ikke, der er masser af spor at hente - du skal bare vide hvor du skal lede. Mange producenter er vilde med idéen om at give deres vin et navn som ikke bare er knyttet til drue og geografi. Nogle vælger et navn
- September 23, 2021
Det er jul, det er cool, det er nu vi hygger os bedst - men uden vin, bliver der ingen fest. Traditionerne juleaften er mange og forskellige, derfor er der heller ikke ét entydigt svar på hvilken vin som passer perfekt til julebordet. Vi forsøger her at give dig et overblik til hvordan du finder en vin som passer til netop jeres jul.
- July 29, 2021
Sommeren er over os - og for mange solcremes-indsmurte danskerer, betyder det at vores foretrukne vin har fået et let lyserødt skær. Det er som om at lysten til - og accepten af - at drikke uhæmmede mængder rosévin, stiger proportionalt med antallet af solskinstimer. Men hvad bør man egentligt spise til sommerens læskende fristelse?
Kort sagt kan rosévin, i næsten alle tilfælde, fint erstatte en hvidvin til lette og lyse måltider. Rosévin har samme mineralske og frugtige smag som vi kender hos hvidvinen - her får den bare lidt mere krop og er derfor ekstra god til mad med kylling, fed fisk og ‘røde’ skaldyr.
Den jomfruelige klassiker
Så sikkert som ‘amen i kirken’ er det, at rosévin passer pragtfuldt til de ‘røde’ skaldyr. Her taler vi altså om rejer, hummer, krebs og vores helt egen favorit: Jomfruhummer.
- May 18, 2021
Der er både dén om tonic mod malaria, dén om sømanden og dén om de blege damer i indien. En gang for alle afliver vi myterne om gin’ens bedste ven og guider til igennem tonic vandets forunderlige verden.
Der findes mange besynderlige og dramatiske historier om hvordan tonicvand blev opfundet og til hvilket formål. Fælles for dem alle er at de har deres arnested i Indien - hvilket også er helt i tråd med virkeligheden. I 1700-tallet lå den britiske flåde barrikaderet i det indiske ocean, hvor besætningen kæmpede en del med malaria. Som et middel mod den farlige feber, skulle sømændene indtage medikamentet kinin, som er et stof der udvindes af kinabark. Smagen af kinin er imidlertid meget bitter og var stort set umulig at få sømændene til at indtage - indtil man fik den idé at blande det med vand, sukker og forskellige smagsgivere som lime og citrongræs. Som en del af rationen fik hver sømand dagligt udleveret en pint gin
- May 14, 2021
De fleste af os kender efterhånden forskel på café latte og americano på stempelkanden og næs-kaffen, men hvad sker der hvis vi kigger et lag dyberer ind i danserkes kaffevaner, ser ud over hvilket mærke vi drikker og hvilket logo der er på vores papkrus - er der måske mere at hente på bunden af kaffekoppen?
I Danmark har vi en helt særlig kaffekultur som ikke ligner nogen andre steder i verden.
Vi drikker litervis af filterkaffe, køber to-go kaffe og går ud for at mødes om at drikke kaffe. Fælles for os alle er - at danmark er et kaffeland hvor 70% af befolkningen dagligt drikker kaffe. - og her taler vi ikke bare om en enkelt kop, til at få dagen igang, nej vi drikker i gennemsnit 4 kopper kaffe om dagen. Faktisk er Danmark den 4. mest kaffedrikkende nation, kun overgået af Finland, Østrig og Sverige. Men hvilken kaffe vi drikker og hvordan vi drikker den - det er der stor forskel
- May 05, 2021
Hvad betyder det at en vin er tør - hvordan smager tannin og er der forskel på sødme? Få svaret i Winefamlys lille smags-ordbog.
Du kan sikkert allerede - med stor glæde - både drikke og smage på vin. Det svære kommer i at sætte ord på det du smager; surt er sjældent bare surt og en fed vin henviser til smagen af nybagt brød. For at gøre dit liv, som entusiastisk vindrikker, en lille smule mere velorienteret - eller veltalende, så har Winefamly lavet en lille ordbog for dig- som enten gerne vil vide hvordan du omtaler vinen korrekt - eller bare gerne vil lyde klog til en vinsmagning.
Aggressiv
En vin som virker voldsom i munden. Siges ofte om vine som ikke har opnået den ønskede afrunding i smagen. Der er ikke tale om bølle-vin, men bare den type som ikke har så gode manerer.
Animalsk
- April 23, 2021
Hvad skal en vin kunne for at være en ægte ‘grillvin’ - og hvordan finder du de helt rigtige flasker til sommerens grillede måltider? - Læs med og bliv klædt på til sæsonens varmeste vine.
Tiden med høj solskin, lange dage i parcelhushaverne og selvfølgelig grillaftener er på vej - det kalder på kolde øl, drinks og de gæster, som du virkelig har glædet dig til igen at kunne invitere hjem på terrassen. Men ingen grill-middag uden vin, og til denne type mad som får en masse røg, samt både brændte og søde noter, kræver det noget vin med smæk på smagen. Her er ikke plads til små spinkle vintyper, som forsvinder i munden, når der bliver tændt op under den helt særlige umami, som kun mad, tilberedt over åben ild kan frembringe. - Nuvel du må også gerne læse med, hvis du sværger til gasgrill.
