Succes med kirsebær
Dansk landbrugsprodukt er blevet en storslået succes på grund af tre utrættelige ildsjæle på Frederiksdal Gods. Det, der tjenes på de pragtfulde kirsebærvine, bruges på at renovere det smukke gods. 

Grib muligheden

Får du muligheden for at nyde et glas vidunderligt aromatisk dansk kirsebærvin fra Frederiksdal Gods på Lolland, skal du endelig takke ja og mange tak til. Mens du lader den blide, frugtige, ærlige kirsebærvin synge dine smagsløg glade, kan du fornøje dig med tanken om, at du samtidig er med til at give dansk kvalitetsfrugtvin endnu mere opmærksomhed, end den allerede har fået, siden produktionen begyndte lidt snublende tilbage i 2006. 

For det var dengang de glade kirsebærvinamatører kok og restauratør Jan Friis-Mikkelsen og journalist på DR, Politiken, 24timer m.fl. Morten Brink Iwersen samt godsejer Harald Krabbe kiggede de 22 hektar beplantet med syrlige stevnskirsebærtræer dybt i øjnene. Og famlende men meget entusiastisk gik i gang med at vende produktionen af nogle af de mange ton syltede kirsebær til den mere avancerede vinproduktion. 

Den første høst i 2006 blev ikke god, i 2007 blev der absolut ingenting, i 2008 produceredes 2000 liter, som SuperBest i Nakskov aftog rub og stub, men i 2009 kom det store gennembrud med 35.000 liter fremragende kirsebærvin, der fik internationale præmieringer ved blindsmagninger og imponerende stor bevågenhed! 

– Vi opdagede, at det er store bærår hvert andet år. I 2009 bar hvert træ i snit f.eks. 25–30 kg. Året efter var der nærmest ingenting, fra nul til 300 g pr. træ, og vi lavede kun 8.000 liter, siger Morten Brink Iwersen. 

Hård sommer

I 2017 blev der,  trods en ringe sommer, høstet 80 ton Stevnskirsebær til 60.000 liter saft. Frederiksdal forventer at årets høst er en rigtig god årgang, når den er færdig med først at vildgære og siden presning og lagring på tanke, hvor den gærer færdig. En andel af vinen lagrer på fade i seks måneder og en mindre del af vinen kommer et år på glasballoner. Forrige års høst er klar til at komme på flasker sommeren efter med en alkoholprocent på 14,5%-17% alk..


Kløver og bier gør et stort arbejde

Kirsebærmarkerne på Frederiksdal Gods var tidligere drevet konventionelt. Men i kirsebærvinmarkerne har Jan, Morten og Harald arbejdet på, at kirsebærrene nu får de sundeste forhold med naturlig gødning og masser af kløver mellem rækkerne til at binde kvælstof, og resultatet smages i de nu endnu mere aromatiske vine. 

– Hvis man gøder lige til grænsen, giver det en bitter snert i bærrene, og det undgår vi ved mere naturlige forhold. Vi ønsker ikke at tilsætte kunstige smage for at få noget drikbart. 

Markerne har navne som Nielsstrupmark, Skelstrupmark, Jørgensmark, Johannesmark og Skrædderbanken. Hver mark har sin fornemme opgave i kirsebærproduktionens ønskede og mulige diversitet.

Vidste du at:

Det er sundt
Kirsebærvin er sundt. Den indeholder 3–4 gange flere antioxidanter end selv den mest antioxidantrige rødvin. 

Vejrudfordringer Iskolde forår kan være hårde ved kirsebærblomsterne, regnfulde somre er hårde ved kirsebærrene. Akkurat ligesom druer har udfordringer med et råt klima.
Frederiksdal Gods kan dateres tilbage til 1305.