Fra håndbajer til mikrobryg og årgangsøl, eller bare ‘en kold fra kassen’ - der er mange måder at tale om (og drikke) øl på, men allerbedst smager øllet, når det folder sig ud som gæret følgesvend til vores livretter. Det gælder både til lands, til vand og i luften - uanset hvorfra din livret kommer - findes der en øl som passer til.

Benene på jorden og brown ale i glasset

Når menuen siger: ‘bøf’ eller andre typer af kødholdige retter, vendes opmærksomheden ofte mod rødvins-beholdningen, men det er slet ikke nødvendigt. Der findes flere øltyper, som kan komplimenterer kødets protein på fineste vis. Nøjagtig som med rødvinen, er det vigtigt at øllet til kød, indeholder en god portion tannin. Her går vi efter en god og potent ‘Brown Ale’, hvor de karamelliserede maltnoter lægger sig fløjlsblødt mød bøffens stegeskorpe og indhyller munden i en sand ekstase af saftig kødkærlighed.

Højt at flyve - dybt at smage 

Hører du til den type som er vild med krydret mad - fra fjerne himmelstrøg. Kylling, chili og masser af friske krydderurter, kastet skødesløst i en glohed wok og serveret rygende varm? Så Skal du gå efter en frisk tørstslukker med masser af humle, som eksempelvis en øl af typen ‘Pale Ale’. Hvis din fugl gerne må være mere traditionel og ligge dejligt blødt sammen med asparges i en hvid sauce og kommet i en sprød butterdejsskal, så skal der stå ‘Pilsner’ på ølflasken.

Som en fisk i øl

En klassisk kombination, som mange af os elsker - især ved højtiderne - er den fede sild, gerne på velsmurt rugbrød og generøst indhyllet i karrysalat. Med en snaps på siden og en gylden pilsner i glasset, efterlades der ikke et øje - eller en gane- tør. Det er kulsyren og pilsnerens forfriskende figur, som giver et godt modspil til den fede fisk og forlænger den bløde smag i munden. Når frokosten bevæger sig ind i næste fase og silden erstattes af den klassiske, panerede fiskefilet - eller hvis du er så heldig at have helstegt rødspætte på tallerkenen, så vil en IPA, med en afrundet humlebitterhed, rense munden og give balance i en fuldendt kombination mellem den sprøde, saltede fisk og den friske øl. Hvis din livret ikke er at finde blandt de klassiske frokostretter, men du hellere bevæger dig mod dampede fisk, sushi eller skaldyr - så vælg en hvedeøl med masser af frugt og sødme, det vil fremhæve fiskens fine og let sødlige smage. Hvis du er af den type som ikke kan gå forbi et dusin østers uden at mundvandet begynder at løbe, så er det måske på tide at lade champagnen stå og kaste dig ud i et vovet valg: Østers & Porter. En genistreg med oprindelse i Irland, hvor den sorte Guinness skylder store mængder saltede østers ned i svælget på det irske folk.

Ost & øl

En overset og lidt undervurderet kombination er ost og øl. To gode kammerater som afmålt, men sikkert, kan løfte hinandens smage fra det jævne til en sand kulinarisk fest i munden. Til de milde og lette oste, kan en pilsner eller classic, sagtens gøre jobbet, men hvis du kommer en tyk skive brie på en saltet kiks, så find gerne en stærk pilsnertype frem, altså helt op med alkoholprocenten og ned med skuldrene. Hvis din ostemad rimer på gamle Ole og toppes med rå løg (- og måske en rom) så skal du ikke være bange for aromatiske øltyper med hint af nødder, gerne en laget Ale. I den helt tunge ende med blåskimmel og potkäse hører der sig en porter eller stout til.

Det tynde øl 

Der var engang hvor øl var noget man drak for at slukke tørsten, fordi vandet var for urent. I dag drikker vi øl fordi det smager dejligt og kan alt fra at løfte en klemme ved køkkenbordet - til at  være førsteviolin til Michelin-måltider. Generelt er det svært at gå helt helt galt i byen når du vælger øl til din mad. Så længe du husker at styrken i øllet, ikke må overdøve smagen i maden, så er der ret frie rammer. De lette madretter og frokostanretninger kan altid skylles ned med en pilsner eller en classic. Hvis du skal have lyse retter med kylling eller svinekød, så gå ligeledes efter lyse øltyper som eksempelvis hvedeøl. Mørk mad = mørk øl, og jo søderer din tand er, jo søderer må øllet germne være. En dessert med røde bær, chokolade eller karamel kan sagtens trække en stout eller porter med et strejf af kaffe. En god idée kan være at matche de krydderier der er i øllet og tilføje dem til retten.