Filtrer efter
Shopping muligheder
Pris:
kr.
Syre
 1. Syre: Lav 1vare
 2. Syre: Medium 7varer
Producent:
 1. Begali Lorenzo 2varer
 2. Cantina Bennati 3varer
 3. Cantina Vaona 2varer
Passer til:
 1. Apétirif 2varer
 2. Fjerkræ 4varer
 3. Mørkt kød 8varer
 4. Ost kraftig 4varer
 5. Ost milde 3varer
 6. Svin 1vare
Dyrkning:
 1. Bæredygtig 2varer
 2. Konventionel 6varer
Aroma:
 1. Rød frugt 7varer
 2. Mørk frugt 6varer
 3. Tørret/kogt frugt 4varer
 4. Søde krydderier 6varer
 5. Andre krydderier 3varer
 6. Fad 8varer

Amarone – 

8 varer

Filter (8)
Faldende orden
Sortering
Faldende orden
 1. Italien
 2. Italien
 3. Italien
 4. Italien
 5. Italien
 6. Italien
 7. Italien
 8. Italien

Amarone

Vores lange mørke fugtige, kolde vinterhalvår appellerer til frugtige, kraftige, venlige rødvine. Og hvad er mere nærliggende end at forkæle sig med de voluminøse Amaronevine fra Veneto.

Det ekstremt frodige nordøstitalienske område ved Verona og bjergene ved Soave til Gardasøen er Amaronens arnested. Det er her i Valipolicella, at man producerer de kirsebærduftende rødvine efter gamle traditioner, hvor druer tørres til søde rosiner i store, flade bakker, stablet ovenpå hinanden. 

En fjerdedel af al vinproduktionen i Valipolicella er Amarone, og vingårdene i området må tørre 65% af sine høstede druer til Amaroneproduktion. Dette skal medvirke til, at det kun er de bedste druerne, der tørres. Resten af druerne kan anvendes til Valipolicella og Valipolicella Ripasso.

Amaronevinen er dyb rød med indslag af granat efter lagring. Duften er typisk amarone-intens, med en fyldig, varm og blød smag. Amaroneproducenter i den moderne stil vælger at lagre i hvert fald en del af vinen på helt nye egefade, og der fokuseres på farvedybde i vinen, blød garvesyre, frugt og stor kompleksitet. Vine, der kan udvikle sig over år.


Vinproducenter, der arbejder mere traditionelt, lagrer deres Amaroner på store gamle træfade, kaldet Botti, og er ikke så forskrækkede for "ædelråd" på drueskallerne under tørringen. Processen kan nemlig bidrage med at vinen udtrykker mere sødme og fylde - til gengæld mister vinene deres dybrøde farve, noget smag og tanniner.

Amarone smager helt specielt. Det er kraftfulde vine med god syre, der kan være en stor oplevelse med masser af kompleksitet i duft og smag med kirsebær, sorte svesker, figner, kaffe, julekrydderier, tobak og chokolade. Masser af frugtighed afbalanceret af en flot syre - altså i de velproducerede Amaroner.

Amarone er et klassisk godt valg til vores andesteg til julen med rødkål og svesker, men den vil være for voldsom til flæskestegen med dens lyse kød. Mørkt, sødt kød som vildt og den vil passe godt til kraftige simreretter med sødmefulde rodfrugter, marokkanske taginer med lam og tørrede svesker og abrikoser eller gås. Prøv også Amarone til smagfulde oste.

Amarone duer ikke at sætte sammen med al slags mad. Med dens intense frugt, store kropsfylde og høje alkohol kræves der meget af retten, for at vinen ikke helt skal overdøve smagen i maden. Åbn den i god tid og dekanter meget gerne, så den folder sig ordentligt ud. Og drik den gerne alene - helt uden mad. Den er nærmest et måltid i sig selv.