Filtrer efter
Shopping muligheder
Pris:
kr.
Producent:
 1. Quinta das Carvalhas 6varer
Passer til:
 1. Apétirif 1vare
 2. Dessert 10varer
 3. Mørkt kød 3varer
 4. Ost kraftig 10varer
 5. Ost milde 7varer
Dyrkning:
 1. Konventionel 10varer
Aroma:
 1. Stenfrugt 1vare
 2. Rød frugt 3varer
 3. Mørk frugt 10varer
 4. Tørret/kogt frugt 10varer
 5. Søde krydderier 6varer
 6. Andre krydderier 4varer
 7. Fad 6varer

Portvin – 

11 varer

Filter (11)
Faldende orden
Sortering
Faldende orden
 1. Portugal
 2. Portugal
 3. Portugal
 4. Portugal
 5. Portugal
 6. Portugal
 7. Portugal
 8. Portugal
 9. Portugal
 10. Portugal
  4.999,00 kr.

  Ikke på lager

Portvin

Vinbønderne i Dourodalen i Nordportugal lever med ekstreme temperaturer, fra 9 måneders lange, frysende kolde vintre til 3 måneders ekstreme somre med op til 50° stegende varme. Enkeltrække portvinsmarker er hugget ind i stejle bjergsider med sirligt skifer-broderede lodrette mure ned mod Dourofloden, der skal holde jorden på plads. Det er et af verdens smukkeste natur- og menneskeskabte scenerier med den måske mest ekstreme vinproduktion i hele verden!

De forskellige portvinstyper udvikler vidt forskellige smage, alt afhængig af, hvordan producenterne lagrer og udvikler dem. Kort fortalt er der to typer: Ruby port og Tawny port. Ruby Port er den mørkelilla, tætte og intense udgave, mens tawny er den lysbrune, karamelduftende og kryderede version. Herunder får du en kort introduktion til de forskellige portvine.

Under handelskrigene mellem England og Frankrig i 1600-tallet erstattede englænderne deres franske vinforbindelse med Portugal. For at stabilisere vinen under den lange transport til søs hældte portugiserne lidt spiritus i hvert vinfad - og med tiden udviklede dette sig til at blive til den portvin, vi kender i dag. Portvin laves stadig som en almindelig vin, men inden gæringen er færdig tilsættes ren alkolhol for at afbryde gæringen. Det bevarer en masse sødme i portvinen - og løfter alkolholindholdet - resultatet er altså portvin som vi kender det på cirka 20% alkohol og med en god, sød smag.

Portvinstyper

Almindelige Ruby Port ligger bare to år på kæmpestore gamle træfade. Dermed bliver portvinen udsat for mindre ilt og beholder sin mørke farve og frugtighed. Ruby Port er generelt frugtige, søde, letdrikkelige og populære portvine. Velegnede til blå oste og stærke oste samt til mange desserter. Drik dem meget gerne afkølede. Holdbarhed efter åbning: 2-4 uger på køl.

Ruby Late bottled vintage (LBV) opnår en moden og afrundet smag efter da de ligger på fade 4-6 år efter høst, før de tappes på flasker. LBV kan være 99,9% næsten lige så god som en Vintage, men kan erhverves til en langt billigere pris. De mest seriøse LBV kan gemmes i flere år. LBV fås enten filtreres og eller ufiltrerede, og de mærkes med årgang og aftapningsår på etiketterne. De kan drikkes med det samme. Holdbarhed efter åbning: Efter 1 uge vil LBVen have ændret karakter.

Vintage portvin er portvinens Rolls Royce og den bedste portvin der fåes, det er en Ruby port, og laves kun i de allerbedste årgange, som godkendes af Portvinsinstituttet. Portvinen til en Vintage er fra en enkelt fremragende høst - hvilket har vist sig at være ca. tre gange på et tiår. Portvinen aftappes ufiltreret på flaske efter to år på nye franske barriques, og udvikler sig efterfølgende i flasken - helst mindst 15 år og endda op til 50 år. En Vintage tager den tid, den tager - for det er først efter en længere årrække, at den er drikbar, harmonisk og moden! Som ung kan den godt være en noget barsk oplevelse. Stil flasken på højkant dagen før, den skal drikkes, og dekanter den forsigtigt før servering, da Vintage-portvine udvikler en del bundfald under lagringen. Holdbarhed efter åbning: Efter nogle dage vil den have ændret karakter.

Tawny er en helt anden type portvin, som med længere ophold på fad - ca. 6 år - får lov til at oxidere under fadopholdet. I modsætning til Ruby-portvinen, kan man godt åbne en flaske Tawny og lade den stå på køl en tid, før den er drukket færdig. Holdbarhed efter åbning: ca. 1 måned.

Colheita er Tawny'ens årgangsportvin, der minimum ligger på fade i 7 år - men den kan sagtens have ligget på fade endnu længere før den er aftappet. Høståret står med store tal på etiketten - aftapningsåret med mindre tal på bagsideetiketten. I en Colheita findes afrundede noter som læder og nødder, de såkaldte "brune nuancer" og mindre frisk frugtighed. Den holder sig fint efter åbning, omend den ændrer sig noget i smagen. Holdbarhed efter åbning: ca. 1 måned.

Lagret Tawny med gennesnitsalder på 10 år, 20 år, 30 år eller mere end 40 år Denne portvinstype blandes fra forskellige årgange og fra forskellige fade, for derefter at skulle godkendes af portvinsinstituttet (Instituto do Vinho do Porto), før den kan lanceres på markedet. Lagrede Tawnyer kan være elegante og harmoniske. Holdbarhed efter åbning: ca. 1 måned.

Drik portvinene ved cirka 10°C. Gamle Vintage-portvine skal drikkes lidt varmere - lad dem evt. stå i store glas, til de har nået den rette temperatur og har haft tid til at udvikle deres aromaer. Sørg altid for at omhælde vintageportvin, for at undgå bundfaldet i flasken. Server meget gerne i store glas - ikke i små arveglas, som vi har tradition for. Lukkede portvine skal slynges let i glasset, så åbnes op for de sødmefulde, kraftfulde aromaer.

Du kan læse endnu mere om portvins historie og hvor portvin til dessert er den perfekte ledsager til de søde sager. 

 

Portvin tilbud

Hos Winefamly giver vi prisgaranti, og dermed er du sikret det bedsteportvin tilbud hver gang du bestiller. Portvin bør være en fast del af et hvert barskab, og med prisgarantien kan du trygt bestille din portvin hos Winefamly uanset om den er på tilbud eller ej.