Den alsidige og højt feterede hvidvinsdrue har sin oprindelse i Bourgogne, men i dag er det den mest dyrkede verden over. Den populære drue danner grundlag for alt fra tør Champagne, til florlet hvid Bourgogne og fyldige, fadlagrede amerikanere. Men kan man måske tale om at populariteten har overhalet kvaliteten?

Trods det faktum at Chardonnay både dyrkes, og drikkes, verden over - så smager den på ingen måde ens om den kommer fra Australien eller Italien. Hvis man taler med en vinbonde fra Bourgogne, hvor Chardonnay-druen oprindeligt kommer fra, så vil vedkommende hævde at druen i sig selv ikke smager af noget - men at de unikke jordbundsforhold og det optimale klima - sammenlagt med bøndernes viden - er det som giver Chardonnay sit flotte udtryk og imødekommende smag. Den påstand er måske heller ikke helt forkert, for siden druen rejste med 70’ernes vinrevolution til guds eget land, opdagede amerikanerne at den ikke opførte sig som “hjemme” på de franske vinmarker og at smagen tilmed også udviklede sig anderledes på amerikansk jord. Ud fra den opdagelse, har man kunnet konkludere at Chardonnay er en drue med en imponerende evne til at tilpasse sig og således er mulig at dyrke næsten alle steder i verden. Det skyldes at druen i sig selv ikke er udpræget aromatisk og derfor er meget modtagelig overfor andre faktorer som klima, jordbund og fadlagring. 

Manisk hvidvinsproduktion 

Grunden til at der, med rette, stilles spørgsmålstegn ved den generelle kvalitet af Chardonnay-druen, er sandsynligvis det faktum at der produceres uanede mængder Chardonnay på verdensplan. Fra slutningen af 1980’erne og frem til midten af 90’erne firedobles antallet af Chardonnay-planter og produktionen nærmest eksploderede. Mange opdager hvor nem planten er at håndtere og hvor - forholdsvist- ukompliceret det er at få et reelt udbytte af druerne. Det medfører en del vine på Chardonnay, af mere eller mindre tvivlsom karakter. Med tiden er dette dog blevet korrigeret, da langt de fleste vinproducenter har erfaret, at man kommer længst med en velsmagende kvalitetsvin. Fordelen ved den store produktion af Chardonnay er-  at det dermed er muligt at finde gode flasker, til mere end almindeligt gode priser- Man får ganske enkelt meget for pengene.


Fra fed til florlet

Noget af det specielle ved Chardonnay er, at den spænder så vidt. Vin på Chardonnay kan være alt fra fin, let og nærmest forsvindende i munden, hvilket ofte er tilfældet med vine fra Chablis. - og samtidig kan fadlagret Chardonnay, primært fra Californien, være meget fyldig og cremet i munden. Om vinen er lagret på egetræsfade eller ståltanke, er ligeledes med til at understrege forskellen. Lagring på træfade tilfører vinen en blød og smøragtig smag - den metode er populære i både de amerikanske og europæiske versioner - dog med forskelligt udfald. De amerikanske versioner er ofte mere sødmefulde, hvor smagen i de europæiske, er mere fokuseret omkring vinens tannin og struktur. Chardonnay som lagerer på ståltanke bevarer i højerer grad noter fra det område den er vokset i - på den måde får naturen lov til at præge vinen i langt højrer grad.

Smagen af de vinde som blæser

I oprindelsesområdet, Bourgogne - kender man Chardonnay fra den elegante side, hvor vinen domineres af forskellige citrusfrugter. I Chablis, hvor druen også er meget brugt, har vinen en mere kalk-domineret karakter, som er blevet næsten synonym med Chardonnay fra dette område. De oversøiske versioner af Chardonnay, fra både Californien og Australien er typisk mere voluminøse og præget af mere eksotiske noter som ananas og moden melon. Så som med så mange andre vintyper, er de europæiske udgaver mere mineralske og stringente i udtrykket - hvortil versioner fra USA og Australien er mere fyldige og sødmefulde. 

Drik Chardonnay til din livret

Fordi Chardonnay har så stor en spændvidde og mangfoldig smagspalette, vil du med sikkerhed kunne finde en udgave som passer til din livret. Traditionelt set drikkes vinen til fiske- og skaldyrsretter med både fedme og salt. Du kan med fordel også sætte Chardonnay på bordet til en portion med faste oste og saltede oliven.