At Frankrig, Italien og Spanien dominerer det Europæiske vinlandskab er næppe nogen overraskelse. De fleste af os kender de store lande med varme klimaer, som i århundrede har produceret den vin vi kender og elsker. De seneste år er der dog opstået en øget interesse for andre - og mere ukendte vin-nationer.

 

Tjekkiet

At vælge en lokal vin, på restaurant i østeuropa, er ofte markant billigere end at gå ombord i det importerede vinkort. Det kan imidlertid ofte vise sig at være en positiv oplevelse, at vende blikket væk fra de kendte titler, som på ingenlunde er særegne for den region du befinder dig i. Det kan ofte medføre virkelig store smagsoplevelser, hvis du er klar til at fralægge dig alle fordomme om ukendte og lokale vinproducenter. 

 

I Tjekkiet produceres der, modsat hvad mange tror, mere vin end øl. I den sydlige region Moravia, produceres 96% af landets vin, hvilket har ført til at tjekkisk vin ofte refereres til som ‘Moravisk vin’. Langt det meste af den lokale vin produceres på ukendte, lokale druesorter, men der er sket en stigning i produktionen af de etablerede internationale druer som eksempelvis Cabernet Sauvignon, der har vundet stor indpas hos tjekkerne. En af de ting som markerer sig særligt ved den tjekkiske vin, er den udprægede smagfuldhed som ofte gør stort indtryk på vestlige ganer. 

 

ulgarien

For langt de fleste rimer Bulgarien ikke umiddelbart på stolt vintradition, men er nærmere beslægtet med breezers og små sure shots. Det er imidlertid en skam, for Bulgarien har en stolt og gammel tradition for vinproduktion. For omkring 20 år siden, var Bulgarien stærkt repræsenteret på de vesteuropæiske vinhylder, hvor mangt et velassorteret supermarked havde en østeuropæisk vin, i en yderst prisvenlig klasse. Efter østblokkens kollaps, gik investeringerne, produktionen og dermed eksporten stort set i stå. 

De senere år, har Vesten dog igen fået øjnene op for den ældgamle nation og fået smag for de mange spændende druer, som dyrkes i landets 5 vinregioner. Fra det nordlige Danubian Plain, til det sydvestlige Struma Valley, produceres alt fra sprød chardonnay til fyldig Merlot

 

Israel

Trods stor uenighed på området, peger meget på at Israel var et af de første steder i verden, hvor man begyndte at producere vin. I mange år satsede man udelukkende på lokale druer og gjorde dermed ikke meget ud af at eksportere vin til resten af verden. Men i 1970’erne skete der en mindre revolution, da man begyndte at udvide produktionen, ved at anlægge marker i landets mere nordlige regioner. Her begyndte man at dyrke cabernet sauvignon, merlot og sauvignon blanc og med det kom succesen og den internationale anerkendelse for Israel som vinnation. 

Noget af det særegne ved den Israelske vin, er den aromatiske smag som ofte er gennemgående for disse vine. Et land med en omtumlet historik, men som de seneste år er blevet yderst anerkendt for sin vinproduktion, som tilmed kan findes på Michelin-restauranter verden over.