Få svar på alle dine spørgsmål om vin At vin smager dejligt og at det er en stensikker måde at skrue op for hyggen på - det kan de fleste af os blive enige om. Men hvad med alle de andre spørgsmål omkring vin: Er vin vegansk? hvor i Danmark bliver der drukket mest vin? og hvor meget vin skal man beregne pr. person til en fest? Alt det - og meget mere får du svar på her.

Hvad er vin? Vin er det man kalder en alkoholisk drikkevare, som er fremstilles ved at plukke og gære vindruer af forskellig art. Der findes forskellige typer af vin: Rødvin, hvidvin, rosévin, mousserende vin og hedvin.
Hvad er vin lavet af? Vin er saft som laves på vindruer, plukket fra en vinstok. I udgangspunktet indeholder vin ikke andet end den pressede druesaft.
Hvordan laves vin Man laver ved ved at plukke druerne, presse dem og lade saften gære - enten med eller uden drueskallerne. Under gæringen omdanner sukkeret i druesaften sig til alkohol. Det lyder måske enkelt, med hele processen er meget omstændig og påvirkes af alle faktorer som vind, vejr, jordbundsforhold og temperaturen i den kælder hvor vinen laves. Fra druerne er plukket, og til vinen kommer på flaske, er det hele afhængigt af vinbonden - den del af processen kaldes vinificering.
Hvem opfandt vin? Man har fundet spor af vin helt tilbage, flere tusind år før vores tidsregning, noget tyder på at nomadefolket i middelhavsområdet rejste rundt med krukker hvori de opbevarede en gæret druesaft. De første spor af vin, som ligner noget vi kender, kommer - lidt overraskende - fra Egypten, hvor de gamle faraoner udviklede på teknikken at producere vin.
Hvad koster vin? Vin findes i alle prisklasser. Den billigste vin koster omkring 30 kr. for en flaske i et dansk supermarked - og mindre i andre lande, da vi i Danmark betaler en forholdsvis høj statsafgift på alkohol. Verdens dyreste flaske vin blev solgt i 2021 af et Nordjysk firma og er en Romanée-Conti fra 1999. Den blev solgt for 2,4 mio. kr. ekskl. moms til en asiatisk samler.
Hvad er tanniner Kendes også som ‘garvesyre’ eller ‘plante polyfenol’ og er det stof som binder proteinerne i vinen sammen. Læs meget mere om: tanniner!
Hvordan filtreres vin? For at sikre vinen en ensartet og mere modstandsdygtig krop, kan den filtreres - enten gennem tynde plader med små huller, hvor vinen kan passerer igennem, mens uønskede gærrester og andet filtreres fra - eller via et organisk filter baseret på eksempelvis jord.
Hvilket land kommer vin fra? Oprindeligt kan vin spores tilbage til området omkring middelhavet, men i dag produceres der vin i langt det meste af verden. De største vinlande er: Frankrig, Spanien, Italien, Tyskland, Australien, New Zealand, den sydlige del af USA og i Sydamerika.
Hvordan smager jeg på vin? Se ned i glasset
Hold glasset på skrå
Duft til vinen
Slyng vinen i glasset
Løft glasset og se på vinen
Ta’ en stor slurk
Læs en udførlig guide her til at “Smage på vin
Hvordan opbevarer jeg vin? Alt vin har det bedst et mørkt og køligt sted. Det vigtigste er at undgå direkte sollys, for høje temperaturer og store udsving i temperatur.
Hvorfor skal vin ligge ned? Vin bliver traditionelt set opbevaret liggende, dette er dog et levn fra en anden tid hvor man ikke havde de samme teknikker til rådighed som vi har i dag. Årsagen til at vinen lagres bedst vandret, er at korkproppen holdes våd af vin og derfor ikke risikerer at tørre ud, og i sidste ende smuldre ned i vinen. Så hvis du har investeret i en flaske som skal gemmes i minimum 5 år, før den skal drikkes, så kan der være en idé i at opbevare den liggende. Hvis du bare køber gode vine og planlægger at drikke dem indenfor en overskuelig tid, så behøver du ikke grave ud til vinkælder for at skaffe ‘liggepladser’.
Hvilken vin til mad? At sætte vin til mad er en hel videnskab. Men der findes en let og hurtig vej til at finde vin som passer til din mad. Prøv den gastronomiske matchmaker her: Du kan også læse en udførlig guide til, hvordan man kombinerer mad og vin!