3 Grundregler når du skal vælge vin til grillmad
1. Gå ikke ned på procenterne
- April 15, 2021
Vil du gerne igang med at drikke vin - altså på et andet niveau, end det hvor man generøst slukker tørsten, med enhver form for druesaft som bliver serveret i et højt glass på fod? - så læs med her og få en indføring i, hvordan du finder glæden ved god vin.
Vin er en pragtfuld drik - som med rette er blevet drukket gennem århundrederne. Mennesket har til alle tider feteret væsken med de karismatiske procenter. Den helt store forskel på at drikke vin- og nyde vin, ligger i forståelsen af hvordan du vælger en vin. At et parameter, for valget af vin, er hvidvin til fisk og rødvin til kød- også i øvrigt bobler til alt det andet - det er langt fra en garanti for at vælge rigtigt. For at kunne træffe et kvalificeret valg fra vinhylden kræver det naturligvis en form for … Basisviden! - den kommer her:
En (vin)stok at støtte sig til
Nuvel, der
- April 13, 2021
Kan man smage forskel på en vin, alt efter hvilken musik som spilles? Videnskaben siger “Ja” - vi prøver selv om der er en forskel at spore på bunden af glasset og forenden af playlisten.
- February 25, 2021
Der var engang hvor vin var forbundet med en luksuriøs og ekstravagant livsstil. Sådan er det ikke mere - vin er blevet en dagligvare, som for mange hører hverdagen til, og som kan opgraderes til ‘Grand Cru’ i weekendudgaven. Men for nogle mennesker handler det ikke så meget om hvilken vin man drikker - men mere om hvem man drikker den med.
I et villakvarter, midt i Ringsted, bor Tina og Stig, sammen med deres 3 store børn. Familien er hverken entusiastiske foodies eller kulinarisk ignorante. De kan lide den gode vin som ofte følger med god mad. De kan lide den gode samtale man kan have over et glas vin, men frem for alt kan de lide de mennesker, som kommer forbi hjemmets - altid åbne- dør og sammen med ægteparret drikker den gode vin.
Det gode liv og det gode glas
- February 22, 2021
Man kan ikke sige “Tempranillo”, uden også at sige crepehår og pastelfarver. Druen havde sin episke storhedstid i 1980’erne, hvor den stod forrest på supermarkedets hylder og inviterede sig selv ned i kurven, når der stod fondue eller indbagt mørbrad på menuen. Siden har den udviklet sig i flere retninger - de fleste af dem gode.
Hvorfra - og hen?
At Tempranillo er spansk kan der ikke herske nogen tvivl om - druen er så inkarneret som chorizopølse, akustisk guitar og kraftigt overskæg. Tempranillo er tilmed Spaniens nationaldrue og står bag alt fra den ikoniske Pingus til middelmådig bordvin. Tempranillo findes ikke kun i de kendte Spanske udgaver fra Rioja og Ribera del duero - også de oversøiske producenter har taget druen til sig. Siden årtusindskiftet er antallet af Tempranillo-druer
- February 18, 2021
Vin er godt, vin er sundt, vin drikker vi året rundt” - “Vi elsker at lave mad med vin, sommetider kommer vi det endda i maden”... Mulighederne er mange når det handler om anvendelsen af vin, blandt andet er det værd at huske på hvor crazy lækkert det er med vin i drinks, cocktails og sjusser.
Aperol ‘Champagne’ Spritz
En af de helt store moderne klassikere er: Aperol Spritz. Der findes ikke den instagram-konto, med respekt for sig selv, som ikke har minimum ét billede af en solbrille-klædt kvinde med den italienske aperitif, godt plantet mellem se (selv)brune lår. Alt andet lige, så er kombinationen af den bitre aperol, den søde Prosecco og den friske danskvand et virkelig godt glas. Men trænger du til at prøve noget nyt, eller gider du bare ikke drikke noget som efterhånden
- February 16, 2021
Hvem har ikke fundet sig selv i situationen hvor et godt tilbud, på 6 flasker vin, har fristet og er blevet bragt hjem - blot for at opdage at vinen slet ikke levede op til den episke beskrivelse af den storslået smagsoplevelse som bagside etiketten satte i udsigt. Svaret på hvordan du undgår at spilde dine penge - og dine dråber er: SMAGEKASSER.
Ethvert vinfirma, med eller uden respekt for sig selv, har ‘smagekasser’ i sortimentet. Det er der flere rigtigt gode grunde til at benytte sig af, hvis man ikke har bekendt sig til én bestemt flaske vin fra en specifik producent. Mange af os kan godt lige at smage noget forskelligt og vil gerne, trods tilbagevendende favoritter, møde nye vine - uden at binde os til 6 eller 12 flasker af en slags. Hvis du hører til denne type af polyamourøse vindrikkere, så er der meget at vinde ved at prøve en smagekasse.
Bland-selv-slik for voksne
- February 11, 2021
Fra livsvigtig næring, til proletariatets signatur-drik og tilbage igen på de bonede gulve, hvor enhver midaldrende mand har et mikrobryggeri i garagen. Øllets historie er omstridt og fuld af dramatik - frem til i dag hvor øl nydes på lige fod med vin. Dog er der stadig forskel på, hvornår vi bør sætte vin på bordet - og hvornår vores måltid har det bedst i selskab med en bajer.
