Sherry til enhver anledning

Der er sherryer for enhver smag og til enhver anledning – også til mad.

Få guiden her:

”Jeg kan ikke lide sherry” – ”Jeg er mere portvinstypen”. Helt almindelige reaktioner, når talen kommer på Sherry. Men Sherry er rigtig mange ting. 
  
Der er de knastørre, elegante sherryer som finoer, manzanillaer og Amontillado, der er de krydrede, fyldige og fyrrige Oloroso'er i både tørre og søde versioner som i Cream og Medium - og så er der de sjældnere, lette, blomstrede, sødmefulde Moscatel-sherryer for ikke at tale om den ekstremt søde og ekstremt nuancerede PX, der med et sukkerindhold på over 200 gram pr. liter, udgør det for en lille lækker dessert i sig selv.

Den gyldne trekant

Sherry er den mest internationale anerkendte vin fra Spanien. Den produceres udelukkende i Sydspaniens Sherry-trekant mellem Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria og Sanlúcar de Barrameda og den har rødder 3.000 år tilbage i tiden. Når man drikker Sherry, drikker man altså gammel vin – både rent historisk set, men også i nutidens virkelighed, hvor vinen modnes i ofte flere hundrede år gamle 500 liters sortbejdsede bottas-tønder i 20-30 år. 

Undervejs ligger vinen ikke stille – den cirkulerer efter nøje matematiske udregninger rundt i det tønde-system, den tilhører, før den til sidst tappes fra soleraens nederste tønder og sendes på markedet. Efter tapning smager sherryen allerbedst helt dugfrisk – og når proppen er oppe – så drik den! Lad den ikke stå og dø i et støvet hjørne i stuevarmen for at blive taget frem til særlige højtider. 

I Sherry-området synes man selv, at sherry er en nem og logisk drik. Vi andre skal have noget hjælp.

1. De knas-tørre sherryer

Fino og Manzanilla er tørre, elegante, let salte og modnet under fuldtdækkende lag af flor. Flor er et vokslignende gærlåg, der produceres i tønderne i det særlige mikroklima i regionen. Floren beskytter vinen mod oxidation og giver vinen den særlige karakter, som man kan lære at elske. Alkoholprocenten er ca. 15.

MAD: Drik dem godt afkølede til:
Skaldyr, ansjoser, tunfisk, stegt fisk, friteret fisk, salater med vinaigre-dressing, saltede, tørrede, røgede pølser, tørret skinke og sushi! 


2. Tørre sherryer med kun lidt flor-smag

Har højere alkohol og er modnet delvist uden flor-låg, hvilket giver disse sherry-typer et mere oxideret præg. Fra 50 gram sukker til 150 gram sukker pr. liter.

MAD: Drik dem til:
Grillede grøntsager, røget fisk, artiskok-retter, carryretter med lyst kød, svamperisotto og consommé/klar suppe, fx hønsekødsuppe.

Krydret, muskuløs,  intens og fyldig. Udviklet uden florlag, men på de gamle tønder med masser af oxidation. 17% alkohol.

MAD: Drik den til:
Modne oste, kraftige krydrede gryderetter, oksehaler, stegt tun. 


3. De søde sherryer

Medium, Cream mm.
Her findes sherryudgaver af forskellig sødmegrad. Generelt siger man 115 gram sukker pr. liter. 15% alkohol og opefter.

MAD: Drik dem til:
Gule oste, nødder, frugtdesserter, foie gras og som longdrink med isterninger i.

Senthøstede, soltørrede druer. Maghonifarvet, fedmefyldt og intens med rosiner, figner og kandiseret frugt. Op til 400 gram restsukker pr. liter.

MAD: Drik den til:
For sig selv, med blå ost som fx gorgonzola (prøv at overhælde med PX) og endda Roquefort, vanilje- og nougatis, cheesecake med røde bær og frugter, mørk chokolade.