Tarte Flambée som i Alsace


Frokostret til 4 personer

Jeg stiftede for alvor bekendtskab med Tarte Flambée på Falsled kro, da jeg som ganske ung kok tilbragte en sommer i kroens køkken. Der var en fransk kok, vist nok fra Alsace, som en dag lavede en fortryllende udgave til personalemad. Jeg fik aldrig opskriften, desværre. Så her kommer min egen udgave, næsten som jeg husker den fra en sommerdag i det sydfynske. 

Thomas Herman

Dej 
10 g gær
3 dl lunkent vand
1 spsk. olivenolie
400 g hvedemel
100 g Tipo 00 mel
1 tsk. fint salt

Smuldr gæren i en lille skål. Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt olie, salt og de to typer mel lidt efter lidt. Ælt dejen grundig i 10 minutter, til dejen er blank og elastisk. Lad den hæve et lunt sted i 1 time. 

Friskostcreme

250 g fromage blanc eller en fed græsk yoghurt
125 g creme fraiche 38 %
1 æggeblomme
1 spsk. olivenolie
muskatnød
salt og peber

Kom fromage blanc og creme fraiche 38 % i en skål, og pisk det grundig sammen. Tilsæt æggeblomme samt olie, og pisk det yderligere. Smag massen til med revet muskatnød, salt og peber.

Fyld

200 g røget bacon
2 stk. zittauerløg

Pil løget, halver det, og skær i strimler. Skær bacon i små bjælker, men endeligt ikke for tyndt. Kog løg og bacon ganske kort i kogende vand, og afdryp det grundigt.  

Andet
50 g Gruyere, revet
4 kviste rosemarin, bladene herfra
friséesalat 

Saml tærten

Sæt ovnen på 240°. Placer en bageplade i ovnen.

Slå dejen ned, når den er hævet til dobbelt størrelse. Drys en smule Tipo mel på bordet, og rul dejen meget tyndt ud. Læg dejen over på et stykke bagepapir. 

Fordel friskostcreme på dejen, drys med bacon-løg-blandingen og rosmarinbladene. Afslut med en smule revet Gruyere. Ovnen skal være 240° varm!  Træk dejen på bagepapiret over på den brandvarme plade, og bag den i ovnen 10 – 15 minutter, eller til bunden er sprød. Ved servering: knus frisk sort peber ud over, drys med sprød frisée salat og lidt reven gruyere. 


Tilbehør

Server retten med en god og enkel salat, blot vendt med tynde skiver løgringe og en let vinaigrette.   

Drikkeforslag

En enkel ret, som smager fantastisk med en hvid flaske pinot blanc. Gerne fra Alsace, men den friske Stepp Pinot Blanc fra 201har også det der skal til. Prøv det sammen.