Begrebet "økologi" opfattes forskelligt rundt om på kloden - og om et produkt kan beskrives som økologisk afhænger af de regler, der er i det pågældende land, hvor produktet produceres.
Økologisk vin betyder ikke, at en vin er helt uden tilsætningsstoffer, men ambitionerne for, hvordan økologi-reglerne skal skæres, er afhængige af, hvilke kompromisser man kan forhandle sig frem til i virvaret af interesser mellem økologi og økonomi i de forskellige lande.
De 3 ikke-konventionelle vintyper, vi taler om, kaldes økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin og vi ser også lidt nærmere på bæredygtighed i vinproduktionen.
Økologisk vin - også kaldet organisk eller bæredygtig vin
EU har haft regler for økologisk vin fremstillet af økologisk dyrkede druer siden 2012. Det økologiske EU-symbol med 12 hvide stjerner formet til et blad på en limegrøn bund betyder en vis grad af naturlighed i vinen. Økologireglerne giver vinmageren en lang række regler, som skal efterleves - både i marken og i kælderen.
Biodynamisk vin - også kaldet økologisk, bæredygtig og naturlig vin
Hos biodynamikerne er det er det Rudolf Steiners tilgang, der styrer vinfremstillingen. Jorden er levende, og dyrkning, høst og vinfremstilling kører efter en særlig kalender over månen og stjernernes positioner. Man bruger hverken pesticider eller kunstgødning, men forskellige former for urtepræparater.
Naturvin - også kaldet bæredygtig, biodynamisk, økologisk vin
Producenter af naturvin tilstræber vin, der er så naturlig som muligt, uden det er sat i system som med økologi. Generelt kan man regne med, at druerne er dyrket uden pesticider og kunstgødning ligesom de økologiske og de biodynamiske druer er og vinene er lavet med minimal indblanding i kælderen.
Bæredygtighed - hvad er det?
De senere års fokus på verdens klimaforandringer sætter også sit aftryk på overvejelserne i vinproduktionen. Her kan man snildt placere sig midt imellem endda flere stole. Det handler om at nedbringe CO2-aftrykket i vinproduktionen - og det gælder hele vejen rundt. Køretøjer og maskiner af enhver art, alle bygninger og kældre, vinemballage og forsendelse CO2-beregnes sammen med vand- og energiforbruget.
Man må sprøjte med pesticider - bare helst ikke ofte. Man må sprøjte med kobbersulfat og svovl - men en del producenter vælger at erstatte dette kritiserede naturpræparat, der er svært nedbrydeligt i jorden, med luftet kompostvæske, udblødningsvæske eller æteriske olier på tang, valle eller vilde urter, der sprøjtes ud over markerne uden brug af maskiner. Nogle producenter beplanter arealer med træer, der kan omsætte CO2 fra luften og lagre det til kulstof i ved og jordbund.
New Zealand, Sydafrika, Oregon og Californien er langt fremme i tanker og udvikling efter bæredygtighedsprincipper.