Filtrer efter
Aktive filtre
  1. Type:
    None
Shopping muligheder
Type:
  1. Cocktail 2varer
  2. Gin 1vare
  3. Limonade 1vare
  4. None 1vare
  5. Rom 30varer
  6. Spiritus 1vare

Rom – 

1 rækker

Filter (1)
Faldende orden
Sortering
Faldende orden
  1. 305,00 kr.
    Spar: 34,00 kr.

Rom

Hvordan drikker man rom? Rom er oplagt både i cocktails og ren. Har man en rom af en god kvalitet, kan den med fordel nydes let afkølet eller med en isterning. På den måde kan man nyde de mange smagsnuancer der er i god rom. De er ofte ret krydrede hvis man smager efter. Rom og cola er en meget populær drink og med god grund. Det søde og krydrede går godt i spænd, og kan derudover tilføjes citron/lime for yderligere kompleksitet i smagen. Pina Colada er en anden klassiker med rom, hvor det er den helt lyse der foretrækkes. Der findes et utal af cocktails og drinks hvor rom indgår, så det er muligt at finde en der passer til den rom du har, eller den smag du foretræker.
Hvad er rom lavet af? Rom er lavet af sukkerrør, hvor der i sukkerproduktionen opstår et biproduktet - melasse. Det er en fedtet sukkerholdig masse, som er tilovers, når sukkeret er krystalliseret. Når melasse blandes med vand og gær, er man et skridt på vejen til rom. Som med alle andre typer spiritus skal rom destilleres. Den færdiggærede melassevæske har kun et alkoholindhold på 5-10 %, derfor varmer man væsken op til 78,3°, så alkoholen fordamper og kondenseres til en væske, som er den helt ubehandlede rom.
Hvordan laver man rom? Magi på fad - nu sker magien! Roms særpræg kommer nemlig gennem lagring i store trætønder, hvor smagene udvikles og koncentreres. Rom får det meste af sin farve og særpræg fra fadlageringen, for som regel bruger producenterne træfade, som tidligere har været brugt til andre typer spiritus, der er med til at give rommen særlige nuancer. Jo længere tid på fad - jo mere karakter, smag og farve.

Alt om rom

Alle veje fører til rom - men det tager sin tid at komme dertil. I de senere år er der skyllet en regulær rom-bølge ind over Danmark. Vi har i den grad taget den søde drik med de gode procenter til os - og rommen har nu indtaget pladsen som vores foretrukne avec. 

Rom er, for vores tid, blevet hvad Whiskey var i 1990’erne. Den foretrukne avec, som den bedre middelklasse hiver frem fra barskabet, og nørder til døde inden den gyldne drik med de søde undertoner, hældes i glasset. Engang var rom noget sømænd og lyssky pirater hældte i sig, udelukkende for virkningens skyld - også blev det noget som uløseligt hang sammen med en vis brun, amerikansk læskedrik - nu er rommen blevet mere end bare stueren - den er blevet trendy! 

 

Hvad er rom lavet af?

Rom er på den ene side en meget enkel spiritus, der er lavet på sukkerrør og modnet i mere eller mindre grad på træfade. Her stopper det enkle, for på den anden side er blandingen og lagringen af rom et komplekst sammensurium af regler og metoder, som bedst kan kendetegnes ved, at der ikke er nogen regler. Men det hele starter med sukkerrør…

 

Rommens historie 

De første sukkerrør kom til Caribien med de spanske bosættere, som fandt et klima, der var perfekt til at dyrke sukkerrør. Fra starten af 1500-tallet blev der plantet store områder med sukkerrør på de Caribiske øer, og 100 år efter var produktionen kommet op på et nærmest industrielt niveau. Her begyndte det virkelige romeventyr, som stadig lever i dag i hele Caribien og Mellemamerika.  

 

Rom i Danmark

Der blev - i stor stil - dyrket sukkerrør på de Dansk Vestindiske øer. I 1755 blev handlen fra kolonierne frigivet og en af de byer, der hurtigt hoppede med på vognen, var handelsbyen Flensborg, som indtil 1864 lå i det dansk kontrollerede hertugdømme Slesvig. Byen blev hurtigt en af de største sukker importører - og der opstod en livlig og indbringende romproduktion i byen. I 1854 var der hele 29 romdestillerier i byen, hvor der i dag kun er to tilbage. Og der er også et enkelt dansk rom-mærke med rødder tilbage til de danske kolonier: AH Riise var apoteker på St. Thomas i 40 år fra 1838. Han lavede blandt andet rom-destillater med lokale urter, som blev brugt til at behandle mavepine. Med årene udviklede det sig till en decideret rom produktion og -handel, og rom virksomheden bærer den dag i dag stadig den gamle apotekers navn.



Hvor mange typer rom findes der? 

