Den velklædte verdensmand med de gode manerer og tidløse elegance. Cabernet Franc er stamfader til den allestedsværende Cabernet Sauvignon, men er for længst blevet overhalet på popularitet af det mere potente og joviale vidunderbarn. Hvis du er mere til elegance end brutalitet og foretrækker Leonard Cohen over Sussi&Leo - så er du klar til Cabernet Franc.

Hvorfra - og hen?

Fra arnestedet Médoc, i det nordlige Bordeaux, kommer druen Cabernet Franc. Her har man i århundreder lavet vin på den letbenede franske drue, med det nationalklignende navn. I Bordeaux får Cabernet Franc dog sjældent lov til at stå alene - da druen ofte blandes med Merlot og Cabernet Sauvignon. I området  Loire, har de formået at lave fænomenal enkeltdruevin på Cabernet Franc. Udenfor Frankrig, kan man finde Cabernet Franc i det nordlige Italien, Australien, Chile og sågar i New York, hvor druen er blevet en af de foretrukne, blandt det lille segment af hipsterkulturelle unge, som vover sig til at drikke andet end orange naturvin.

Farve, duft & smag

Cabernet Franc er indbegrebet af elegant vin, som med blød tekstur og parfumeret aroma, gør den til en let og struktureret rødvin at få i munden. Og som enhver god fader, kan dens milde væsen tøjle den mere utilpassede og slagkraftige Cabernet Sauvignon. Netop evnen til at være diplomatisk indslag i enhver rødvins-blend, har gjort druen til en darling i Bordeaux. Cabernet Franc modner tidligt, og bruges derfor ofte til at korrigerer smage i blends af forskellig slags. Den tøjler vildskab, løfter tyngden og raffinerer smagen.

Derfor skal du drikke Cab. Franc 

Du skal ikke drikke den franske Cab. hvis ikke du har tænkt dig at nyde den. - Altså ikke med benene oppe og lakridskonfekt i skålen. Vine med Cabernet Franc passer godt til mad med lyst kød, fjerkræ og svinekød. Den har det særligt godt i selskab med retter hvor der er fuld smæk på de friske krydderurter. At drikke Cab. Franc er som at gå med beat-støvler på brosten, have elbil og Jan Grarups fotokunst på væggen. Det er på engang moderne, tidløst og visionært - men mest af alt er det go’ stil.

FAKTA

Type: Rødvin 

Oprindelse: Frankrig

Smag: Tør

Fylde: Medium

Duft: Jordbær & ristet peber

Drik til: Gør som de lokale, drik til gedeost - eller grillede svinekoteletter