Rosé findes i rigtig mange versioner

Man kan få dem i alle rosa nuancer - fra sart rosalyserød til lys rød. Der produceres rosévine i de fleste vinproducerende lande - lige fra de letsindige til de dybere og mere komplekse. Rosé er ikke "bare" rosé.

I Frankrig er Provence den mest berømte roséregion. Men i Tavel i Sydrhone samt i Languedoc og Roussilon er rosé ligeså almindeligt som hvidvin. I Loire-regionen er der tradition for at producere rosé i forskellige sødmegrader.

I Spanien kan rosé enten være en let lyserød Rosado eller en mørkere Clarete.

I Italien er det mere sjældent at støde på rosé. I Tyskland er rødvinene ofte så lyse, at de kan virke som mørke roséer. Fra Portugal kender man måske Mateus roséerne i de buttede flasker. Fra Chile, Sydafrika og Australien er der i nyere tid også produceret rosé.


Der to anerkendte måder at lave rosévin på:

Enten ved at man lader ca. 10% af vinen løbe fra de knuste blå drueskaller efter en kort maceration. Den resterende rødvin bliver mere koncentreret på denne måde og rosévinen får mere struktur. Metoden hedder: saignée, og vinen kaldes i Bordeaux for en Clairet. Denne rosétype er særligt populær i England.

Den anden - og mere brugte metode - er , at man efter kort tids gæring og maceration på de knuste skaller, presser mosten fra drueskallerne, og derefter fortsætter med gæring og modning, ligesom var det en hvidvin. Der skal kun få timers ophold med drueskallerne til, at vinen har fået den ønskede farve.

Rosévine skal generelt drikkes, mens de er unge og friske. Server dem ved 10 grader. 

Andre veje til rosévin

Hvis producenten blander rød- og hvidvin for at nå frem til en rosé, betragtes dette som billige konsumvine. Blandingsforholdet er typisk 5% rødvin blandet med 95% hvidvin.

Når man laver rosé Champagne, er det helt almindeligt at blande rød- og hvidvin.

Man kan anvende trækul, for at fjerne noget af farven på rødvin, så det bliver til en rosé.

Nogle blå druer egner sig bedre end andre til produktion af rosé. Grenachedruen har en ret lys farve, hvilket betyder, at vinen kan opnå mere struktur, fordi den kan ligge længere på skallerne uden at blive meget rød. 

Rosé og mad

Rosé passer glimrende til Middelhavskøkkenets retter med krydderurter og hvidløg. Salte tapas er selvfølgelig velegnede.
Prøv også vores rosepakke, hvor vi har samlet fire af vores mest populære rosé-vinen.