Der var engang et land, hvor øl var kilden til livet, hvor den humlede drik var sundere end det slam-befængte drikkevand og hvor vi med sørste iver adopterede vores tyske naboers evne til at fremstille bayersk øl. Med tiden blev vandet klart, og øl blev arbejdernes drik. Det bedre borgerskab holdt sig for god til øl og drak udelukkende vin, møjsommeligt importeret fra varmere lande. Men i 10’erne skete der noget, øl blev pludseligt mondænt og antallet af mikrobryggerier eksploderede. I 2013 kom der over 1.000 nye øl
- February 11, 2021
At alkohol er fyldt med kalorier, må være guds sande straf mod menneskets syndefald. At noget der har så flatterende en effekt på din krop - kan være syndigt, er næsten ikke til at bære. Men gode råd behøver ikke være dyre hvis dit kalorieregnskab skal gå op, der er hjælp at hente ved at vælge den rigtige type alkohol.
Rødvin er den største synd
Med et kalorieindhold på lige omkring 100 kcal. per glas, er rødvin noget nær det mest kalorieholdige du kan drikke. Rødvin besidder dog en række gode egenskaber som - i begrænset indtag - beskytter mod nogle typer af blod- og hjertesygdomme. Det kan også argumenteres, at rødvin smager så godt - at det faktisk er kalorierne værd.
Den “lette“ hvide
‘Kalorielet’ er måske så meget sagt, men der er “kun” omkring 90 kalorier i et glas hvidvin. Den lyse vin indeholder forskellige antioxidanter som er
- February 09, 2021
Fra håndbajer til mikrobryg og årgangsøl, eller bare ‘en kold fra kassen’ - der er mange måder at tale om (og drikke) øl på, men allerbedst smager øllet, når det folder sig ud som gæret følgesvend til vores livretter. Det gælder både til lands, til vand og i luften - uanset hvorfra din livret kommer - findes der en øl som passer til.
Benene på jorden og brown ale i glasset
Når menuen siger: ‘bøf’ eller andre typer af kødholdige retter, vendes opmærksomheden ofte mod rødvins-beholdningen, men det er slet ikke nødvendigt. Der findes flere øltyper, som kan komplimenterer kødets protein på fineste vis. Nøjagtig som med rødvinen, er det vigtigt at øllet til kød, indeholder en god portion tannin. Her går vi efter en god og potent ‘Brown Ale’, hvor de karamelliserede maltnoter lægger sig fløjlsblødt mød bøffens stegeskorpe og indhyller munden i en sand ekstase af saftig kødkærlighed.
- January 29, 2021
Alsidig som en sofistikeret kamæleon, skifter Syrah både farve, navn og udtryk ved et besøg ‘down under’. Men ligemeget om du er til den franske udgave, med boheme-maner og simremad - eller om du er til umiddelbar gæstfrihed og sloppy joes i Californien - så er Syrah noget for dig.
Hvorfra - og hen?
En af de helt store druer verden over er Syrah. Med dybe rødder i jorden omkring Rhône, kom druen som både skifter navn og udtryk, alt efter hvor i verden den plantes. På hjemstavnen i det sydfranske er Syrah druen som står bag både Nordrhones finnesserige vine og indgår i ikoniske blends fra Sydrhone, herunder også Châteauneuf-du-Pape. Når Syrah optræder som immigrant i Australien kalder den sig ‘Shiraz’ og fremstår mere brutal end i den franske udgave - den sorte vin har dog stadig en form for kompleks raffinement - også uden for europa. Druen gør en fremragende gæsteoptræden på de Californiske vinmarker, hvor den fremstår balanceret og blød i udtrykket.
- January 29, 2021
Vinens første reagensglasbarn er blevet voksen og fremstår nu som en mørk og varmblodig ørken-prinsesse. Pinotage er rødvinen der kan danse dine smagsløg bløde og bagefter giver dig potente slag - lige mellem øjnene. Træd varsomt og få det fulde potentiale ud af din flaske Pinotage.
Hvorfra - og hen?
Med en status som Sydafrikas nationaldrue, står Pinotage stærkt - og urokkeligt - på tronen over de varme, mørke og eksotiske druer. Det specielle ved Pinotage er at den ikke er kommet til verden på naturlig vis - men er skabt som en krydsning mellem den sarte og elegante Pinot Noir og den kraftfulde og potente Cinsault. De to druer blev bragt sammen af professor Perold på universitetet i Stellenbosch i 1925, som et forsøg på at skabe den perfekte rødvinsdrue. Navnet Pinotage kommer af moderens ‘Pinot’ og det faktum at sydafrikanerne kalder Cinsault for Hermitage. Som plante er Pinotage medgørlig, som sin robuste far og modner tidlig i varmen. Den giver
- January 26, 2021
På en grå hverdagsaften i et nedlukningsramt corona-land - hvor det eneste lyspunkt er, at hjemmearbejde fint kan klares med et glas vin inden for rækkevidde - kræver det en omgang med kontante tanniner og en kraftig smag af mørke bær. Alt det, og ikke så meget andet, får du med vin på Negroamaro-druen.
Hvorfra - og hen?
Helt nede i det sydligste Italien, på den frodige hæl, ligger området Apulien - her har rødvinsdruen Negroamaro hjemme. Som en morsyg italiensk ungkarl, har den det bedst på sin egen egn - her hvor man kender den og ved hvad den kan. Negroamaro er indfødt i Syditalien og er distanceret fætter til den - noget mere - kendte Sangiovese. Men der er ikke meget som fletter de to sammen. Negroamaro trives godt i et varme og tørre klima, hvor den også kan give et ganske fornuftigt udbytte. Gennem årene har Negroamaro udviklet sig til en hårdfør type, med tykke skaller og den er derfor resistent overfor mange af de svampesygdomme, som kan
- January 26, 2021
På en grå hverdagsaften i et nedlukningsramt corona-land - hvor det eneste lyspunkt er, at hjemmearbejde fint kan klares med et glas vin inden for rækkevidde - kræver det en omgang med kontante tanniner og en kraftig smag af mørke bær. Alt det, og ikke så meget andet, får du med vin på Negroamaro-druen.
