EU har haft regler for økologisk vin fremstillet af økologisk dyrkede druer siden 2012. Det økologiske EU-symbol med 12 hvide stjerner formet til et blad på en limegrøn bund betyder en vis grad af naturlighed i vinen. 

Der sprøjtes ikke med pesticider i vinmarkerne - der bruges kompost og grønt bunddække. Men man må anvende "Bordeauxblanding" af svovl- og kobbersulfat mod sygdommen meldug i vinmarkerne.

En række tekniske foranstaltninger i selve vinfremstillingen som f.eks. varmebehandling til mere end 70°, koncentration via nedkøling og korrektion af alkoholniveauet er forbudt - men gør disse regler en vin mere økologisk?
30 ud af de 55 tilladte tilsætningsstoffer i konventionel vinfremstilling stadig tilladte i økologisk certificerede vine. Kun indhold af svovldioxid skal på etiketterne: Indeholder sulfitter.

Justeringer i vinprocessen med de tilladte tilsætningsstoffer, styrer vinen væk fra det "naturlige" drue- og mostudtryk i vinkælderen. Afhængig af hvilken type vin, der produceres, er svovldioxid-værdierne nedsat med otte til 33% i forhold til den konventionelle. Kulturgær er tilladt.

Mange økologiske kvalitetsproducenter vælger at gå helt uden om at bruge de i EU tilladte tilsætningsstoffer, for at være så tæt med økologien, som de fleste forbrugere også forventer. To tredjedele af al økologisk vinproduktion er placeret i Europa. Heraf har Østrig været et markant foregangsland. Det tager tre år at omlægge til økologisk vinproduktion.

Det franske Nature et Progés og det tyske Ecovin har strengere øko-regler end det globale IFOAM. Det er ikke alle øko-orienterede vinproducenter, der har valgt at certificere sig, da det både er bureaukratisk og låser for handlinger ved evt. opståede problemer i produktionen.