Hvad er økologisk vin? At en vin er økologisk betyder at den er lavet på druer som er verificeret økologiske. Det vil sige at de ikke er sprøjtede og ellers overholder reglerne for økologiske fødevarer. En vin kan også være ‘økologisk vinificeret’, det betyder at den ikke er stabiliseret med Svovldioxid, som langt de fleste konventionelle vine.
Hvad er naturvin? Naturvin er super populært i tiden, fordi mange af os gerne vil spise og drikke mere naturligt og udsætte vores krop for færre pesticider. Begrebet natiurvin er svært at definerer fordi det er er omfattet af bestemte regler eller regulativer. Men fælles for langt de fleste naturvine er at de er produceret af økologiske eller biodynamiske druer, fra marker som ikke er blevet kunstvandet. Druerne er ofte håndplukkede og der er ikke tilføjet smagsgiverer eller syreregulerende middel til vinen.
Er vin vegansk? Nej, mange vine klares ved brug af æggehvide eller gelatine og kan derfor ikke kaldes vegansk. Det er dog muligt at få vegansk vin hvor disse metoder ikke er brugt.
Er vin glutenfri? Ja, der findes ikke gluten i vin.
Hvor meget alkohol er der i vin? I gennemsnit holder vin ca. 12% alkohol, men det kan varierer alt efter hvor varmt et klima druerne er vokset i. Et varmt klima giver mere sukkerholdig druesaft og dermed også en højerer alkoholprocent. Vine fra eksempelvis Australien og Sydamerika kan derfor nærme sig de 14-15%, hvor vine fra Tyskland ofte ligger lidt lavere. Port og dessertvin har omkring 20% alkohol i sig.
Er vin sundt og feder vin? Ja og nej. Fordi vin indeholder naturligt frugtsukker, er der også kalorier i vin, derfor vil vin i større mængder være fedende. Men vin indeholder også en række sunde antioxidanter som er gode for hjertet og lungerne.
Er vin syre eller base? Vin hører til i den kategori af fødevare som kaldes ‘syre’ og bør derfor indtages med måde.
Hvad gør vin ved kroppen? Vin har flere - både positive og negative indvirkninger på din krop. Ud over den indlyseende effekt som alkoholdn har er vin både blodukkernedsættende og blodtryksforhøæjende. Det hele handler om hvor meget og hvor ofte du drikker vin. Læs mere og vinens indvirkning på din krop her. https://www.winefamly.com/inspiration/er-det-sundt-at-drikke-rodvin
Hvorfor giver vin hovedpine? Hovedpine i forbindelse med indtagelse af rødvin kan have 2 årsager; Den ene er tømmermænd! Den anden er en reaktion på nogle af de stoffer som er i vinen. Den første årsag giver sig selv og der er gode råd dyre, vi giver dig et gratis: Drik vand til din vin. Drikker du meget vin, - så drik meget vand! Den anden årsag til at du får hovedpine, handler ret sikkert om indtagelsen af den svovl som bruges til at styre gæringsprocessen, når man producerer vin. En enkelt løsning, til dig som lider af hovedpine i forbindelse med at du drikker vin, kan være at drikke biodynamisk vin som indeholder markant mindre, eller slet ingen svovl.
Hvordan ved jeg om jeg kan lide en vin? Med mindre du allerede kender din smag og har en favorit-drue eller område - så kan det godt være svært, at tage den rigtige vin ned fra hylden. Men her behøver gode råd ikke være dyre, altså du kan jo begynde at smage dig igennem hele sortimentet, men du kan også tage denne smagstest - hvor din foretrukne chokolade og hvordan du drikker du din kaffe - bliver omsat til hvilken vin du vil kunne lide.
Hvorfor skal vin iltes? Både ældre og lidt yngre vine, vil når de iltes, åbne sig op - og på den måde frigive flere aromaer og smagsstoffer. Rødvinen kommer altså til at smage af mere og giver dig en bedre oplevelse.
Hvorfor smager vin af prop? At en vin har “prop” henviser til at den har en fejl. Prop stammer fra et kemisk komponent kaldet TCA som optræder i korkegens bark. Det vil ofte opleves som en karakteristisk duft af kælder, vådt pap eller fugtig jord.
Hvorfor laver vin gardiner? Franskmændene kalder det ‘tårer’, på dansk taler vi om ‘gardiner’, men ligemeget hvad du kalder det - så har det intet med vinens kvalitet, som sådan, at gøre. Måden hvorpå vinen lægger sig i glasset, er påvirket af en lang række faktorer - en række kemiske reaktioner som får vinen til at blive ‘hængende’ på glasset, som primært er forbundet til vinens sukker- og alkoholindhold.