Hvorfra - og hen?
Helt nede i det sydligste Italien, på den frodige hæl, ligger området Apulien - her har rødvinsdruen Negroamaro hjemme. Som en morsyg italiensk ungkarl, har den det bedst på sin egen egn - her hvor man kender den og ved hvad den kan. Negroamaro er indfødt i Syditalien og er distanceret fætter til den - noget mere - kendte Sangiovese. Men der er ikke meget som fletter de to sammen. Negroamaro trives godt i et varme og tørre klima, hvor den også kan give et ganske fornuftigt udbytte. Gennem årene har Negroamaro udviklet sig til en hårdfør type, med tykke skaller og den er derfor resistent overfor mange af de svampesygdomme, som kan
- January 21, 2021
En smuk chilener som kæmper for retfærdighed og som med alle kneb vil vinde både din mund og dit hjerte. Hvis ikke det var for det franske ophav, som giver en dekadent og afmålt side til druen - så ville det næsten blive for meget - men kombinationen af en vild chilener, med miljøbevidste idealer og klassisk fransk aristokrati, gør Carménère til en sand vinder.
Hvorfra - og hen?
Fra det forbilledlige Frankrig, rejste Carménère-druen i 1800-tallet til det eksotiske Chile, hvor den fejlagtigt blev modtaget som dens noget mere kendte, fætter Merlot. De chilenske vinbønder plantede og dyrkede Carménère i den tro, at det de arbejdede med var Merlot og solgte vinen som sådan, indtil farven på kronbladene afslørede, at der var tale om den røde udgave, ikke den hvide med de hvide kronblade, som Merlot er kendt for. Det slog dog ikke de chilenske vinbønder ud, i løbet af 1990’erne, blev Carménère så populær, at
- January 21, 2021
“Dyrisk, blodig og med et strej af kostald” - sådan kan Mourvèdre-druen beskrives, og det er - måske lidt overraskende - ikke nødvendigvis en dårlig ting. Den franske drue, med det skizofrene forhold til eget navn, kan meget mere end smage af våd pels - den kan udvide og udfordre vores opfattelse af god fransk rødvin.
Hvorfra - og hen?
Mourvèdre holder primært hof langs middelhavskysten og i den franske vinregion Bandol, men druen er også at finde - dog under andre navne - i henholdsvis; Spanien, Californien og Australien. Fælles for disse steder er varmen - Mourvèdre er en forholdsvis kuldskær og træg drue at arbejde med. For at få det bedste resultat, kræver det en velnæret jordbund, masser af sol og gerne sydvendte skråninger med en god udsigt. Det er en diva, som tager sin tid og kræver sin plads i solen for at opnå sit fulde potentiale - men så er det helt klart også besværet
- January 21, 2021
Historisk set, har den landlige franske rødvinsdrue, ikke haft de store armbevægelser eller blinkende medaljer, at smykke sig med - men det er måske ved at ændre sig. Ligesom kærligheden til det rustikke landkøkken, genanvendelighed og ubarberede underarme, bliver stadig mere moderne - så er Grenache på vej ind - som druen der sammenfatter netop alt det vi gerne vil være: En solidarisk medborger, med naturlig skønhed og tæmmet vildskab.
Hvorfra - og hen?
I slutningen af 1900-tallet var Grenache en af de mest planetede druer i verden. Den fandtes i et utal af varianter og tog sig gerne et nyt - og mere lokalt klingende navn - alt efter hvor i verden den befandt sig. Som en anden ‘con artist’ (-eller fidusmager om man vil) så har Grenache kunnet begå sig på de bonede gulve på vinslotte verden over. Det er dens enestående evne til at tilpasse sig omgivelserne og opfører sig forskelligt fra sted til sted, som giver druen sit specielle udtryk og
- January 19, 2021
Tag al den udtalte elegance i Pinot Noir og tilføj så en potent og viljestærk karakter - som en underspillet fransk militærmand - sådan smager Gamay-druen. Gamay er den ukendte buddy som holder sig i baggrunden og ikke stjæler rampelyset, men uden dén ville Beaujolais ikke være det samme.
Hvorfra - og hen?
Gamay har sin oprindelse i Beaujolais i Frankrig, og den har hverken haft en stor udlængsel eller et teenage oprør - endnu. Beaujolais er egentligt en del af det mondæne Bourgogne, men området har sin helt egen stil og Gamay er et af de bærende elementer. Uden for Bourgogne finder man primært Gamay i Schweiz og Loire, men længere væk kommer vi heller ikke.
Farve, duft & smag
- January 18, 2021
Verdens næstmest plantede drue. Onde tunger vil sige, at det næppe er på grund af kvaliteten, mens typer med halvfulde glas, ville sige at du her finder en drue som ikke er kendt eller feteret - men som gør sig imponerende flot som wingman i flere spændende blends.
Hvorfra - og hen?
