Fra livsvigtig næring, til proletariatets signatur-drik og tilbage igen på de bonede gulve, hvor enhver midaldrende mand har et mikrobryggeri i garagen. Øllets historie er omstridt og fuld af dramatik - frem til i dag hvor øl nydes på lige fod med vin. Dog er der stadig forskel på, hvornår vi bør sætte vin på bordet - og hvornår vores måltid har det bedst i selskab med en bajer. 

Der var engang et land, hvor øl var kilden til livet, hvor den humlede drik var sundere end det slam-befængte drikkevand og hvor vi med sørste iver adopterede vores tyske naboers evne til at fremstille bayersk øl. Med tiden blev vandet klart, og øl blev arbejdernes drik. Det bedre borgerskab holdt sig for god til øl og drak udelukkende vin, møjsommeligt importeret fra varmere lande. Men i 10’erne skete der noget, øl blev pludseligt mondænt og antallet af mikrobryggerier eksploderede. I 2013 kom der over 1.000 nye øl på det danske marked og størstedelen af dem, var det vi betegner som ‘specialøl’. Øl er ikke længere bare en kælderkold flaskeøl, som sættes direkte for munden og skyller dagens støv ned - det er blevet en luksus-drik med et hav af forskellige smage og udtryk - fuldstændigt som vi kender det fra vin. 

Det svære valg

Mange af os er vokset op i en tradition med at øl hører sig til frokosten eller helt uden mad - og vin hører middagen til. Denne opfattelse bør dog revideres en smule, da både den mad vi indtager - og vores smagsløg - gradvist har udviklet sig. Vin er, i udgangspunktet, mere intenst i smagen end øl. Derfor vil vin ofte passe bedre til retter med stor intensitet og kompleksitet, hvor øl fungerer godt som en tørstslukker. Både øl og vin kan, i den rette udgave, tilføre måltidet en ekstra smags-dimension og fuldende den samlede oplevelse. 

Når ølhunden glammer 

Vores danske tradition for øl, hænger naturligt sammen med den mad vi har tradition for at spise - ligesom det gør i de fleste andre lande. Som tommelfingerregel kan man ofte sige at vin fra en bestemt region - eller sågar et bestemt land - passer til den mad og de smage som dominerer områdets køkken. Så når vi skal parre en sydfransk rødvin til mad, så ser vi på at man i Sydfrankrig elsker mad med timian, rosmarin og andre aromatiske råvarer. På samme måde passer den lyse pilsner til det danske køkken. Drik derfor øl når det store veldækkede frokostbord står klar med alt fra sild til fiskefileter, rullepølse og lun leverpostej. Det samme gælder for langt de fleste af vores fædrelands favoritter - både tarteletter og wienersnitzler har, trods det internationale islæt, bedst af at blive nydt med en frisk og let humlet øl som IPA. Øl er en god all-round drik, som passer til flere ting end vin, som hurtig kan blive meget specifik i smagen. 

Vin er for alle, men ikke til alting

Når der er gang i grillen og solen står højt på himlen, så er en kold øl i hånden ikke at fornægte, men når bøffen er færdig og salaten er sprød - så findes der næppe andet end et godt glas rødvin som vil slå til. Mad med højt indhold af protein, som blandt andet kød, vil meget gerne have modspil af de tanniner som findes i vin. Et andet klassisk match er hvidvin og fisk - og langt de fleste fiskeretter vil da også klæde sig bedst i selskab af lyse druer. Specielt når der er tale om varm fisk, vinder hvidvinen over øllet. Hvidvin bruges ofte i klassiske retter fra Sydeuropa som risotto, fransk fiskesuppe og dampede blåmuslinger - og når en type af vin indgår i retten, ja så passer den også godt at drikke til. Vin er således det bedste valg når maden er intens i smagen og kræver det aromatiske nærvær som vin kan tilføre. 

Når det ene faktisk godt kan erstatte det andet. 

At øl og vin passer til hver sit måltid er en sandhed - dog med modifikationer. For i flere tilfælde er der mere end et svar på hvad det bedste match er til en ret. Som med så meget andet handler det om smag og behag. Til en højtbelagt rejemad med rørt mayo og spæde salater, vil nogle af os sværge til et glas Chablis, mens andre vil finde udsøgt glæde i at nyde den med en hvedeøl til. Et andet eksempel er hvilken drik man foretrækker til sin ost, der er dem som vil mene at rødvin er det eneste svar, andre hævder at sød vin som portvin er det eneste rigtige at drikke til det store ostebord - også er der dem som sværger til en god tyk porter. Sagen er at intet af det er forkert og at oplevelsen selvfølgelig ændre sig, alt efter hvad man drikker til. Der findes masser af øl som gerne vil gøre det ud for vin og det er bestemt altid en mulighed at finde en øl, som kan erstatte en given vin. Herfra skal det dog lyde: 

Hver ting til sin tid.

Gå på opdagelse

Winefamly har et af de bredeste special øl sortimenter, det kan du udforske her: special øl

Vin har vi endnu mere af, og det kan du finde links til i vores topmenu.