Der er dyrket vin i Spanien i 4.000-3.000 år f.Kr. Senere kunne resten af det store Romerrige også fornøje sig med de spanske dråber, da vinene blev sendt rundt til alle hjørner af det store rige. Siden Spanien blev samlet til et land i 1492 - samme år som Columbus opdagede Amerika, har der været en livlig eksport til USA af spanske vine, der dengang var kendt for at have højere alkohol og holdbarhed end de franske og tyske vine. Til gengæld fik Spanien så amerikansk træ med tilbage den anden vej - derfra stammer traditionen med at spansk vin har lagret på amerikanske egefade og herfra kommer den tydelige vanilje, kokos- og krydderiduft, der tidligere var ensbetydende med spansk vin i glasset.  Der er meget store forskelle på vejret i vækstsæsonen i Spanien. Groft opdelt byder det store land på regn og kølighed nordpå, et meget behageligt klima sydpå langs Middelhavet, mens man steger godt igennem i midten omkring Madrid.  De sidste 40 år har spansk vin været i en rivende udvikling. 

Tempranillo - kært barn....

Kongedruen i Spanien har mange navne: I Ribera del Douro kaldes den for Tinto fino. I La Mancha hedder den Cencibel. I Toro kalder man den Tinta de Toro. I Catalonien for Ull de Llebre. I Sydspanien for Aragonêz.

Rioja

Hvem kender ikke Rioja-navnet fra Spanien? For 25-30 år siden var det flaskerne fra Faustino med metaltråd om flasken, der var det superhotte, som blev stillet på bordet til stegen, når det skulle være lidt fint. Da forbrugernes smagspræferencer ændrede sig over mod det fuldmodne, frugtige og saftige, i stedet for den lange smag af egetræ, vanilje og fyrige kastagnetter, dalede Riojas popularitet katastrofalt. 

Men siden er man kommet stærkt igen med moderne teknologi og vine med masser af fin rød frugt, delikate krydderier, tæmmede fadnoter samtidig med at man har formået at holde fast i det egnstypiske. Nyt produktionsudstyr og kunstvanding har betydet moderne vine med en gennemgående høj kvalitet, der tiltaler forbrugerne på eksportmarkedet.
I Rioja kan man virkelig tale om udvikling - og ikke afvikling. 

Vi har både rødvin fra Rioja og hvidvin fra rioja.

3 områder - 3 vintyper

Riojas vin vokser nord og syd for floden Ebro på marker 500-700 meter over havet. Mod nord, hvor det er mest køligt og regnfuldt, er Rioja Alavasa. Vinene herfra er som regel lettere og har en højere finesse end vinene fra de to andre områder. Vinrækkerne er beplantet med større afstand, så de enkelte vinplanter får nok næring af den ler- og kalkholdige jord.

I vest ligger Rioja Alta på begge sider af Ebrofloden. Det er her, man finder de større og klassiske vinproducenter, hvilket vinene generelt udtrykker.

Mod øst syd er det tørre, varme område Rioja Baja. Sommertørke er en udfordring, der kræver kunstvanding. Varmen her betyder, at vinene er lave på syre og at alkoholen brænder højt.

Druerne

Den dominerende rødvinsdrue Temperanillo dyrkes på mere end 60% af Riojas vinareal, og mest i det køligere Rioja Alavesa og i Rioja Alta. Garnacha Tinto på 18% af Riojas vinareal trives godt i Rioja Bajas tørre varme. Blandingsdruerne Mazauelo - også kendt som Carignan, og Graciano tilfører tanniner, farve og struktur til vinene.Garnacha Tinto-druerne giver også masser af frugt og blødhed, høj alkohol og en lys rød farve til Riojas populære rosévine. Historisk har det været almindeligt at blande druer fra alle tre regioner i Rioja, for på den måde at balancere strukturen. I dag er nogle producenter stadig mere interesserede i at lave vin med druer fra området omkring en landsby eller lave enkeltdruevine. 

Også hvidvine

Hvidvinsdruen Viura - måske bedre kendt som Macabeo, er den dominerende grønne drue i Rioja, men også Malvasia, Garnacha blanca, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo, Tempranillo blanco og Torrontés er i spil.
Tidligere tiders forkærlighed for oxiderede, vaniljeprægede hvidvine er nu erstattet af en hvidvinsproduktion med fokus på friskhed og frugtighed

Først med spansk DO i 1926

Og i 1991 først med DOCa (DO: Denominación de Origen. DOCa:  Denominación de Origen Calificada - er kun Rioja og Priorat. De to områder skrives ofte med DOQ i stedet for DOCa!)

