At afkode etiketten på en flaske vin kan - i visse tilfælde - være en forvirrende opgave. Få en hurtig guide til hvordan du staver dig igennem vinmerketets ABC lige her.
Du kender det sikkert - følelsen af at stå foran supermarkedets hylder fredag eftermiddag, med kurven fuld af bøffer og frisk estragon, mens du desperat forsøger at afkode hvilken vin der skal med hjem og skåle weekenden i gang. Desperationen fører de fleste af os til at lede efter noget vi kender; et område, en drue - måske bare et land hvorfra vi trygt tør vælge vores vin. For hvilken viden kan du reelt udlede af vin etikkens uoverskuelige informationsoverload.
SVÆRT AT GENNEMSKUE
Frygt ikke, der er masser af spor at hente - du skal bare vide hvor du skal lede. Mange producenter er vilde med idéen om at give deres vin et navn som ikke bare er knyttet til drue og geografi. Nogle vælger et navn som giver dig et hint om smagen - andre slet ikke. Du kan måske godt gætte i hvilken kategori Truffle Hunter Leda, Sweet Red befinder sig - mens en Decoy Merlot, næppe smager af lokkedue.
DET FINDER DU ALTID
På en vin vil du (stort set) altid kunne finde navnet på den, eller de, druer som vinen er lavet på. Du vil også kunne læse hvem der har lavet den - altså producenten eller vingården. Desuden er årgangen også altid synlig, ligesom område - og eventuelt underområde fremgår at vinens etiket. Specielt ‘old-world’ vine (altså fra de europæiske mastodonter) er ofte spækket med en masse information om områder og appellation. Man kan derfor have tendens til at synes en vin med megen info på etikekten virker finerer og bedre end vin hvor informationerne er sparsomme. Det er dog ikke en helt skudsikker test - men heller ikke nogen dårlig tommelfingerregel. Eksempelvis skal fransk vin opfylde en række kriterier, for at må iklæde sig navnet på det område og den tilhørende klassifikation hvorfra vinen kommer. Så i grove træk kan man godt sætte lighedstegn mellem de franske vine - med en tætpakkede label - også en forventning om høj kvalitet.