Filtrer efter
Shopping muligheder
Pris:
kr.
Producent:
  1. Stölze-Lausitz 5varer

Stölzle-Lausitz vinglas – 

10 varer

Filter (10)
Faldende orden
Sortering
Faldende orden
  1. Tyskland

Stölzle-Lausitz vinglas

Stölzle-Lausitz er en klassisk tysk producent af kvalitetsglas med mere end 130 års erfaring i at producere smukke vinglas, som kombinerer elegance og kvalitet. Vi har udvalgt glas fra ‘Experience-serien’, som er en linje af vinglas, der med sit markante udseende leverer virkelig meget kvalitet for pengene, og som vi synes løfter vinen du hælder i glasset til et endnu højere niveau. Og du behøver ikke kun tage vores ord for det - flere af landets højtprofilerede gourmet restauranter serverer også deres vin i glas fra Stölzle-Lausitz. Hvis du vil tage den gode restaurant oplevelse med hjem - så kan du passende gøre det med de her elegante glas. Stölzle laver også karafler, så hvis du har brug for at ilte eller dekantere, så vælg en smuk karaffel efter dit behov.

 

Er der forskel på vinglas? 

Ja, de fleste kender forskel på et hvidvins-, rødvins- og champagneglas, og mange har nok også oplevet fx rødvinsglas i forskellige størrelser, med eller uden stilk. Den karakteristiske lange, tynde stilk på vinglasset er til for at sikre at vi ikke påvirker vinens temperatur med varmen fra vores håndflader. Derfor bør du også altid holde på stilken - og ikke selve kolpen. -  Et vinglas har tre parametre: form, størrelse og åbning. Når man ændrer på disse, ændrer man også på oplevelsen af den vin, man drikker af glasset. 

 

Hvilket vinglas skal jeg vælge? 

En god tommelfingerregel er: Jo mindre vinen dufter af, jo større glas skal du bruge. Derfor vil vine på blandt andet Pinot Noir og Nebbiolo oftest have godt af at blive serveret i et stort glas, som giver vinen en stor overflade, så aromaerne bedst kan folde sig ud. Mens vine med kraftige dufte som Zinfandel, har det bedst i mindre glas som omslutter de intense aromaer. 

Valget af vinglas gør forskellen for smagen! 

 

Hvad betyder formen på et vinglas?

Vinglassets form er nok den vigtigste faktor. Japanske forskere har undersøgt, hvordan formen på et glas påvirker fordampningen af alkohol fra vin. De fandt frem til, at den klassiske form på et vinglas med en bredere midte og en smal åbning gør, at alkoholen fordamper i kanten, så den ikke påvirker duftoplevelsen i så høj grad, som det ville gøre i et almindeligt vandglas. Du får altså kort fortalt en bedre oplevelse af vinens karakter, når du drikker af et vinglas.     

 

Hvad betyder størrelsen på et vinglas?

Både størrelsen og formen på glasset er med til at afgøre, hvor stor en del af vinen, der kommer i kontakt med ilt. Det påvirker, hvordan vinen udvikler sig i glasset, og hvordan den opleves i munden. Prøv evt. at drikke den samme vin fra et lille glas med smal åbning - og skift så til et stort glad hvor vinen får meget mere overflade, du vil tydeligt kunne duft og smage forskel. 

 

Hvorfor er der forskel på åbningen af vinglas? 

Glassets åbning påvirker, hvor meget vin du får i munden ad gangen, og hvor på tungen vinen rammer først. Hvis kanten på åbningen fx er let udadbøjet, samler man automatisk læberne mere, så vinen rammer det forreste af tungen først. Et glas med en smallere åbning vil kræve, at du lægger hovedet længere tilbage - så vinen rammer det bagerste af tungen først. Hvor vinen rammer i munden har stor betydning for den samlede smagsoplevelse. Hvilken vin til glas?

Nogle typer af vin kan fint drikkes af et såkaldt ‘almindeligt vinglas’ mens andre typer kræver særligt designede glas. 

 

Champagneglas 

Før i tiden var det almindelig skik at man drak Champagne af såkaldte champagneskåle, glas med en lavere fod og stor åbning. Men over tid er vi gået over til primært at drikke af Flûte - de høje og slanke glas med den smalle åbning. Dette skyldes at boblernes duft kommer klart mere til deres ret og koncentreres i det høje slanke flûte, hvorimod de brede glas gør oplevelsen mere difus. Det samme gælder for vinens smage der koncentreres i flûten. Har du ikke Champagneglas, kan et slankt hvidvinsglas være et godt alternativ.

 

‘Almindeligt’ hvidvinsglas - Experience White Wine

Dette er glasset til de sprøde og friske hvidvine, som ikke har alt for meget fylde og ikke er lagret på fad. Gode til eksempelvis Riesling fra Alsace, de fleste tyske hvidvine og til Sauvignon Blanc - både europæisk og oversøisk. Hvis du har gang i de mere fyldige hvidvine, så kan du med fordel skifte til et ‘almindeligt’ rødvinsglas. 

 

‘Almindeligt’ rødvinsglas - Experience Red Wine

Glasset som kan gå til langt det meste rødvin og til større, modne hvidvine. Lidt mindre end bordeauxglasset, men med samme form. Hvis du bruger dette glas til vine med meget tannin, er det en god idé at dekantere vinen først. Kan også bruges til lagret, moden hvidvin med krop, fx hvidvin fra Bourgogne eller amerikansk Chardonnay.

 

Bordeauxglas 

Det er lidt smallere end Bourgogneglasset og koncentrerer derfor vinens aromaer mere. Formen gør, at vinen først rammer midt og bagest på tungen, som får frugten i vinen frem i smagen, og syren træder mere i baggrunden. Passer godt til vine på Cabernet Sauvignon og Merlot, men også til Sangiovese-baserede vine som Chianti Classico og Brunello. 

 

Bourgogne

Er kendetegnet ved at have en bredere ‘skål’, som giver en stor overflade, når du fylder vin i. Det giver ekstra ilt til vinen, som åbner sig mere. Som navnet antyder, er det velegnet til Bourgognevine (og andre) på Pinot Noir. Samtidig egner det sig også godt til de Nebbiolo baserede rødvine fra Piemonte, Barolo og Barbaresco, som har godt af en del luft - ligesom det også vil komplementere rødvinene fra det nordlige Rhone.

Store vine som fx australsk Shiraz og Amarone fra Veneto vil også have glæde af at rundes af i de store bourgogneglas.

 

Alt i alt kan langt de fleste ‘hverdagsvine’ sagtens drikkes af gode, almindelige vinglas - men der findes altså også vine hvor det rigtige glas kan gøre underværker for smagen. Har du investeret i en ekstra god flaske Pinot Noir - så er der således en del at hente på at bruge et større glas - hvorimod langt de fleste potente og kraftige vine vil have det udmærket i alle typer af rødvinsglas.