Risotto med urter & salami

Tenuta Fionia, Occhio Verde Verdicchio dei Castelli di Jesi 2014

Til Thomas Hermans Risottoopskrift  skal der en vin til, der har noget friskehed, men som også har fylde til at matche den cremede risotto. Vi anbefaler Occhio Verde fra Tenuta Fionia. Det er stor og fyldig hvidvin fra Marche-regionen i Italien. Vinen er lavet på druen Verdicchio, som Jesi byen i Marche er verdensberømt for. Denne version minder en del om en stor Chardonnay. VInen er cremet, let gylden i farven med grønne nuancer - derfra navnet. I duften finder man abrikos og hyldeblomst som går igen i smagen. Afsluttende får man fornemmelsen af blodgrape og bittermandler. 

Se vinen her 

Hovedret til 4 personer


Risotto base

400 gr. risotto ris, fx Arborio, skyllet under koldt vand i en sigte
1 - 1½ liter hønse- eller grøntsagsfond
2 fed hvidløg, finthakket 
8 stilke timian, bladene
2 stk. skalotteløg, finthakket 
3 dl hvidvin 
100 g smør  
150 g. revet parmesan 
olivenolie
salt og peber
sherryeddike
citronsaft


Krydderurtesalat
citronsaft
frugtig olivenolie
urter som fx bredbladet persille, kørvel, purløg og estragon, bladene   

Fyld i risottoen

200 g italiensk salami, skåret i skiver på 0,3 mm og herefter skåret i stifter 
1 spsk. finthakket bredbladet persille
1 spsk. finthakket kørvel
½ spsk. finthakket estragon 

Brus 1 spsk. olie og 1 spsk. smør op io en passende gryde. Steg de hakkede skalotteløg, hvidløget og timian et kort øjeblik. Det må endeligt ikke tage farve. 

Varm fonden op.

Kom de skyllede ris i gryden, og lad dem stege med et kort øjeblik under omrøring. Hæld hvidvin ved, og lad simre i gryden under omrøring, 2 min. 

Hæld 3 dl lun fond på risene. Lad risene absorbere alt væsken, før der tilsættes mere fond. Forsæt med at spæde med fond, til risene er møre, men stadig har lidt bid, ca. 20 min. Tag gryden fra varmen, lad hvile i 2 min. 

Rør revet parmesan og smør i lidt efter lidt. Juster konsistensen med lidt fond, hvis den virker for fast. Det er vigtigt risottoen er lind og en smule flydende. 

Smag risottoen til med salt, peber og et par dråber sherryeddike og et par dråber citronsaft. 

Lige inden servering: Rør de hakkede krydderurter og den italienske salami i risottoen.  

Thomas Herman siger: Vær opmærksom på at risottoen under hele processen skal stå stille og roligt og tilberede, dvs. den må ikke koge på noget tidspunkt. Der skal omrøres konstant i starten indtil der tilsættes den første mængde fond, derefter skal der blot røres i den indimellem. 

Krydderurtesalat: Kom krydderurterne i en lille skål, mariner dem i et par dråber olivenolie samt et par dråber citronsaft. 

Servering

Anret risottoen i dybe tallerkner og kom den marinerede krydderurtesalat på toppen af risottoen. 

Den røde: Az. Agr. Giribaldi Nebbiolo Conca d'Oro 2014

Az. Agr. Girimaldi er organisk producent fra 2004 og har siden udviklet sig til en yderst interessant kvalitetsproducent med et bred udvalg af vine som alle besidder høj kvalitet. Denne 100% rene Nebbiolo vin har en pæn mørk ruby farve med levende orange skær. Duften er  imødekommende med roser og urter som hovedtræk og så besidder vinene en god fast struktur i smagen med hint af kanel, sort peber og røde bær.

Se vinen her 

Print opskriften

Ønsker du at printe eller gemme opskriften, kan du hente den som pdf-fil herunder: 
Tilknyttet fil: File iconRisotto med urter (227 kB)