Zinfandel rødvin – 

1 rækker

Filter (1)
Faldende orden
Sortering
Faldende orden
  1. USA

Zinfandel rødvin

Zinfandel er druen der smager af ‘hygge’. Zinfandel er de senere år blevet en utrolig populær drue i de danske vinglas - den sødmefulde og afrundede smag passer godt til vores smagsløg.

Men med populariteten er der også opstået en del mystik og usikkerhed om hvordan druen kom til Californien. Det er dog fastslået, via en moderne DNA-test, at druen har sin oprindelse helt tilbage til den tidlige middelalders Kroatien. Oprindeligt kendtes den under det mundrette navn: Crljenak Kaštelanski, men da druen i 1700-tallet kom til Italien var det under navnet ‘Primitivo’ - hvorfra den rejste over Atlanterhavet og slog igennem som ‘Zinfandel’. Man mener at druen kom til USA sammen med den kroatiske Habsburg-monarki der besøgte Boston i 1829.

Bare fordi Zinfandel og Primitivo har samme kroatiske ophav, betyder det langt fra at det er den samme vin du får i glasset. Der er en lang række forskellige vækstbetingelser for druerne som gør dem meget forskellige i udtrykket. Blandt andet er jordbunden en helt andet i Puglia end den er det i Californien, det samme er klimaet og antallet af solskinstimer som druerne udsættes for. Helt generisk har druen også udviklet sig gennem årene og er blevet påvirket og tilpasset efter forholdene.


De varme dage, tørre somre og kølige vintre er grunden til at Zinfandel-druen stortrives i det californiske klima. Den bagende sol giver druerne en lang modningssæson og er medvirkende til den karakteristiske Zinfandel-smag. Vinen kendes især for den intense mørke farve, med et næsten lilla skær og den bløde fornemmelse i munden.

Zinfandel rammer mange af vores smagsløg fordi den er præget af solmoden frugt som jordbær, brombær - og chokolade. Rødvin på Zinfandel er altid en fyldig fornøjelse og kan føles næsten cremet. Et glas Zinfandel udmærker sig også ved at kunne drikkes året rundt - det er eminent til sommerens grillretter og smager pragtfuldt om efteråret sammen med gode simreretter.

Zinfandel er sågar et udmærket valg til den klassiske danske julemiddag. En anden mærkbar ting ved oversøiske Zinfandel er den høje alkoholprocent som vinen ofte har - men det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting.