Vin behøver ikke koste en formue for at smage godt - med få enkle tricks kan du få selv de mest simple vine til at smage af en eksklusiv oplevelse. Det handler blot om at give vinen lidt ekstra opmærksomhed, så kan en vin til 50 kr. snildt blive forvekslet med vin fra øverste hylde. 

 

Keep it cool

Sørg for at holde vinen lidt nede i temperatur - særligt her om sommeren, hvor vi ofte tager en flaske med ud i haven eller på altanen. Det gælder også rødvin, som endelig ikke må få stuetemperatur og udvikle sig halvvejs til glögg. Når vinen bliver for varm, dominerer alkoholen i både duft og smag, og de øvrige aromaer og nuancer vil forsvinde. De fleste rødvine kan med fordel serveres ved ca. 15 grader - smid den i køleskabet 30-60 minutter inden servering.

Hvis valget er faldet på en let hvidvin så hold temperaturen omkring 6-8 grader og 8-12 grader på de lidt tungerer og mere fyldige udgaver. Rosé & diverse bobler har det bedst ved at blive serveret ved 8-10 grader, men husk at temperaturen stiger hurtigt i solen! - så drik hurtigt, eller direkte fra køleskabet.  

 

“Ud og trække lidt luft”

- er ikke kun en god scorereplik, det er også essentielt når du vil have det bedste ud af din vin. Tænk på at vinen har været hermetisk lukket inde i flasken ganske længe og derfor har den brug for luft for at folde sig ordentligt ud. Tænk på vinen som en sovepose du trækker ud af hylsteret for første gang siden sidste års festival - den skal også lige have lidt luft inden du kryber derned igen. Hjælp vinen på vej, ved at omhælde den en gang eller to. Har du en karaffel kan du bruge den, men hvis ikke kan du sagtens bruge en almindelige køkkenskål eller kande. Hæld vinen over i skålen og lad den stå i 15-30 minutter - brug en tragt til at få vinen tilbage i flasken og du er klar til servering. 

Finde gode, flotte og billige karafler her

 

Glasset er afgørende

Det kan bedre betale sig at spare på vinen end på glasset. Det rigtige vinglas kan holde i mange år og forbedre mangt en vinoplevelse. Det er ikke kun vinglas-producenterne som har glæde af når du drikker din vin af det korrekte glas. Valget af glas kan være afgørende for smagsoplevelsen fordi druerne, som vinen er lavet på, opfører sig meget forskelligt. En god tommelfingerregel er - at jo mindre en vin dufter af, jo større glas skal du bruge. Derfor vil vine på blandt andet Pinot Noir og Nebbiolo oftest have godt af at blive serveret i et stort glas, så aromaerne rigtigt kan folde sig ud. Heldigvis er vinglas ofte markeret med et navn som knytter sig til hvilken vin du bør drikke af det - glas som egner sig særligt godt til Bordeaux-vine hedder således - meget belejligt - Bordeauxglas. 

Find dit vinglas her

 

La’ det lig - lidt længere end til i morgen

De vine som du køber med det formål at gemme - måske til bedre tider - de fortjener at blive opbevaret optimalt. Det er hverken nødvendigt med et dyrt vinkøleskab eller at grave ud til  vinkælder - for at have et fornuftigt sted til vinen. Find et sted i huset, hvor temperaturen er stabil, så kølig som mulig og hvor der er mørkt. Et skab i soveværelset kan være et godt bud - men drop skabet ved siden af ovnen eller oven på køleskabet.

Vinopbevaring

 

Lad os fylde glasset 

Hos Winefamly er vores mission at give dig bedre vin i glasset. Derfor kan du altid kontakte os hvis du har spørgsmål til hvilken vin der passer til lørdagsmenuen, om du kan servere rødvin til fisk eller hvor mange flasker man bør beregne pr. mand til en polterabend (svaret er mange). Uanset hvad du måtte savne svar på, så hjælper vi gerne.

Skriv til os her: my@winefamly.com 

 

Smag dig frem

Hvis du bare gerne vil smage dig igennem sæsonens bedste vine, så prøv en introkasse hvor du til en skarp pris, kan drikke dig vej til din nye favorit.

 

Skål & go’ fornøjelse!