Medlemmerne anmelder til topkarakter!

Vores medlemmer bedømmer den bredskuldrede Chianti Classico Riserva fra 2012 helt i top! Og vi er da fuldstændig enige! Winefamly er nu også vilde med den friske Chianti Classico 2012, og glæder os til at se jeres anmeldelser på den - vi tror, I bliver lige så begejstrede!

Så sig bare Bella Toscana efterfulgt af: Sangiovesedruer og Chianti Classico. Det er tilsammen et godt match, især når vinene er så velproducerede, som de er fra Canonica a Cerreto.

Man skal kun køre 12 km fra middelalderbyen Siena  eller 1 time fra Firence, så kommer man til vinhuset Canonica a Cerreto, som Winefamly er så heldige at have fået to forskellige Chianti Classico  fra.


 

Canonica a Cerreto

Canonica a Cerreto producerer årligt 150.000 flasker på deres 21 hektar vinmarker, hvoraf 80%  er Chianti Classico og Riserva. Sangiovese hoveddruen, og Classicoen har den fået følgeskab af 10% Merlot  - i Riservaen  er der tilføjet 5% Merlot og 10% Cabernet Sauvignon. Begge internationale druer, der i årtier er blevet populære blandingsdruer til Sangiovesen. I gamle dage, før 2006, var det helt almindeligt at blande et skvæt grønne druer til Sangiovesen, men denne praksis frembragte sure vine, der hvinede i tandkødet og gjorde det svært for os danskerne for alvor at holde af dem. Men bastflaskerne elskede vi, og proppede dem med farvede lys, der dryppede ned i et tykt lag voks over flaskens sider. 

Vinhuset Canonica a Cerreto dyrker vin i 350 meters højde på sydvendte skråninger. Her er heldigvis stor difference mellem dag- og nattemperaturer, og mellem sommer- og vintertemperaturer - begge dele er med til at give den færdige vin en god kompleksitet og en fantastisk karakter.

I 2003 byggede man helt nye topmoderne vinkældre, efter at have brugt biskoppens og munkene fra Siena katedralens 1000 år gamle kældre.

Udvikling

Tiderne ændrer sig - og heldigvis for det. For i de sidste 20-30 år har Chianti udviklet sig kvalitetsmæssigt ved hjælp af moderne teknologi i samarbejde høj faglighed! 

 

Internationalt og klassisk

Chianti kører groft sagt i to spor: Den internationale stil med saftige, kødfulde, sorte kirsebær og blommer, morbær i smagen og den traditionelle stil med bitre kirsebærsten, tomater, violer, teblade og urter. 

Der bruges flittigt løs af både af store gamle træfade som af nye franske fade, der tilfører fadaromaer og måske tilfører kompleksitet i vinen, mens den lagrer. 

Uanset stilart er Chianti en perfekt madvin! Syren og tanninerne i de sangiovesebaserede vine klæder især toscanske klassiske retter. Især tomat og masser af middelhavskrydderurter matcher syreniveauet og de delikate bitre kirsebær-noter i Sangiovesen godt.

Chianti, Chianti Classico og Chianti Classico Riserva

Chianti Classico udgør 15% af Chianti-apellationen. Det gamle Classico område lå mellem Castellina,  Gaiole og Radda lidt nord for Siena - det er udvidet gevaldigt og fylder nu godt ud i området mellem Firenze, Siena og Areza.

Riserva betyder at vinen har lagret to år enten på fad og/eller flaske, før den frigives. Riserva udgør 20% af Chianti Classico-produktionen.

I Chianti Classico bruger man både store egefade, botte, og nye små franske barriques.

Canonica a Cerreto fermenterer i rustfri ståltanke og lagrer på små højst tre år gamle fade.

Vinene er velegnede til at gemme og modner godt.

Chianti

Det er ikke muligt at sige noget dækkende om vinstilen i Chianti. Området er nærmest eksploderet i omfang, og jordbundsforholdene er dybt forskellige, ligesom højdeforholdene svinger fra bjergkamme til flade marker, og vinmarker vender mod alle verdenshjørner. 

Nogle producenter vælger at lave Chianti Classico med 100% Sangiovese, og det er en vinstil, der er på vej frem.

Vores råd er altid at gå efter mindst en Chianti Classico. Chianti-vinene produceret udenfor Classico-området, er sjældent noget at råbe hurra for.

 

Gran Selezione - et nåleøje

GS er en ny måde at tænke topkvalitet på hos topproducenter i Chianti appellationen Cianti Classico. Her er mindstereglen, at vinproducenten skal eje sine egne marker, og vinen skal have 30 måneder på bagen, før den gives fri. Det er ikke tilladt at købe druer udefra. I Gran Seleziones nøje udvalgte vine tales der ikke om store årgange - men om det ypperste.

På sigt er målet at nå op på 5% af den samlede produktion i Chianti Classico, hvor der årligt produceres 13 mio. liter. Der er et stykke vej til at nå målet.

De første Gran Selezione kom på markedet for et par år siden, og var fra 2010 og 2011 årgangene. Vinene er velegnede til yderligere lagring!


Fakta om Chianti

Jordbundsforhol

I Chianti er der nærmest frit valg. Det kæmpestore vinområde spænder vidt. Vinmarkerne hos Canonica a Cerreto består ler og kalksten. Vinen høstes med håndkraft.

Katastrofeår i 1956

Frosten ødelagde denne vinter alle oliventræer og vinmarker i området! Mange indbyggere var tvunget til at flytte væk fra Toscana, og området blev forladt og villaer, klostre og borge forfaldt.

Chianti Classico & mad

  • Pasta og pizza med tomatsauce
  • T-bonesteaks og oksebøffer
  • Kraftige ragouter med krydderurter
  • Vildt
  • Kalvelever
  • Retter med svampe