Kunsten at koge en kartoffel

Hov, tænker du måske, det er da ingen kunst at koge en kartoffel … eller er det? Svaret er helt enkelt: Jo, det er. Åbenbart. Hvor mange middage, konfirmationer og andre festligheder er man ikke blevet slæbt igennem, hvor man sidder der til højbords med vandkæmmet hår ved siden af moster Tove, ananasringen med hønsesalat er lige gået ud, man har fået sin kalvesteg stegt som vildt med waldorff og hele molevitten øst op på sin tallerken og skal nu til at have det, som der jo hører sig til − nemlig kogte kartofler. Hvorefter man støder på denne lille, ellers så fantastiske rodfrugt, men som lige nøjagtigt i denne anledning er blevet forklædt som en grynet, smuldrende udefinerbar knold, der bare ligger i en skål, ser bleg ud og skriger på sovs. Og i samme sekund, som man forsøger at rage en af disse kønsløse knolde til sig af respekt for værterne, smuldrer den ud i skålen … øv.

I bund og grund ved de fleste jo godt, at grunden til dette mislykkede resultat er, at kartoflerne simpelthen er blevet kogt for længe og for hårdt, men en anden meget væsentlig faktor er, at det ganske enkelt er en forkert kartoffelsort. Der er jo mange sorter at vælge imellem men specielt uden for kartoffelsæsonen, kan det være svært at finde de helt rigtige til kogning, men jeg plejer at gå efter nogle, som ikke er for store, er ensartede i størrelsen, ikke har grønne pletter og som er faste i strukturen. Ditta og Sava er et par gode bud på kogefaste sorter.
At koge en kartoffel kræver en smule respekt og omtanke, for selv om kartofler er billige, kan de smage lige så fantastisk som kostbare trøfler og bør behandles som sådanne.

Omkring medio april begynder de første nye kartofler at dukke op, og det er lidt ligesom med jordbær og asparges, noget man går og glæder sig til, for de nye kartofler smager forrygende. Herunder min måde at koge nye kartofler på. 

Nye Kartofler − kogt med respekt

Tilbehør til 4 personer

Kogte nye kartofler:

  • ½ kg nye kartofler med skræl 

  • 1 spsk. tørrede korianderfrø

  • 2 stilke frisk løvstikke eller rosmarin

  • salt

  • smør

  • friskhakket krydderurt efter smag

Vask de nye kartofler grundigt fri for jord, og skrab dem let. Kom kartoflerne i en kasserolle, dæk dem med koldt vand, tilsæt korianderfrø, løvstikke eller rosmarin samt godt med salt (vandet skal være næsten lige så salt som havvand). 

Lad kartoflerne koge stille og roligt op. Træk dem fra den varme plade, når de har kogt omkring 5-8 minutter. Dæk gryden med låg eller folie, og lad kartoflerne trække færdig. Det tager omkring 20 minutter, men tjek mørheden med et metalspyd undervejs. 

Det er svært at angive det nøjagtige antal minutter, det kommer an på størrelse og sort. En god regel er, at de altid kan koges lidt mere, men har de kogt for meget, er det for sent. Kom kartoflerne i en sigte, og lad dem dampe, således de bliver tørre. Smelt imens et par spsk. god smør i en rummelig gryde, og vend de kogte kartofler heri. Krydr med lidt salt, hvis nødvendigt, og tilsæt hakket persille, estragon, dild eller hvilken krydderurt, du holder mest af − eller har stående i urtepotten i vindueskarmen. 

Kompot af nye kartofler

Denne kartoffel er fuldstændig fantastisk, og jeg stødte for første gang på den på Falsled Kro - og har brugt den i rå mængder lige siden. Den hylder i den grad kartoflen. Passer til både fisk, kød og fjerkræ.

Tilbehør til 4 personer 

Kompot af nye kartofler:

  • 400 g kogte nye kartofler

  • ca. 100 g godt, usaltet smør

  • 4 skiver røget bacon, ½ cm tykke og skåret i tern

  • 1 stort, finthakket skalotteløg

  • 2 knuste fed hvidløg

  • 2 tsk. finthakkede citrontimianblade

  • 2 dråber citronolie

  • ¼ økologisk citron fintrevet skal 

  • 2 spsk. finthakket persille

  • 2 spsk. finthakket purløg

  • Salt og peber

Mos de kogte kartofler groft med en gaffel, og kom dem i en gryde. 

Smelt smør i en anden gryde, og tilsæt bacontern, skalotteløg, hvidløg og citrontimian. Lad det koge forsigtigt i nogle minutter, så smørret virkelig kan trække smag. 

Kom smør med indhold i de mosede kartofler lidt efter lidt, til en grov, men samlet kompot. 

Bliver kompotten for fedtet af smør, tilsættes bare mere kartoffel. Bliver den derimod for tør, tilsættes blot mere smeltet smør. Varm kompotten forsigtigt igennem og smag den til med et par dråber citronolie, revet citronskal, salt, peber og de hakkede krydderurter.