Når du har mødt den eneste ene er du ikke i tvivl - og et bryllup kan forekomme som det mest naturlige i verden. Det at afholde et bryllup, kan imidlertid forvolde langt flere problemer og umulige beslutninger, for hvad skal gæsterne have at drikke? - og hvor meget drikker den gennemsnitlige bryllupsgæst?

Velkommen til 

Den klassiske bryllupsfest tager sin begyndelse med et ‘ja’, efterfulgt af et godt glas bobler. Her starter langt de fleste gæster lidt forsigtigt ud, men hvis de allerede har været udsat for kirkelig ceremoni og fotografering, kan både sult og tørst godt have fået tag i selv den bedste gæst. Husk derfor gerne lidt saltede snacks som følgeskab til boblerne. Pas på at det ikke bliver for sødt, sød vin, søde sager og måske endda bryllupskage ødelægger appetitien, hvilket ikke er godt for det fremtidige vin-indtag. 

 

Vælg en frisk type bobler som I selv godt kan lide, men pas på at den ikke bliver for dominerende inden det store festmåltid. Et godt bud kunne være La Escapadas Cava Brut som er frisk, frugtig og super ren i smagen. En sikker vinder som alle vil kunne lide:

Lad os gå til bords

Næste punkt på den vinøse dagsorden er ofte hvidvinen som skal agere følgesvend til forretten. Hvis I bevæger jer i det klassiske køkken hvor fisk eller skaldyr ofte spiller hovedrollen, så gå evt. med denne Stepp Riesling fra 2017 som smager elegant af fersken og sjove festsange. 

Det lange (seje) træk 

Når aftenens hovedret bliver serveret mellem rørende taler, morsomme anekdoter og sjove sange, så er det væsentligt at gæsterne er tanket godt op med en rødvin som gør sig både med- og uden mad. Denne seance kan ofte være ret lang og kræver, for de fleste, mere end ét glas. Servér derfor et par gode glas Lagone, fra 2016, som går godt både til okse- og kalvekød, men som sagtens kan stå alene under onkel Fritz’ lange tale. 

Den søde afslutning

Middagen lakker mod enden og forude venter både drinks og dans på at blive forløst. Til den søde afslutning hører det sig til med et sødt glas. Der er, i den forbindelse, flere veje at gå; både den klassiske dessertvin, den søde sherry eller det moderne valg, som at servere afkølet Lambrusco til den søde sommerdessert. Navnet ‘Lambrusco’ har for mange en lidt uheldig klang og leder tankerne hen på fordums tiders lunke vinoplevelser til halballer landet over - men lad dig ikke snyde, denne vin er både sød, frisk og fuld af smag. 

Mængdernes svære kunst

Én ting er at beslutte hvád der skal drikkes, noget helt andet er hvor meget der drikkes. Nogle gæster drikker måske udelukkende vin, mens andre gerne supplerer med en øl - også er der jo altid en gravid, eller fire imellem gæsterne. 

Alle selskaber er forskellige og I ved, som værter, altid bedst hvilken ende af skalaen jeres venner og familie placerer sig i, når det kommer til indtagelsen af de saftige dråber. Som hovedregel regnes der én hel flaske vin pr. gæst. Fordelingen på gæstens vinindtag er illustreret nedenfor. 

 

 

weddingilu

Hvis I eksempelvis har 50 gæster vil indkøbslisten se således ud:  

  • 7 flasker bobler til velkomstdrink

  • 17 flasker hvidvin

  • 22 flasker rødvin

  • 5 flasker dessertvin


Husk altid at runde op hvis du er i tvivl. 

3 tips når du serverer vin til dit bryllup

Lad være med at opfordre gæsterne til at drikke mere- eller mindre end de selv har lyst til, det har sjældent den ønskede effekt og kan virke enten anmassende eller formynderisk 

*

Vælg aldrig vin ud fra etikken og festens farvetema. Ingen husker den pæne flaske - alle husker smagen. Hvis I ikke ønsker at bryde temaet, så hæld vinen på karafler inden serveringen

*

Lad være med at prøve og imponere med dyr vin. Afstem i stedet vinen med maden og imponer med at have øje for detaljen