Kær drue har mange navne; I Spanien hedder den Cariñena og italienerne kalder den Carignano men i Frankrig, hvor druen er mest udbredt, går den under navnet Carignan. Den optræder sjældent alene, men er flittigt brugt i diverse blends - faktisk er Carignan den 5. mest dyrkede drue i Frankring. Oprindeligt stammer druesorten fra Cariñena i Nordspanien.
Her trives den i det varme og tørre klima, som gør Carignan til mørk vin med masser af kraft og højt niveau af tannin. I Priorat laver de, med stor succes, vin på Carignan. Det giver nogle forholdsvis fyldige og frugtige vine, med noter af både hindbær og lakrids. - Men det ufravigelige - January 07, 2021
Den velklædte verdensmand med de gode manerer og tidløse elegance. Cabernet Franc er stamfader til den allestedsværende Cabernet Sauvignon, men er for længst blevet overhalet på popularitet af det mere potente og joviale vidunderbarn. Hvis du er mere til elegance end brutalitet og foretrækker Leonard Cohen over Sussi&Leo - så er du klar til Cabernet Franc.
Hvorfra - og hen?
Fra arnestedet Médoc, i det nordlige Bordeaux, kommer druen Cabernet Franc. Her har man i århundreder lavet vin på den letbenede franske drue, med det nationalklignende navn. I Bordeaux får Cabernet Franc dog sjældent lov til at stå alene - da druen ofte blandes med Merlot og Cabernet Sauvignon. I området Loire, har de formået at lave fænomenal enkeltdruevin på Cabernet Franc. Udenfor Frankrig, kan man finde Cabernet Franc i det nordlige Italien, Australien,
- January 07, 2021
Som en undervurderet deltager ved et talent-show, overrasker Barbera med en smag som blæser selv den mest inkarnerede kakkelbords-kværulant omkuld. Det er den krydrede og saftige smag som gør Barbera-druen til mere end bare endnu en italiensk smørtenor.
Hvorfra - og hen?
En af de mest plantede druer i Italien er Barbera - det medfører også en, til tider, lidt svingende kvalitet, men lad det ikke afholde dig fra at fylde den ligefremme og letforståelige italiener i glasset. I Piemonte har Barbera en særlig plads, og her er druen nærmest blevet synonym med rødvin til egnsretter. Barbera fra Piemonte findes i 3 udgaver: Barbera D’Alba, Barbera D’Asti og Barbera del Monferrato. Hvis du gerne vil bevæge dig udenfor den italienske region, så kan det anbefales med en tur til Californien eller Argentina, hvor de også arbejder med
- December 29, 2020
For mange af os er det en selvfølgelighed at bobler i glasset betyder følgeskab af østers, caviar eller anden luksuriøs spise fra havet. Men der findes faktisk et endnu bedre - og noget mindre bekosteligt - match til dine bobler: Den flotte fritøse.
Trods et image som ‘den pæne pige i klassen’, så er den boblende vin på ingen måde bange for at blive griset til, med en omgang fedtet og oliedryppende junk food. Faktisk er fed, friturestegt og saltet mad et overraskende godt match til bobler - både af den søde og mere tørre slags. Synes du det lyder helt ude i vinmarken? Tænk på hvor godt en sød og boblende sodavand smager til fritter - så virker det måske ikke så aparte! Her får du 5 eksempler på hvordan vores mest fedtede livretter passer til boblende vin.
Kylling & Cava - hvad kom først?
Op igennem
- December 29, 2020
Mens verden falder i svimer over rommens sødlige fortræffeligheder og salget af single malt whisky stiger proportionalt med antallet at streamede afsnit Mad Men - så står cognacen tilbage som en forældet avec, kun holdt i live af en magtelitær gruppe midaldrende mænd, med Rolex-ure og guldfarvede Mastercards. Men er det ikke en skam?
En drikkelig by
‘Cognac’ er ikke kun navnet på den voluminøse brændevin, det er også en smuk by i det sydøstlige Frankrig. Siden 1200-tallet har lokale brandy-producenter, haft eneret på at sætte mærkaten ‘cognac’ på deres produkt. Området lidt nord for Bordeaux, er delt op i 6 distrikter og producerer hvert år ca. 130 milioner flasker cognac, som drikkes verdens over. Det er samspillet mellem områdets klima, jordbunden og de lokales ukuelige opfindsomhed, som har skabt den drik - franskmændene selv kalder for ‘gudernes
- December 22, 2020
Det med at rosévin kun er forbeholdt kvinder med sløve smagsløg og hede sommerdage - det er heldigvis fortid. I dag drikkes rosévin hele året og af alle typer - som alle ved at rosé kan være en sand fest i munden. I Danmark elsker vi specielt de Sydfranske rosévine med smag af Saint Tropez og lyse sommernætter, samt de lyserøde dråber fra Provence hvor festen også kan foregå i mere intime rammer, over en let anretning. Her får du Winefamlys 3 bedste rosévine i luksusklassen.
- December 21, 2020
Fra sødmefuld og frodig til stram og frisk - hvidvin i denne prisklasse kan tilfredsstille ethvert behov. Der er meget at hente på kvaliteten, hvis du er villig til at vove dig væk fra de mest kendte druer - omvendt er der også de hvidvins-klassikere, som trods popularitet, har formået at bibeholde både empati og charme.
- December 21, 2020
Med et budget på 200 kr. til en flaske rødvin, så bør det være muligt at få fuld valuta på smagen. Men hvordan undgår du at købe katten i sækken ? eller måske nærmere proppen i flasken? - Ganske enkelt, du vælger en af tre nedenstående rødvine.