Hvem drikker mest vin i verden? Frankrig, Italien eller Spanien vil være bud på verdens mest vindrikkende land, men Kina sniger sig ind som det land hvor hver indbygger årligt drikker mest vin. Danskerne ligger på en 12. plads med 37,7 flasker vin årligt.
Hvem producerer mest vin? Målt på hvor mange hektar af landets samlede areal, der går til vinproduktionen - så indtager Frankrig førstepladsen som den mest vinproducerende vinnation. Italien og Spanien følger trop, og de 3 lande står tilsammen for 40% af verdens samlede vinproduktion. Spanien er det land i verden med flest hektar vinmarker.
Hvor meget vin drikker danskerne? I gennemsnit drikker hver voksen dansker 37,7 flasker vin årligt - eller godt en halv flaske hver uge.
Hvem drikker mest vin i danmark? På en helt almindelig dag drikker 30 procent af danskerne en eller anden form for alkohol. Der bliver drukket mest vin på Sjælland og i landets større byer - hvor folk i Vestjylland er de mest afholdte.
Hvilket glas til vin? Jo mindre vinen dufter af, jo større glas skal du bruge. Derfor vil vine på blandt andet Pinot Noir og Nebbiolo oftest have godt af at blive serveret i et stort glas, som giver vinen en stor overflade, så aromaerne bedst kan folde sig ud. Mens vine med kraftige dufte som Zinfandel, har det bedst i mindre glas som omslutter de intense aromaer.
Vin hvor meget pr person? Én ting er at beslutte hvád der skal drikkes til et selskab, noget helt andet er hvor meget der drikkes. Nogle gæster drikker måske udelukkende vin, mens andre gerne supplerer med en øl. Som hovedregel regnes der én hel flaske vin pr. gæst. til en middag eller selskab, men husk altid at runde op hvis du er i tvivl!
Hvilken vin til bryllup? Læs alt om hvordan du laver en succesfuld vinmenu til dit bryllup her: https://www.winefamly.com/inspiration/vin-til-dit-bryllup
Hvor gammel vin kan man drikke? Vin er langtidsholdbart - men det afhænger af kvalitet og opbevaring. Der er eksempler på vinen med 80-100 år på flaske som stadig smagte af vine efter åbning. Men langt det meste vin er bedst inden for de første 5 år - mens nogle kvalitetsvine smager endnu bedre efter 10-15 år. Når først vinen er åben er det en helt anden snak.
Vin hvor længe kan det holde? Så snart du trækker en flaske vin op begynder den at ilte. Luft er i udgangspunktet en god ting for de fleste vine - men efter noget tid går det ned af bakke for din vin. Så når du sidder og ser på flasken og overvejer at sætte proppen i, så tænkt over hvor meget luft der er i flasken. Hvis mere end halvdelen af flasken er luft, vil ilt-mængden være så stor at vinen meget hurtig taber smag og blive sur. Som hovedregel bør du ikke gemme en flaske som er mindre end halv fuld, i mere end halvandet døgn. Hvis du har mere end det halve tilbage i flasken, er mulighederne lidt flere.
Hver vin, sit behov Champagne, Cava & alle andre slags bobler: 1-2 dage efter åbning, men husk at bruge en prop som passer til at holde på vinens perlende bobler, ellers bliver det hurtigt en tam oplevelse. Hvidvin & Rosé: Kan holde sig 2-3 dage i køleskabet. Smag dig frem, vinen vil ikke blive harsk, men - blot miste smag og føles mere ‘flad’ i munden. Rødvin: Vil typisk være drikkelig i 3-4 dage efter åbning, såfremt du har opbevaret den køligt og uden direkte sollys. Dessert- og Portvin: Er de typer vin, som grundet det høje sukkerindhold, kan holde sig længst. De meget søde dessertvine vil faktisk kunne holde helt op til 2 mdr. hvis du opbevarer dem korrekt. Hedvine som Portvin vil ofte være gode i 2-4 uger afhængig af type.
Vin hvad er det værd? I Danmark handler vi sjældent vin som en investering, men oftest handler det om et godt køb til prisen. Hvad vinen er værd handler i høj grad om hvad der er du gerne vil betale for. For, som med så meget andet, betaler du for kvaliteten, for produktet og i nogle tilfælde for navnet. I de små kvalitetsområder vil udbuddet ofte være mindre end efterspørgslen - hvilket betyder højere priser, for vin er også (kultur)historie - og det betaler man også for, når man køber vin fra de traditionelle vinområder.