Helt grundlæggende findes der to typer rom: Den lyse og den mørke. Begge laves på den væske som opstår ved opvarmningen af sukkerrør, og som sammen med vand er hovedbestanddelene i rom. Denne base kaldes ‘melasse’ og destilleres for at opnå den ønskede alkoholprocent for rommen. Generelt er produktionsmetoden for de to typer af rom, ret ens - men hvor den lyse udgave ligger kort tid på fade, har den mørke rom haft en længere gæringstid, hvormed den karamel-agtige farve opnås. Mellem den lyse- og den mørke rom findes også en række andre romtyper, som alle har deres egen smag og udtryk. 

 

Lys rom

Lys - eller hvid rom, er fermenteret i ståltanke og bliver filtreret. Den er helt gennemsigtig og kan i farven forveksles med vodka eller snaps. Duften er dog mere krydret og smagen er let og sødmen er tydelig. Lys rom er populært i drinks og cocktails.

Gylden Rom

Den gyldne mellemvej mellem den lyse og den mørke rom. Her får du letheden og en del af sødmen fra den lyse rom, men dens lagring på egetræsfade giver den mere dybde og karakter af en mørk rom.

Krydret rom

Som navnet antyder er der tale om en rom - tilsat en eller anden form for krydderi. Det kan være i form af urter eller andet. Farven er præget af karamel, som i de billige tilfælde dog ofte tilføjes via kunstig farve.

Mørk rom

Er den type som får lov at ligge længe og hygge sig på egetræsfade. Farven er mørk og smagen fyldig med mange nuancer.

Overproof rom

Overgjort eller bare overlegen. En overproof rom har en alkoholprocent over de 50% og egner sig derfor godt til tunge cocktails, flambering af mad og en seriøs hurtig brandert.

Cachça

Er den brasilianske rom som produceres direkte på saften fra sukkerrør og giver en mere skarp smag. Det er tilmed hovedingrediensen i Brasiliens nationaldrik: Caipirinha.



Hvad er reglerne for produktion af rom?

Hvor både gin, whiskey og cognac er underlagt en masse forskellige regler for både produktion, navngivning og klassificeringer - så er rommen helt igennem rebelsk. Der er ikke ret mange regler eller retningslinjer når man vil lave rom. Det har måske heller ikke ligefrem hjulpet på kvaliteten - men helt klart på kreativiteten hos diverse rom-producenter.

Det er svært at gennemskue, hvor lagret en rom er, fordi de fleste rom er blends. Somme tider er årstallet på flasken et udtryk for alderen på den yngste rom i blendet, andre bruger årstallet for den ældste rom i blendet. Udtryk som Old, Reserve, Premium og Viejo bliver brugt i flæng, og har ikke nogen fast definition. Generelt siger det ikke så meget om rommens kvalitet!

 

Kan man snyde med rom?

Der fordamper omkring 10 % af rommen om året ved fadlagringen i det caribiske klima. ‘Angels share’, som det så poetisk kaldes. Under fordampningen koncentreres smagen i rommen. Men det er muligt for producenterne at snyde - der er kun få eller ingen regler for, hvad man kan tilsætte rom, så tilsætning af karamel og sukker bruges flittigt, for at give rommen mere sødme og farve i en fart. 

 

En af de meget udbredte lagringsmetoder er “solera”-metoden, der er en kombination af lagring og blanding. Tønderne med rom står i en pyramide, hvor de ældste tønder er placeret i bunden. Når en del af rommen er tappet på flaske fra de nederste tønder, fyldes de op med rom fra tønderne oven over, som så igen bliver fyldt fra tønderne over dem. Den nye rom lagrer på denne måde hen over tid med ældre og ældre blandinger i tønder, der aldrig tømmes helt. En Solera-rom er altså et blend fra flere forskellige årgange.

 

Sjus dig frem til de mest populære drinks med rom

Der findes den slags mennesker som ikke kan sige: “Rom..” uden at efterfølge med: “og cola”. Ude i den store verden kommer de en limebåd i og kalder den for ‘Cuba Libre’, men lige godt smager det - det er en klassiker som er svær at komme udenom. Dog kan rom meget andet, når det kommer til at være ingrediens i diverse drinks, cocktails og sjusser. I den ikoniske mojito er rommen det aromatiske og krydrede element som skal spille op til sukker, lime og mynte. På Tahiti betyder Mai Tai, rent og skær bare “godt” - og det er rom når det blandes med appelsinlikør, mandel og frisk lime. Generelt er rom god til de eksotiske smage, hvem gad for eksempel drikke en Pina Colada uden rom ? Eller ramme dansegulvet med en daiquiri uden dobbelt op på rom?



De bedste cocktails med rom

Opskrift på: Mai Thai 

Eksotisk, frisk og sødmefuld - men pas på, den rammer dig hårdt!

