Hvorfor har en almindelig trekvart liters vinflaske den størrelse, den har? Det er der forskellige teorier om - den lidt flyvske teori går på, at trekvart liter passer til et måltid. En lidt mere jordnær forklaring lyder, at det svarer cirka til den størrelse flaske en glaspuster kan lave i et åndedrag, mens en tredje teori er, at det passer med 300 flasker pr 225-liters tønde. Faktum er, at langt de fleste vinflasker i dag er på trekvart  liter, men at de findes i varierende former og størrelser. 

Flaskestørrelser med spøjse navne
Vinflasker kommer i mange størrelser, og en del af dem har navne efter personer fra det gamle testamente. Hvorfor de er navngivet sådan, fortaber sig i historiens tåger, men “Magnum” er blevet brugt om større vinflasker i hvert fald siden slutningen af 1700-tallet - og stammer fra det latinske “magnum bonum”; en “stor god ting”, hvilket vel er ret passende. Jeroboam har været brugt siden slutningen af 1800-tallet, og er formodentlig en sammenblanding af det skotske ord Jorum, som betyder "stort drikkekar", Joram, et andet bibelsk navn og den israelske konge Jeroboam - som i biblen bliver kaldt en mægtig mand. De øvrige navne formodes at være inspireret af dette i løbet af det 20. århundrede. Navnene bliver ikke, ud over for magnum, brugt officielt på etiketter eller lignende.   
Clos de Grands Voyens Magnum

  • Halvflaske 37 cl 

  • Helflaske 75 cl

  • Magnum 150 cl  

  • Dobbeltmagnum (jeroboam) 300 cl 

  • Jeroboam 450 cl (i Bordeaux) 

  • Imperial (Metusalem) 600 cl

  • Salmanazar 900 cl

  • Balthazar 1.200 cl

  • Nebuchadnezzar 1.500 cl

Der er findes også andre størrelser - 1-liters flasker er udbredte til hvidvin i Tyskland og Østrig og halvliters bruges til flere typer dessertvin. Brimoncourt Double Magnum

Verdens ældste er en “magnum
Den ældste vinflaske, med streg under flaske, man kender til, er næsten 2000 år gammel. Den blev fundet i en udgravning af en romersk grav i den tyske by Speyer i 1867. Glasflasken er på halvanden liter og indeholder en lys væske, som er dækket af olie og flasken er lukket af med voks. Den formodes at være fra år 250 og er usædvanlig, fordi glasvarer i romerriget var skrøbelige og sjældent kunne bruges til opbevaring og transport af vin, som derfor ofte blev opbevaret i lerkrukker og amforaer.  

Fra midten af 1700-tallet blev de første moderne vinflasker produceret - moderne i den forstand, at de ligner det, vi kender i dag, med kraftigt, mørkt glas, en tyk krop og en tynd hals, som kan forsegles med en korkprop - og netop korkproppen spiller en vigtig rolle.
Brimoncourt Double Magnum

Hemmeligheden bag lagring

En god korkprop lukker (næsten) helt lufttæt, når den samtidig holdes fugtig, ved at flasken ligger ned. Kork er et let diffusionsåbent naturmateriale, som giver vinen mulighed for at modne og udvikle sig under lagringen, uden at der  trænger skadelige mængder af ilt ned og ødelægger vinen. På sigt vil den ilt, der trods af trænger ind, lave alkohol til eddike, men undervejs udvikler vinen sig løbende. 

Rødvin skifter farve fra rød til en mere brunlig nuance, mens både smag og aromaer ændres fra det frugtige til mere koncentrerede nøddeagtige. Men det kræver sin vin - der skal være en god balance med både god syre og frugt, for at vinen har potentialet til at kunne udvikle sig positivt over mange år.

Værd at vide om magnum

Jo større en flaske er, jo mindre er forholdet mellem mængden af vin i flasken og den mængde ilt, der trænger ind gennem proppen. Det vil sige, at jo større flaske, desto langsommere udvikler vinen sig - og jo længere levetid. Derfor er magnumflasken oftent den optimale størrelse, da vinen udvikler flere nuancer i smag og duft under den langsommere modning, som til slut giver en mere kompleks vin. Derfor kan magnumflasker ofte være dyrere end 2 almindelige flasker af samme vin og årgang.

Samme vin i forskellige flaskestørrelser

    • Vinen i ½ flaske udvikler sig hurtigst.
    • Vinen i ¾ flasker udvikler sig ofte som det, den pågældende vin er anbefalet til.
    • Vinen i en magnum skal ligge en del længere, end det en ¾ flaske bør, før den er drikkeklar.


Her finder du vores Magnum flasker.