Stegt kylling med salat af bagt selleri, salvie & kapers

Tilbered en saftig kylling

Ovnstegt kylling er dejligt nemt at stå med. Den passer sig selv, det dufter forrygende og smager vidunderligt. Dog skal man være opmærksom på, at den ikke bliver overtilberedt, en tør kylling er simpelthen en dårlig oplevelse, så derfor, vær på mærkerne og følg kyllingen undervejs. Fyldet i skroget, er ud over at give smag, også med til at skabe kondens, hvilket hjælper på saftigheden.  

Hovedret til 4 personer

Ovnstegt kylling
1 stor fersk økologisk kylling
1 bundt persille
4 fed hvidløg, halverede
2 citroner, økologiske, i kvarte
10 stilke citrontimian
150 g smør
salt og sort peber 
 

Sæt ovnen på 150°.

Rens kyllingen indvendigt for blod. Er der indmad, kasser da dette. Skær gumpen af. Gnid kyllingen indvendig med salt og peber.

Skyl persillen grundigt, og skær citronerne i kvarte. Fyld kyllingen med persille, halvdelen af hvidløget og halvdelen af de kvarte citroner. Bind kyllingen op med kødsnor, således at lår og vinger lægger sig tæt ind til kroppen.
Brus smør op i en gryde, og kom resten af hvidløget, citronbådene og citrontimian i, således at det giver smag til smørret. Pensl kyllingen overalt med ”krydder-smørret", og krydr den grundigt med salt. 

Sæt kyllingen på en rist med en bradepande under, kom vand i bradepanden, så er den væsentligt nemmere at rengøre bagefter. Eller hvis man ønsker det, kan væsken bruges til at lave skysovs på, da kyllingen smider en masse dejlig væske under tilberedningen. 

Tilbered kyllingen i den forvarmede ovn i 40 min. Pensl kyllingen nogle gange med ”krydder-smørret" under hele stegningen. Tjek om kyllingen er færdig, ved at prikke en lille knivspids ind ved låret. Er saften klar, er kyllingen færdig. 

Skru til slut ovnen op på 250°, og steg kyllingen i 10 min., således skindet bliver sprødt. 
Lad kyllingen hvile 10 min., inden den udskæres. 

Salat af bagt selleri, salvie og kapers

Bagt selleri
1 stk. knoldselleri, skrællet 
2 spsk. god olivenolie
1 bundt frisk timian
salt og sort peber

 
Sæt ovnen på 160°.

Læg 2 stykker stanniol ud på bordet – det skal kunne gå hele vejen rundt om et selleri. 

Læg knoldsellerien ovenpå, gnid den ind i olivenolie, krydr med salt og peber, og fordel timianen under og over den. Pak det hele tæt ind i stanniol, så der ikke kan slippe damp ud. Bag sellerien helt mør i den forvarmede ovn i ca. 1,5 time, alt efter størrelse (tjek mørheden med en urtekniv el.lign.). 

Tag sellerien ud af ovnen, og lad det køle en smule af. Fjern stanniol samt timian, og skær det herefter i passende rustikke stykker. Anret stykkerne på et fad.  

Brunet smør med salvie, kapers og mandler
150 g usaltet smør
6 stk. salvieblade, hakket groft
50 g ristede mandler, hakket groft
2 spsk. kapers, hakket groft
½ citron, økologisk, saft og skal


Kom smørret i en gryde, lad det bruse op, og kog det igennem, til vallen begynder at falde til bunds (pas på, det ikke koger over). 

Træk gryden fra varmen, når smørret er brunt og dufter nøddeagtigt. Kom salviebladene i det varme smør, og lad dem trække heri, mens smørret afkøler let. 

Sigt smørret gennem et stykke køkkenrulle over i en ren gryde. Varm smørret let op, når det skal bruges, og tilsæt  de hakkede mandler, kapers og citronskal. Smag saucen til med citronsaft, til du har fået den ønskede balance mellem fedme og syre. 

Andet
Rrcola, rengjort 
Parmesan, høvlet i spåner med en kartoffelskræller
friske spæde salvieblade

Anretning af lun sellerisalat
Overhæld den lune bagte selleri med salviesmør med al fyldet i saucen. Drys salaten med rucola, høvlet parmesan og en smule små spæde salvieblade (ikke for meget, da salvie kan være ret dominerende).

Servering
Skær kyllingen ud, anret den på et fad, og server den med den lune sellerisalat samt et godt brød som tilbehør. 


Vinforslag

Bürgerspital, Johannes von Steren 2015


Tør kvalitetsvin fremstillet af druerne Weiss- og Grauburgunder. Dufter af gyldne frugter og vilde krydderurter. Er som skabt til mad og kommer fra et af Tysklands bedste vinhuse. Serveres ved 7-8 grader i store glas.

Se vinen her 


Zephyr, Pinot Noir 2015


Super smidig og lækker Pinot fra de sydlige marker på New Zealand, farven er nærmest gennemsigtig, hvilket skyldes den lille mængde af farve, der er i skallen på Pinot Noir druen. Skøn smag med noter af røde bær og frugter. Alt i alt en fantastisk oversøisk Pinot, lavet af en af de bedste vinproducenter i New Zealand, med speciale i Pinot. En vin som passer som perfekt til de lette retter. Serveres ved 14-15 grader, gerne i store bourgogneglas.

Se vinen her 


Print opskriften

Ønsker du at printe eller gemme opskriften, kan du hente den som pdf-fil herunder: 
Tilknyttet fil: File iconStegt kylling med salat af bagt selleri, salvie & kapers (175 kB)