I det sydlige Toscana ligger den lille by Montalcino, som hænger uløseligt sammen med den store, sagnomspundende Brunello-vin. Der er blevet produceret vin under Brunellonavnet i Montalcino i mere end 100 år. Den første Brunello blev omtalt tilbage i 1865, hvor var Brunello var det lokale navn for Sangiovese-druen. Op gennem første halvdel af 1900-tallet gjorde Brunello-navnet ikke meget væsen af sig uden for Toscana og uden for vinkendernes smalle kredse.
I 1960 indførte den italienske stat DOC-systemet og i 1980 det højere lag DOCG, som kategoriserer og garanterer oprindelsen af italienske vine. I 1966 blev Brunello di Montalcino godkendt som DOC og i 1967 opstod samenslutningen af producenter i Montalcino - Il Consorzio del Vino Brunello di Montalcino - som regulerer, hvad der gør en Brunello til en ægte Brunello. I 1980 opgraderedes Brunello di Montalcino til DOCG, der indebærer ialt 48 måneders lagring, incl. 2 tvungne år på Barriques. Reglerne om den dyre lagringsperiode, øger prisen på Brunello-vinene gevaldigt.
Vinene har i løbet af årene opnået kultstatus, og området producerer noget af det bedste vin, Italien kan frembringe. Det er ren uforfalsket Sangiovese, som på samme tid er helt klassisk Toscana - men alligevel helt sin egen.
Ved siden af Brunello bliver der også produceret Rosso di Montalcino, det er de druer og vine, som ikke helt klarer cuttet til de store Brunelloer - men lad dig ikke narre, der er stadig masser af saftig Sangiovesekvalitet i lillebrorvinen Rosso.
-området, og selvom begge kommer fra den samme region, er stilen meget forskellig. Brunello er altid lavet af 100% sangiovese og en markant tannin- og syrestruktur. Der er klare regler for, hvor længe en Brunello di Montalcino skal opbevares, før den kan frigives til forbrugerne. Nemlig, det skulle tage hele 4 år, mindst 2 år for tønder, før vinen er "færdig".