INGREDIENSER

  • 2 cl. Orange Curacao
  • 3 cl. Lys rom
  • 2 cl. Monin m. mandel
  • 1 cl.  Monin m. rørsukker  
  • 2 cl.  friskpresset Limejuice
  • 1 Håndfuld knust is
  • 3 cl. Mørk rom

 

SÅDAN GØR DU

  1. Kom alle ingredienser (undtaget mørk rom) i en shaker med is og ryst godt. 
  2. Hæld drinken i et højt cocktailglas 
  3. Top forsigtigt med mørk rom
  4. Pynt evt. mynteblade eller frisk lime



Opskrift på: Pina Colada 

Der findes mennesker som vil putte vaniljeis i din Pina Colada, dem bør du undgå.

 

INGREDIENSER

  • 5 cl. Lys rom 
  • 5 cl. Kokoscreme 
  • 8 cl. Ananasjuice
  • 2 cl. Monin m. limes 
  • 1 stk. frisk ananas
  • 1 Håndfuld isterninger

 

SÅDAN GØR DU

  1. Kom alle ingredienserne i en blender og kør det helt glat og cremet 
  2. Server drinken i et stort glas med frisk ananas på kanten 



Opskrift på: Mojito 

Hvis du ikke lige er mynte-lime typen, så kan Mojitos også laves med brombær eller citron og jordbær. 

 

INGREDIENSER

  • 5 cl. Lys rom 
  • 1 tsk. Rørsukker 
  • 1 god håndfuld frisk mynte 
  • 2 økologiske limefrugter 
  • 4 cl. danskvand 
  • 1 Håndfuld knust is

 

SÅDAN GØR DU

  1. Kom en lime (skåret i både) sammen med sukker og mynte i et glas og brug en muddler til at mase al saften ud af limen og frigive aroma fra mynten. 
  2. Bliv ved indtil sukkeret er helt opløst 
  1. Kom rom, isterninger og de sidste limebåde i glasset
  2. Top med danskvand

 

Opskrift på: Daiquiri 

Vi snupper den nordiske udgave med jordbær, men daiquiri kan laves med mange forskellige frugter som passionsfrugt, banan eller kiwi. Oprindeligt var det blot lys rom, limesaft og sukker. 

 

INGREDIENSER

  • 5 cl. Lys rom 
  • 5 frosne jordbær 
  • 2 cl. friskpresset lime
  • 2 cl. Monin m. rørsukker
  • 2 håndfulde isterninger

 

SÅDAN GØR DU

  1. Blend alle ingredienserne sammen til en ensartet masse 
  2. Server i et klassisk cocktailglas 
  3. Pynt evt. med et frisk jordbær

 

Opskrift på: Dark’ n’ Stormy 

Den ikoniske drink med den lange (røver)historie, der smager perfekt af lige dele luksus og pirat kys. 

 

INGREDIENSER

  • 5 cl. mørk rom 
  • 8 cl. Ginger beer
  • 1 frisk limefrugt 
  • 1 håndfuld isterninger 

 

SÅDAN GØR DU

  1. Skær en skive af limefrugten og læg til stede
  2. Pres den resterende lime ned i et glas
  3. Fyld op med is, rom og ginger beer
  4. Top med en skive af lime

 

Rom til mad

Er du en af de helt store og tilnærmelsesvis fanatiske rom-drikker, så har du helt sikkert overvejet om rom kan serveres til mad - det korte svar er: JA! Saltede mandler eller valnødder vil være lækre sammen med en god mørk rom, hvor smagsnuancerne lægger sig op imod hinanden og giver en helstøbt fornemmelse i munden og hvor nødderne vil fremhæve rommens smag. Prøv også at drikke et glas rom til andepaté eller svinerilette, hvor de saltede og fede smage vil egne sig godt sammen med rommens sødme. Det er heller ikke et dårligt bud med saltede skinker og oliven hvis du har rom i glasset. Hold dig fra lyse fiskeretter eller frituremad - det vil være en skam for både mad og rom. Generelt er rom bedst til det søde køkken, hvor sukkeret ikke er dominerende -eksempelvis sammen med bitter chokolade eller nøddetærte. Bedst af alt er dog osten - en blå ost som roquefort eller gorgonzola vil virke ekstra cremet i selskab med en sød og blød rom. Også bare til en franskbrød med gammel ost, fedt og sky kan rom være et flot twist, både at hælde over osten og at komme i glasset

 

Rom tilbud

Hos Winefamly tror vi ikke på tilbud - vi tror til gengæld på at give dig prisgaranti på alle vores produkter. Du kan altså roligt fylde vinreolen med rom i verdensklasse. Så er det slut med at styrte rundt efter et godt tilbud - det bliver ikke billigere end lige her!

 

Skål & go' fornøjelse