Kvalitetsløft - især til de billige vine
Begrebet "Flying winemaker" opstod i slut 80'erne, da den engelske vinkøbmand Tony Laithwaite tog patent på begrebet og ansatte en hel hær af yngre australske vinmagere til at lave vin i franske kooperativer! Hermed fik kvaliteten af mange kooperativers vine dengang et gevaldigt løft. 

Høst hele året

Når det er høstsæson i Europa, er det forår i Australien, og på den måde kan man udnytte de professionelle ønologers kapacitet hele året rundt!

Andre vinproducenter drager også fordel af jordklodens sæson-forskelle - Miguel Torres helt tilbage i 1978, hvor Spanien blev suppleret med Chile, og australske Len Evans ville kombinere vinproduktion i Bordeaux med Californien.

Elektronisk udvikling

Fænomenet har spredt sig til næsten alle verdens vinlande, hvor de internationale vinmagere ofte arbejder målrettet hen mod at producere kommercielle vintyper - forudbestilt af købedygtige kunder i Nordeuropa. Disse vintypers kommercielle succes påvirker i høj grad, hvilke vintyper der nu produceres og sælges, hvor lokale vintyper mister forbrugernes interesse og fodfæstet på markedet.

I dag behøver de internationale vinmagere slet ikke at flyve så langt. Den elektroniske udvikling bevirker, at vinproduktionerne nemmere kan guides og styres fra den ene ende af jordkloden til den anden.

Stigende lokal stolthed

Højt uddannede lokalt funderede ønologer har dog formået at bremse noget op for den ensrettede, internationale påvirkning af drue-valg og vintyper.

For samtidig med en vis global ensretning af forbrugernes vinsmag og vinpræferencer, er der de sidste 10-15 år kommet en voksende stolthed over egne vin- og druetraditioner i de gamle, seriøse europæiske vinregioner.

Produktionen af lokale vintyper bremser dog kun den globale udvikling en anelse. Kundernes smagsløg er på få årtier blevet prædestinerede til at drikke frugtige og potente vine, og de store indkøbskæder sørger for at købe store mængder ensartede vine til billige penge, der kan slukke forbrugernes tørst. 

Sideløbende kommer der heldigvis nu i højere grad også dyrere og mere individuelle vine fra de oversøiske producenter til de nordeuropæiske forbrugere. Disse matcher oftere de mere terroirbaserede europæiske vine, og kan bidrage til at sende smagsoplevelsen hos forbrugerne på nye eventyr.