Amerikansk eller fransk eg

Brug af egetræsfade har i mere end 150 år haft en afgørende rolle for Riojavinenes særkende. Franske fade var - og er - stadig dyre, og derfor gik vinbønderne over til at købe amerikanske fade, der som nye afgiver intense aromaer som vanilje, kokos og noget eksotisk frugt til vinen.


Det er lige præcis den klassiske Rioja-karakter, som mange moderne producenter i dag ønsker at gå bort fra til fordel for en mere frugtig stil. Derfor bliver der nu i højere grad investeret i franske - eller andre europæiske fade, der under lagringen bidrager med delikate krydrede aromaer til vinen. Postmoderne er nogle producenter nu vendt tilbage til den gammeldags præmoderne vinstil. Med masser af fad, oxidation og vanilje!

Kend din Riojavin:

  • Vino Joven: En ung vin med ingen eller kun lidt fadlagring.

  • Crianza: Vinen har lagret 2 år, heraf min. 1 år på fad.

  • Reserva: Vinen har lagret 3 år, heraf min. 1 år på fad.

  • Gran Reserva: Vinen har lagret i 5 år, heraf min. 1 1/2 år på fad.

En del moderne Rioja-producenter bruger ikke de klassiske benævnelser på deres vine.

Priorat - Vildt og ekstremt

Vejret er ekstremt i Priorat der ligger ca. 150 km syd for Barcelona i Spanien. Om sommeren er det helt normalt med temperaturer på 40° i løbet af dagen for så at styrtdykke til bare 10° om natten. Regnmængden henover sæsonen er minimal. Markerne ligger i op til 700 meters højde over havet på stejle bjerge med skifersten og kvarts. Rigtigt mange vinmarker er anlagt på omhyggeligt og besværligt konstruerede terrasser, hvor al arbejde med vinplanterne inklusive høsten foregår manuelt. Her er så vanskelige vækstforhold, at det kun er de allermest livsduelige vinplanter, der klarer sig på vinmarkerne, der yder helt ned til bare 10 hektoliter pr. hektar.Siden 80'erne har Priorat gjort sig ekstraordinært bemærkede med komplekse, frugtige, potente og ret unikke rødvine til priser, der matcher kvaliteten. Her er det især de mindre producenter, der skiller sig ud med de mere spændende prioratvine.

Ribera del Douro

Vinmarkerne ligger i 800 meters højde. Her er der virkelig varmt og tørt om sommeren og frysende koldt om vinteren - om foråret kan nattefrost være et stort problem i vinmarkerne. I de senere år har Ribera del Douro gjort sig stor umage for at løfte kvaliteten og omdømmet, hvilket er lykkedes i en grad, at det er herfra noget af Spaniens bedste vin produceres i dag.  Tinto fino eller tinto del pais (lokale navne for tempranillodruen) er hoveddruen i Ribera del Douro, der ligger i vinregionen Castilla y León. Den fik sin D.O. designation of Origin i 1982.

 

Vinmarkerne strækker sig langs floden Duero i alt ca. 115 km. Huset Vega Sicilia er kendt for sine kultvine her. Med vinstokke der leverer 1 kg druer pr stok, er det koncentrerede vine på tinto fino, cabernet sauvignon og merlot, der produceres her. De "fremmede" vinplanter blev plantet helt tilbage i 1864. I 1920erne blev huset første gang for alvor berømmet.

Dansk kult

Den berømte danske vinmager, Peter Sisseck har også hjemme i Ribera del Douro, hvor han gør et stort arbejde for at få vinproducenterne til at bevare deres gamle - men ekstremt lavtydende - vinplanter. Ud over kultvinene er han også konsulent på vinhuset Hacienda Monasterio. 

Navarra

Et område, der altid har stået i skyggen af sin berømte nabo, Rioja. Navarra har været kendt for sine rosévine på garnachadruen, men her produceres også rigtigt gode rødvine på garnacha tinta, cabernet sauvignon, merlot og tempranillo i en behagelig kølig stil og med en let fadlagring. 

Catalonien 

Er især kendt for sin populære Cava-produktion i Penedès, ud til Middelhavet med ryggen op mod bjergkæden Serralada Prelitoral. Området har gennem de seneste 150 år især været kendt for sine mousserende vine på druerne xarel-lo (den mest plantede drue), parellada og macabeo. Man producerer også stillevine på både blå og grønne druer af internationale såvel som lokale/nationale druer - fadlagrede som ikke-fadlagrede. Klimaet minder om Nordfrankrigs. 

Rias Baixas

Trendy vinområde i Spaniens nordvestligste hjørne, Galicien. Grønt og regnfuldt - stedet for sprøde, friske hvide albarino-vine og vine på godello. Den blå menciadrue er blevet hypet seneste 10 år, og vinene på druen har fået stadig større anerkendelse i vinkredse.