Skal der kraftig vin til krydret mad - eller skal man vælge noget mere friskt som modspil? Kan man drikke rødvin til fisk eller champagne til bøf? At vælge vin til mad kan være en svær kunst at mestre, men her får du 8 gode råd til når der skal vælges vin til maden.

Kraftig vin til kraftig mad

Det er ikke en fordel at gå med en spinkel vin hvis maden er fuld af varme krydderier og mørkt kød. Jo mere smæk der er på smagen i maden - jo mere skal der også være det i vinen. 

Tanniner til din bøf

Rødvine med kraftige tanniner passer godt til de proteiner som dominerer i mørkt kød. Vælg derfor en Cabernet Sauvignon eller andet kraftfuld vin til din bøf. 

Både rød og hvid 

Retter med kylling eller lyst kød - som svinekoteletter og mørbrad, kan serveres med både fyldige hvidvine eller en let rødvin som eksempelvis Beaujolais.  

Fisk er ikke bare fisk 

At der skal hvidvin til fisk vil langt de fleste mene, men der er stor forskel på fisk og på hvordan de tilberedes. Til de lyse fisk som torsk og rødspætte vil det passe godt med saftig og let vin som eksempelvis Chablis - mens fed fisk som laks og makrel kræver en vin med noget mere fad. Vælg eksempelvis noget hvid Bourgogne eller vær lidt modig og gå men en stringent og frisk rødvin som Pinot Noir

Vin & ost 

Mange af os griber instinktivt ud efter rødvinen når der kommer ost på bordet, men det er ikke nødvendigvis altid den bedste idé. Fadlagret Chardonnay passer godt til fede oste, mens syrlig gedeost har det bedst i selskab med et glas Sauvignon Blanc. Hvis du skal have blåskimmelost, så se efter Portvin af typen ‘ruby’ - det er et sikkert hit. - og hvis du mest er til rødvin, så gå efter en rund og frugtig version med så diskrete tanniner som muligt!

Sødt kræver mere sødt

Helt enkelt skal din dessertvin altid være mere sød end selve desserten. 

Syre er gud!

Hvis din mad er præget af syrlige nuancer som citron eller eddike - så skal du tillige finde en vin med udtalt syre. Syrebalancen er noget af det vigtigste i både mad og vin. De meget syrlige vine kan ofte ikke drikkes uden mad til, men vil folde sig ud og virke helt eminent i samspil med syrlige retter.  

Den gode smag 

Gå efter at matche smagende i din mad, med smagsnuancer i vinen. Er retten præget af bitterhed, så vælg en vin med en høj grad af bitterhed i smagen. Der er 5 essentielle smage, i både mad og vin, som du altid kan gå ud fra: 

  • Sødt 

  • Salt

  • Surt

  • Bittert

  • Umami  

Følger du de her råd - så bliver vinen som et ekstra ingrediens til din ret!  

Vi har gjort arbejdet for dig, fortæl os hvad du skal spise - så finder vi vinen

https://foodnwine.winefamly.com/