Historisk set, har den landlige franske rødvinsdrue, ikke haft de store armbevægelser eller blinkende medaljer, at smykke sig med - men det er måske ved at ændre sig. Ligesom kærligheden til det rustikke landkøkken, genanvendelighed og ubarberede underarme, bliver stadig mere moderne - så er Grenache på vej ind - som druen der sammenfatter netop alt det vi gerne vil være: En solidarisk medborger, med naturlig skønhed og tæmmet vildskab.

Hvorfra - og hen?

I slutningen af 1900-tallet var Grenache en af de mest planetede druer i verden. Den fandtes i et utal af varianter og tog sig gerne et nyt - og mere lokalt klingende navn - alt efter hvor i verden den befandt sig. Som en anden ‘con artist’ (-eller fidusmager om man vil) så har Grenache kunnet begå sig på de bonede gulve på vinslotte verden over. Det er dens enestående evne til at tilpasse sig omgivelserne og opfører sig forskelligt fra sted til sted, som giver druen sit specielle udtryk og omskiftelige karaktertræk.

Oprindeligt var det de spanske vinbønder som var mest flittige i brugen af Garnacha - som druen kalder sig på de kanter. Der findes dog ikke mange af de oprindelige vinstokke tilbage på spansk jord - de led deres endeligt op gennem 80’erne og i dag er Grenache primært en fransk drue, som har bedst fodfæste i området omkring Sydrhône.

Spørger man en fransk vinentusiast vil vedkommende helt sikkert kigge bestemt frem, bag læsebrillen, og sige at: “Grenache er synonym med de ikoniske Châteauneuf du Pape-vine”. - Hvilket bestemt heller ikke er usandt, men hvis du er i gang med at smage druen i dens rene og utæmmede variant, så bør du ikke snyde dig selv for den spanske udgave, som findes i kultvinene fra Priorat i Catalonien - her er fuld smæk på smagen af uforfinet spansk natur.



Farve, duft & smag

Med en bemærkelsesværdig lys farve og en høj alkoholprocent, skiller vine på Grenache sig ofte ud fra mængden. Den har en næsten sødlig smag som er domineret af frugt og et strejf af noget næsten urtet. Altså vi taler ikke en bleg Gammel Dansk med Ribena - men mere en oplevelse af Provence på flaske.

Det er friske urter, timian, salvie og lavendel som møder næsen og det gør at Grenache også benyttes til at fremstille rosévin. Med Grenache i glasset kan du forvente naturlig, let og smagsmættet rødvin som stadig har lidt syrlighed. Diversiteten i Grenache er stor og man kan derfor finde noter af alt fra ristede nødder til honning, ingefær og tjære - samt meget andet fra naturens skatkammer. Det er som om Grenache har en form for urkraft der fortæller en historie om hvordan vin har smagt i århundreder - og hvordan den bør smage i dag.

Derfor skal du drikke Grenache

Hvis du gerne vil imponerer en vinkender af den gamle skole, skal du næppe komme anstigende med posen fuld af kærlighed til Grenache. Men hvis du derimod gerne vil drikke naturvin - men ikke orker den lidt ustabile variabel i smag og struktur - så er konventionel Grenache, et eminent alternativ. Her får du alt den vildskab og ubearbejdede rå lækkerhed, som findes i naturvin, sammen med en god portion kompleksitet og en vin som gør sig virkelig godt til mad.

Hvis du altså ikke planlægger at serverer den til medistet eller tarteletter - Grenache kræver; rosmarin, oliven, faste oste, timian og nødder.

 

FAKTA

Type: Rødvin 

Oprindelse: Spanien

Smag: Tør

Fylde: Let

Duft: Urtet

Drik til: Mad over bål, kødretter og pasta m. chorizo