Verdens næstmest plantede drue. Onde tunger vil sige, at det næppe er på grund af kvaliteten, mens typer med halvfulde glas, ville sige at du her finder en drue som ikke er kendt eller feteret - men som gør sig imponerende flot som wingman i flere spændende blends.

Hvorfra - og hen?

Kær drue har mange navne; I Spanien hedder den Cariñena og italienerne kalder den Carignano men i Frankrig, hvor druen er mest udbredt, går den under navnet Carignan. Den optræder sjældent alene, men er flittigt brugt i diverse blends - faktisk er Carignan den 5. mest dyrkede drue i Frankring. Oprindeligt stammer druesorten fra Cariñena i Nordspanien.

Her trives den i det varme og tørre klima, som gør Carignan til mørk vin med masser af kraft og højt niveau af tannin. I Priorat laver de, med stor succes, vin på Carignan. Det giver nogle forholdsvis fyldige og frugtige vine, med noter af både hindbær og lakrids. - Men det ufravigelige arnested for druen Carignan er Languedoc-Roussillon, hvor druen blev plantet intensivt i 1950’erne fordi man opdagede dens egenskab for at levere et ekstremt højt høstudbytte på mere end 200 hl. pr. ha.

Også amerikanerne har fundet ud af fortræffelighederne ved at tilføje Carignan til deres rødvins-blends.Farve, duft & smag

Carignan er hvad man kan kalde en velhavende vin, ikke at forveksle med bekostelig. Der er tale om en type af vin der er rig på farve, duft og smag. Særligt er duften intens af både hindbær, ribs, mørke bærtyper, sveske, gran, chokolade og røg. Smagen er præget af den meget udtalte tannin, mens den modereres med noter af hindbær, tørrede tranebær og tobak. Carignan er paradoksalt nok let at dyrke, men svær at fremstille vin på. I Languedoc-Roussillon har de dog taget kampen op, og flere af de yngre vinhuse arbejder med at skabe stor vin mod alle odds.

Derfor skal du drikke Carignan

Fordi du gerne vil fremstå som en usnobbet, medgørlig og troværdig person. Dine værdier er fornuftige og du behøver ikke vin med bestemte navne eller klassifikationer, for at nyde det gode glas. Du smager på vinen før du læser etiketten og lader dine sanser guide dig. - Derfor får du ofte gode vinoplevelser, til langt færre penge, end dine prætentiøse venner som køber vin, de slet ikke har råd til, blot for at imponere på en lørdag, mens der kun drikkes vand om tirsdagen. Du nyder din rødvin og er ikke bange for at skænke et godt glas til lasagnen og nyde hverdagens små, røde, mirakler.

 

FAKTA

Type: Rødvin 

Oprindelse: Spanien

Smag: Tør

Fylde: Medium

Duft: Hindbær, ribs og gran

Drik til: Hverdagsretter med kylling, grønt og mild ost