- December 16, 2020
Der er uendelig langt mellem den åbne flaske hvidvin vi altid har i køleskabet, til at forsøde aftentimerne efter en hård arbejdsdag, til den rødvin som passer bedst til hovedretten ved den runde fødselsdag - og helt ud til den flaske champagne som kan købes og gemmes som et alternativ til aktier. Vin er langt fra bare vin, og det handler heller ikke kun om hvad der er i flasken og hvordan det smager - hvilken vin som er den rigtige, handler i høj grad om situationen.
Hverdagsvin
“Et glas vin efter en lang arbejdsdag er lige dele luksus og overlevelse”
Ved at kalde en vin for ‘god hverdagsvin’, siger vi så reelt ikke bare - at den er billig, men stadig værd at drikke? - Nej, hverdagsvin dækker over den vin som har en stor alsidighed og derfor vil kunne passe til mange af de retter som vi spiser i hverdagen. Prisen på en flaske hverdagsvin
- December 15, 2020
Rosévinen har skyllet ind over Danmark og indfarvet, først vores sommer - nu vores sindstilstand, i en let pink nuance. Rosévin er godt humør og hyggeligt selskab, fordi det ganske enkelt er umuligt at være trist, hvis nogen serverer dig et glas med kølig rosé.
- December 15, 2020
Der er, i Danmark, en tradition for at hvidvin skal koste mindre end rødvin, at det er mindre fint og at hvidvin primært er det uprøvede supportnavn, som varmer op for rødvinen. Intet kunne være længere fra sandheden. - Hvidvin har ligeså mange facetter, udtryk og nuancer som rødvin, og så kan du sagtens erhverve dig stor velsmag til en rimelig pris.
- December 15, 2020
At vælge en god flaske rødvin, til en fornuftig pris, kan sommetider virke ualmindeligt uoverskueligt. Men en flaske vin behøver ikke koste flere hundrede kroner for at give dig ‘fuld plade’ på både smag, procenter og god stemning.
- December 10, 2020
De senere år er der skyllet en regulær rom-bølge ind over Danmark. Vi har i den grad taget den søde drik med de gode procenter til os - og rommen har nu indtaget pladsen som vores foretrukne avec.
Rom er, for vores tid, blevet hvad Whiskey var i 1990’erne. Den foretrukne avec, som den bedre middelklasse hiver frem fra barskabet, og nørder til døde inden den gyldne drik med de søde undertoner, hældes i glasset. Engang var rom noget sømænd og lyssky pirater hældte i sig, udelukkende for virkningens skyld - også blev det noget som uløseligt hang sammen med en vis amerikansk læskedrik - nu er rommen blevet mere end bare stueren - den er blevet trendy!
Fra slavedrik til parcelhusene
Historien om rom starter med gode gamle Christoffer Columbus, som i 1493 fragtede sukkerrørs-bønder fra de
- December 07, 2020
Kulden er begyndt at bide i kinderne, bilruden rimer til og det kalder på en ting: portvin. Findes der noget mere behageligt end at synke ned i en blød stol, smide benene op og skænke et stort glas med den mørke vin som portugiserne har lært os er lig med en ultimative hygge?
Den flotte, mørke og sødlige vin fra Portugal, har sit navn fra byen Porto som ligger ved Douroflodens udmunding til Atlanterhavet. Siden 1600-tallet har portugiserne produceret vin i flere afskygninger. Da Frankrig og England lå i handelskrig i 1678, begyndte englænderne at importere vin fra Portugal. Det var her, at kimen til portvinen blev lagt - portugiserne tilsatte spiritus til vinen, for at stabilisere den på den lange rejse til England - og sådan opstod det, vi i dag kender som portvin.
- December 03, 2020
At Champagne er smagen af poesi på flaske, det er efterhånden slået fast - men hvad så med alle de andre boblende drikke som gør kinderne røde og tankerne lette? Hvad er hvad og hvordan navigerer man udenom kvalmefremkaldende boblevand og smarte mærkevarer - hvis det eneste man vil er at drikke stjerner?
I Frankrig kalder de det Champagne eller Crémant, i Spanien drikker man Cava og Italienerne hylder deres Prosecco og alle andre former for Spumante - fælles for dem alle er, at den boblende drik altid virker opløftende og ekstravagant på selv den mest
- December 01, 2020
Bagagerums-Beaujolais med smag af den første torsdag i november og noter af saftevand. Nuvel, det er ikke den vin med det bedste rygte. Den er blevet udskældt og slutshamet hele vejen fra det nordlige Bourgogne til indre by i København. Men Beaujolais har taget kampen op, krævet sin ret til at være helt sin egen og til at turde ligge forførende tæt med bedste veninden Pinot Noir.
Ca. 50 km nord for Lyon ligger området ‘Beaujolais’, som teknisk set er en del af Bourgogne. Geografisk kunne det ligeså godt høre til Rhône, men stilen i Beaujolais vine er langt fra det som kendetegner det øvrige Rhône
- November 27, 2020
Selvom ‘Brunello’ faktisk var navnet på en drue, så er det med tiden blevet synonym med den type vin - som solidt placeret i den italienske superliga, blandt jetsettere og folkevalgte kongelige, danser rundt og som en fadlagret kraftkarl, gør sit Sangiovese-baserede ophav ære.
