Vi kunne desværre ikke finde nogle produkter

Cottanera

Den lange snoede vej bevæger sig langsomt op i det næsten golde, mørke landskab. Her i 700 meters højde er vinden fra Middelhavet næsten konstant og over os tårner Etnas top. Det er i virkeligheden et lidt håbløst projekt at dyrke vin her - terrænet og jorden gør, at alt skal gøres med hånd og til fods, og det er besværligt i nærmest alle processer.

Det er måske en del af forklaringen på, hvorfor vinene fra Etna har oplevet noget af en renæssance de seneste år - men først og fremmest er det fordi den store vulkan og de traditionelle druesorter leverer spændende, karakterfulde vine, som er noget helt for sig selv

I starten af 90’erne var vindyrkningen på nordsiden af Etna nærmest uddød - lavlandet mod syd leverede læssevis af rødvin på internationale druesorter og der var ikke stor efterspørgsel på Carricante og Nerello Mascalese. Men heldigvis var der nogen af de lokale som var forudseende, og det var startskuddet til Cottanera.

Giuglielmo Cambria overbeviste sin bror og far om, at det var nu man skulle satse på at lave vin, som var Siciliens egen. Buskads og hasselnøddeplantager blev ryddet og jorden blev tilplantet til at starte med en blanding af druesorter, men de traditionelle druer fik til sidst overtaget. Naboerne i byen kaldet dem skøre - men i dag har vi glæden af deres vision

For her i den sorte vulkanjord laver Cottanera små mirakler. Kølige, elegante og strukturerede vine fyldt med karakter - en underspillet krydret tone er gennemgående, kaffe og chokoladenoter i rødvinene, mineralsk, næsten salt fornemmelse i hvidvinene - dybde, saft og kraft, men meget ulig hvad Sicilien ellers er mest kendt for.

Cottanera har et dygtigt team - Francesco, søn af Giugliemo, styrer løjerne i kælderen og blev udråbt som årets vinmager i Gambero Rosso i 2019 - og alt arbejdet i marken varetages af et fast team af kvinder fra lokale familier fra området, som året rundt sørger for præcision og dedikation i marken - fra vinstokkenes første skud til høsten er i hus. Nabovingården hedder Terre Nere, som de seneste år har været bannerfører for Nerello Mascalese-druen, og Cottanera kan sagtens følge med her.