Nydt af fortidens store konger, brugt som lægende middel til faldne soldater og slubret i sig på franske fortorvscaféer. Vinens funktioner er lige så mange som historien er lang, men hvad er sandt og hvad er falsk, når det kommer til den vidunderlige drik!?

 

Når det kommer til en drik, så gammel som vin, så er det måske meget naturligt at der gennem årene opstår en række forskellige myter, forbundet med indtagelsen af dette nydelsesmiddel. Winefamly har fundet de 5 mest hårdnakkede myter om vin og giver dig her svaret på hvad der er sandt - og hvad der er noget fis

 

1.Flasker med flad bund indeholder dårlig vin

Nej, vinflasker med flad bund er billigere at producere, end flasker med rund bund. Ud fra flaskens bund, kan det altså konkluderes om vinbonden har købt den dyre, eller den billige version. Flaskens udformning, har ingen betydning for indholdet og du kan derfor ikke bruge dette trick til at aflæse om en vin er god. 

 

2. Rosé er en blanding af rød- og hvidvin

At lave vin er ikke som at lave saftevand, det handler ikke om at blande eksisterende produkter sammen og håbe på den bedst mulige smag. Rosévin er en vin, lavet på blå druer - fuldstændig ligesom rødvin. Forskellen er at rødvin lagres med drueskallerne, som afgiver farve og smag i minimum en uge - hvor rosévin kun lagres med skallerne i 6 - 12 timer.

 

3. Garvesyren i rødvin giver hovedpine

Hovedpine i forbindelse med indtagelse af rødvin kan have 2 årsager; Den ene er tømmermænd! Den anden er en reaktion på nogle af de stoffer som er i vinen. Den første årsag giver sig selv og der er gode råd dyre, vi giver dig et gratis: Drik vand til din vin. Drikker du meget vin, - så drik meget vand!

Den anden årsag til at du får hovedpine, handler ret sikkert om indtagelsen af den svovl som bruges til at styre gæringsprocessen når man producerer vin. En enkelt løsning, til dig som lider af hovedpine i forbindelse med at du drikker vin, kan være at drikke biodynamisk vin som indeholder markant mindre, eller slet ingen svovl. 

Se udvalget af biodynamiske vine

 

4. Tunge ‘gardiner’ vidner om høj kvalitet

Franskmændene kalder det ‘tårer’, på dansk taler vi om ‘gardiner’, men ligemeget hvad du kalder det - så har det intet med vinens kvalitet at gøre. Måden hvorpå vinen lægger sig i glasset, er påvirket af en lang række faktorer, ingen af dem handler om vinens kvalitet. Der er tale om en række kemiske reaktioner som får vinen til at blive ‘hængende’ på glasset. Smagen - og kun smagen kan vidne om en vins kvalitet. 

 

5. Vin skal opbevares liggende 

Vin bliver traditionelt set opbevaret liggende, dette er dog et levn fra en anden tid hvor man ikke havde de samme teknikker til rådighed som vi har i dag. Årsagen til at vinen lagres bedst vandret, er at korkproppen holdes våd af vin og derfor ikke risikerer at tørre ud, og i sidste ende smuldre ned i vinen. Så hvis du har investeret i en flaske som skal gemmes i minimum 5 år, før den skal drikkes, så kan der være en idé i at opbevare den liggende. Hvis du bare køber gode vine og planlægger at drikke dem indenfor en rum tid, så behøver du ikke grave ud til vinkælder for at skaffe ‘liggepladser’.