Jorden er rund, juleaften falder d. 24.12, der skal Chablis til østers og Brunello smager godt. Nogle ting står ikke til diskussion og bør heller ikke betvivles som andet end valid fakta. Brunello di Montalcino er, som et smagsmæssigt fyrtårn, en af de mest dominerende kransekage-figurere ved den Toscanske vinfest. Navnet stammer fra Sangiovese Grosso-druen, som i Montalcino, blandt venner, kaldes Brunello. Sangiovese Grosso er en lokal klon (ikke at forveksle med klovn) - for i området omkring den italienske landsby Montalcino, produceres vin af himmelråbende høj kvalitet. Inden
- November 26, 2020
Hvidvinens hæderkronede eminence, som med al sin afmålte elegance og tørre humør, indlemmer dig i en verden, hvor enkelhed og rene linjer sætter dagsordenen. Det er smagen af begavelse og historiens vingesus som ligger begravet under de ranke vinstokke og beriger din mund med svaret på - hvor godt hvidvin rent faktisk kan smage.
Småt, godt og verdensberømt
Som et af de nordligste vindistrikter i Frankrig ligger Chablis, 30 km. syd for det sagnomspundne ‘Champagne’. Her laves noget af verdens bedste og mest eksklusive hvidvin. Hvidvin fra Chablis laves udelukkende på Chardonnay og sikrer dig altid en tør og lys vin - blottet for forstyrrende noter af alverdens tropiske frugter, som med sødmefuld fedme - er så langt fra Chablis som det overhovedet er muligt. Chablis er skarpsindig og begavet
- November 23, 2020
En af verdens ældste druer og en klar favorit hos vinelskere verden over. Men Pinot Noir er en alsidig og lidt vanskelig dame, hun er sart og ømskindet - men feteret og ombejlet.
En gammel sag
Pinot Noir er primært kendt fra Bourgogne, hvor druen hænger uløseligt sammen med produktionen af finere fransk vin. Druen kan spores helt tilbage til middelalderen hvor franske munke i Bourgogne producerede vin, kun tilgængelig for kirken og adelen. Pinot Noir blev behandlet på smukkeste og mest nænsomme vis, og den følsomme drue var årsagen til at munkene udviklede den detaljerede Cru-systematisering, som i dag bruges til at klassificere vine i Bourgogne. Ironisk nok er Pinot Noir ikke en oplagt gemme-vin, den vil ofte have fuldt potentiale efter 3-4 år eller
- November 13, 2020
Den alsidige og højt feterede hvidvinsdrue har sin oprindelse i Bourgogne, men i dag er det den mest dyrkede verden over. Den populære drue danner grundlag for alt fra tør Champagne, til florlet hvid Bourgogne og fyldige, fadlagrede amerikanere. Men kan man måske tale om at populariteten har overhalet kvaliteten?
Trods det faktum at Chardonnay både dyrkes, og drikkes, verden over - så smager den på ingen måde ens om den kommer fra Australien eller Italien. Hvis man taler med en vinbonde fra Bourgogne, hvor Chardonnay-druen oprindeligt kommer fra, så vil vedkommende hævde at druen i sig selv ikke smager af noget - men at de unikke jordbundsforhold og det optimale klima - sammenlagt med bøndernes viden - er det som giver Chardonnay sit flotte udtryk og imødekommende smag. Den påstand er måske heller ikke helt forkert, for siden druen rejste med
- November 11, 2020
Den italienske nationaldrue er alt andet end en imødekommende og varmblodig mamma. Det er den stramme rygrad, som holder på formerne og understreger vigtigheden af struktur, i de store italienske vine. Umiddelbart ikke det oplagte udgangspunkt for en lækker vin til middagsbordet - også er der måske alligevel håb?
Italien sidder tungt på posten, som det land hvorfra danskerne hvert år drikker mest importeret vin. En af de mindre kendte vintyper, som vi dog er ved at få øjnene op for, er den beundringsværdige Sangiovese, som betyder ‘Jupiters blod’. Toscanerne værner om deres Sangiovese fordi man her kan smage områdets særegenhed i hver en flaske. Det er vejret, jordbunden og selve smagen af Toscana der bliver tappet ned i disse flasker. Druen benyttes i alle områdets kendte vine som Chianti og Brunello - og er fast inventar hvis man skal producerer de berømte
- November 09, 2020
Her finder du en oversigt over de mest kendte og anvendte druetyper, samt et par velvalgte ord om deres karakteristika.
Barbera: Rødvinsdrue som primært dyrkes i Italien og Argentina. Har en rund duft af kirsebær og en let tør eftersmag.
Cabernet Franc: Rødvinsdrue fra Frankrig som kendetegnes ved at være let, frisk og med noter af både blomster og friske hindbær.
Cabernet Sauvignon: Rødvinsdruen som kendes og produceres i det meste af verden. Giver mørke og sødmefulde vine.
Chardonnay: Hvidvinsdrue som dyrkes mange steder i verden og giver vin med cremet - November 05, 2020
Vinens verden er stor og kompleks. Derfor er det langt de færreste som ved ALT om vin, men når du har nået bunden af denne blog - så kan du med sindsro sige at du har; “Læst alt hvad der er værd at vide om vin”.
Gider du ikke læse? Spring over hvor flasken er lavest og lær 3 sætninger, som får dig til at lyde super klog på vin: Klik her
Hvad er vin?
Vin er - helt basalt, en gæret druesaft. Under gæringen omdannes sukkeret i frugten til alkohol - og således fremstilles vin. Se hvordan man forklarer vin på 100 ord.
