At der skal hvidvin til fisk vil langt de fleste mene, men der er stor forskel på fisk. Og lige så væsentligt for valget af vin - er både tilberedning og garniture. For ‘ja’ du kan drikke rødvin til fisk - og ‘nej’ du behøver ikke spise østers for at nyde champagne.

Vin til østers & kaviar - Kalk, salt og kridt på fransk

Ikke mange ting - i denne jordiske verden - får os tætterer på himlem, end kombinationen af champagne, østers og kaviar. Der er en grund til at denne trio - ikke kun beskrives som et episk afrodisiakum i kunsten - det er i sandhed et sanseligt manifest for både øjne, næse, mund - og alle andre vitale lemmer. 

Det er den dominerende salt der præger både smagen af østers og dens ekspiobiante fætter - kaviar, der i samspillet med champagnens nuancerede kalkholdighed - bliver til en sand åbenbaring. Hvis dine lyster til saltholdig seafood, overstiger antallet af flasker champagne dit dankort kan trække - så findes der indtil flere gode bud på hvidvine som fint kan agere substitut. Det oplagte valg - er ubetinget en frisk og pirrende Chablis, som med sin renhed og presente citrus, gør enhver skive citron på siden af din østers overflødig. Hvis du hører til kategorien af mere modige vindrikkerer - eller bare vil prøve noget nyt og mere lavfrekvent, så lad dig selv - og folk omkring dig, blive overrasket af Picpoul-druen som spændstigt og næsten insisterende frisk, står flot mod alt det hav der findes i både østers og alskens rogn.

Vin til jomfruhummer - Fra skaldyr til bløddyr

Du behøver ikke være en polo-klædt mand, med sejlerskoene plantet tungt i den nordsjællandske friværdi, for at sætte pris på den klassiske kombination af jomfruhummer og rosévin. - En duo som fortjener langt mere anerkendelse, end blot at være signaturret for Skagen i uge 29. Friskfanget jomfruhummer (- også) på grill - er både sart, delikat og let sødmefuld i munden. Derfor passer en let fyldig og struktureret rosévin, lige så godt til jomfruhummer - som en midaldrende revisor har det i en nyerhvervet sportsvogn.

Vin til klassiske fiskeretter - Chablis, en velklædt og trofast følgesvend

Du danske sommer jeg elsker dig - specielt fordi antallet af nyopgravede kartofler, er direkte proportionalt med hvor mange flasker Chablis, det er acceptabelt at have på køl. Ikke kun for de heldige kartoflers skyld, men i særdeleshed også fordi det tillader den opbagte sovs(!) at blive fyldt med frisk persille - og de panerede rødspætter at stege i så meget smør, at selv brødrene Price vil tage sig hårdt til pacemakeren. At Chablis får pladsen som den absolutte BFF til de lyse fiskeretter, skyldes ikke mindst at det lille franske vinområde, er garant for høj kvalitet og en sprød, mineralsk friskhed - som taler lige ind mellem lamellerne på den saftige lyse fisk. Skål og velbekomme!

Vin til hvide asparges - uanset om der toppes med stenbiderrogn, rejer eller laks 

Grüner Veltliner er den nye dreng i klassen - der smager lidt af gammelklog. Druen er ingen nyhed for de østrigske vinbønder, som i århundrede har nydt den rene og friske drue til deres hvide asparges. Duetten mellem den saftige - og let sødmefulde -  hvide asparges og den syre-karakteristiske Grüner, har sin berettigelse i kategorien “vin til fisk”, fordi den ofte akkompagneres af røget laks, stenbiderrogn eller friske fjordrejer - en opgradering man nødigt vil være foruden. Husk desuden at ingen af de førnævnte lider under en stor skefuld hollandaise - som trods den bastante base på smør og æggeblomme, stadig indeholder syre nok til at danse ligeværdigt med Grüner Veltlinerens kølige friskhed.

(Luksus-)vin til hverdagsfisk - Fiskefrikadellens franske venner

Ikke alt fisk er festlig - altså forstået på den måde at mange af os bør spise mere fisk i hverdagen. De fiskeretter, langt den typiske dansker, oftest sætter på bordet er; ‘Pasta med laks’ og ‘fiskefrikadeller’. Paradoksalt nok, passer den cremede pasta med bagt laks - langtfra optimalt sammen med den gængse ‘hverdagsvin’. Faktisk vil en ret som denne gøre sig allerbedst med et glas af vores yndlings smart-i-en-småborgerlig-fart- vin: Hvid Bourgogne. Heldigvis behøver du ikke ty til discount-pasta og andenrangs laks, for at få råd til passende vin - den hvide Bourgogne kan erhverves til rimelig pris. Det samme gælder børnefamiliernes fiske-favorit numero uno: fiskefrikadellen, som med sin salte stegeskorpe og bløde midte - næsten infantilt, skriger på ærke klassisk Riesling fra Alsace. Uagtet hvilken fiskeret du kategoriserer som ‘hverdagsmad’ må det jo aldrig stå i vejen for et godt glas vin, så husk også den ultimative hverdagsvin til køleskabet: Gayda, Collection Chardonnay. - Det ikk’ så ringe endda!

Rødvin til fisk - Alle fisk er farveblinde!

Det burde du som vindrikker også være. Mange af os, har en tendens til at låse vores forståelse for vinen - uløseligt - sammen med farven. At der drikkes hvidvin til fisk virker næsten mere naturligt og selvfølgeligt, end at udtale ordet ‘proptrækker’ korrekt. Men denne stereotype forestilling om favre-dogmatik, kan meget nemt gå hen og koste dig en stor smagsoplevelse. Vågn op kammerater og grib de røde flasker! Det er, som så meget andet, en sandhed - eller udsagn med modifikationer. I tilfældet med ‘rødvin til fisk’ er der meget at vinde - men alt at tabe. De primærer faktorer for hvornår en fiskeret kan bære rødvinens karakter og strukturerede fylde, er: Tilbehør og tilberedning. Mangt en fiskeret, hvor lys fisk får følgeskab af andet proteinholdigt garniture som bønner eller ost - vil folde sig langt mere elegant ud i selskab med lette rødvine, end med de hvide udgaver. Hvis fisken ligeledes akkompagneres af sauce på kyllingefond - eller noget klassisk garniture med svampe, så bør - og skal - du ikke gå andre veje end den med Pinot Noir. Hvis retten tilmed indeholder skindstegt fisk, vil saftige og komplekse vine som Migration fra Duckhorn, sende dine smagsløg med raketfart efter mere. Men pas på! - vejen til undergang er brolagt med Pinot Noir.