Hvis din nysgerrighed rækker længere ned i flasken, kan
- October 21, 2020
Hvorfor farver nogle rødvine vores tænder blå? Det finder du svar på her, og hvad du gør ved det.
- October 05, 2020
Vin behøver ikke koste en formue for at smage godt - med få enkle tricks kan du få selv de mest simple vine til at smage af en eksklusiv oplevelse.
- September 30, 2020
Vi har lavet en kort guide til de forskellige typer, så du nemt kan finde din favorit.
- September 16, 2020
Ja, du læste rigtig, her er vores guide om vin til din favorit serie.
- September 16, 2020
I USA er det den californiske nationaldrue (Zinfandel), i Italien Puglias stolthed (Primitivo) - men er det overhovedet den samme drue - og hvorfor hedder den noget forskelligt alt efter hvor den kommer fra?
En berejst type
Zinfandel er de senere år blevet en utrolig populær drue i de danske vinglas - den sødmefulde og afrundede smag passer godt til vores smagsløg. Men med populariteten er der også opstået en del mystik og usikkerhed om hvordan druen kom til Californien. Det er dog fastslået, via en moderne DNA-test, at druen har sin oprindelse helt tilbage til den tidlige middelalders Kroatien. Oprindeligt kendtes den under det mundrette navn: Crljenak Kaštelanski, men da druen i 1700-tallet kom
- September 16, 2020
Langt de fleste vine vil smage og dufte herligt uanset glas - men nogle af dem skal have lidt ekstra hjælp. Hvilke vine det handler om, og hvad det kræver at få det optimale ud af din vin - det guider vi dig til her.
- September 16, 2020
Din førstehjælpsguide til køb af vin hos din lokale vinhandler
- September 16, 2020
At vælge vin til mad kan være en svær kunst at mestre, men her får du 8 gode råd til når der skal vælges vin til maden.
- August 19, 2020
Sådan fjerner du rødvinspletter fra tøj & møbler
- August 12, 2020
Bare ét enkelt glas vin, men hvad så med resten? De fleste kender lysten til at åbne en god flaske vin, uden nødvendigvis at tømme den samme aften - så hvor længe kan en åben flaske vin egentlig holde sig?
Hvad sker der med vinen efter åbning
Så snart du trækker en flaske vin op begynder den at ilte. Luft er i udgangspunktet en god ting for de fleste vine- men for meget luft skader, over tid, din vin. Så når du sidder og ser på flasken og overvejer at sætte proppen i, så tænkt over hvor meget luft der er i flasken. Hvis mere end halvdelen af flasken er luft, vil ilt-mængden være så stor at vinen meget hurtig taber smag og kan i værste fald begynde at gære. Som hovedregel bør du ikke gemme en flaske som er mindre end halv fuld, i mere end halvandet døgn. Hvis du har mere end det halve tilbage i flasken, er mulighederne lidt flere.
- April 22, 2020
Kylling kan tilberedes på mange måder, og derfor kan det være svært at vælge vin til. Men læs vores guide og bliv klogere.
- April 22, 2020
At vælge vin til rødt kød er ikke nogen nem sag, for smagspaletten spænder vidt fra den rørte tatar, den til blodige bøf og det højtbelagte stykke smørrebrød med roastbeef, men hjælpen er nær!
- April 20, 2020
Skal du holde din egen vinsmagning derhjemme, så får du her vores eget smageskema - lige til at downloade og printe. Saml vennerne, sæt flaskerne på bordet og stik næsen i glasset. I kan med fordel starte med de letteste vine og bevæge jer fra bobler over hvidvin til rødvin og evt. dessert- eller portvin til sidst. Hvis i blindsmager, så pak flaskerne ind i staniol og giv dem et nummer - men behold gerne rækkefølgen fra let til tung. Herunder får du også et par tips til, hvad du kan se, dufte og smage efter.
Farve: er rødvinen rubinrød, lilla, grant eller måske rødbrun - og er hvidvinen gulgrøn eller mere over i citrongul? Og hvor intens er farven?
Duft: dufter vinen kraftigt allerede inden du stikker næsen i glasset - eller skal vinen svinges rundt før du fornemmer duften? Kan du dufte frugt, blomster eller noget umodent? Er der nogen krydderier i duften -
- February 16, 2020
Tarte tatin med æbler & rosmarin med kanelcreme - dessert eller bagværk til 4 personer.
- February 16, 2020
Vildt cassoulet “på jysk” - hovedret til 4 personer.
- February 16, 2020
Vildtconsommé med sherry, hasselnødder & urter - forret til 4 personer.
- February 14, 2020
Anne-Sophie Debavelaere og hendes familie er dybt rodfæstet i Bourgogne
- February 14, 2020
Ben Glover - Glover Family Vineyards
- February 14, 2020
Côte de boeuf på klassisk vis med bearnaise & fritter - lækker hovedret til 4 sultne voksne
- February 14, 2020
Quinta das Carvalhas - portvin lavet i en af de flotteste dale.
- February 14, 2020
Anders Kissmeyer en af de allerbedste øller
- February 14, 2020
Duckhorn er en af Nordamerikas fornemmeste vinproducenter
- February 14, 2020
Pecchenino fra familiebrug til vingård
- February 14, 2020
Vinene fra René Bouvier
- February 13, 2020
Sådan får du vin og kød til at passe sammen
- February 13, 2020
8 simple grundregler til mad og vin