På en grå hverdagsaften i et nedlukningsramt corona-land - hvor det eneste lyspunkt er, at hjemmearbejde fint kan klares med et glas vin inden for rækkevidde - kræver det en omgang med kontante tanniner og en kraftig smag af mørke bær. Alt det, og ikke så meget andet, får du med vin på Negroamaro-druen.

Hvorfra - og hen?

Helt nede i det sydligste Italien, på den frodige hæl, ligger området Apulien - her har rødvinsdruen Negroamaro hjemme. Som en morsyg italiensk ungkarl, har den det bedst på sin egen egn - her hvor man kender den og ved hvad den kan. Negroamaro er indfødt i Syditalien og er distanceret fætter til den - noget mere - kendte Sangiovese. Men der er ikke meget som fletter de to sammen. Negroamaro trives godt i et varme og tørre klima, hvor den også kan give et ganske fornuftigt udbytte. Gennem årene har Negroamaro udviklet sig til en hårdfør type, med tykke skaller og den er derfor resistent overfor mange af de svampesygdomme, som kan slå konkurrenterne ud af vinmarkerne. Noget kunne tyde på, at også producenter uden for Apulien har fået øjene op for Negroamaros fortræffeligheder, i hvert fald er der de senere år dukket flere og flere varianter op hos californiske vinbønder.



Farve, duft & smag

Navnet ‘Negroamaro’ betyder “sort og bitter” - og det navn lever druen i visse tilfælde op til. Vine på Negroamaro er mørke og kraftige, men kan gå fra bitre og helt over i meget søde rødvine. Druen er ikke kun flittigt benyttet i rødvin - også fremstillingen af rosévin på Negroamaro er stødt stigende. Druen er, i sin reneste form, meget floral og animalsk i duften. Den giver en følelse af stor kraft og smag fra modne og mørke bærfrugter. Det specielle, ved Negroamaro, er at den er lav på syre, men rig på tannin. Farven og den lidt bitre afslutning er mere end blot oplægget til et dramatisk navn - det er vinens signatur.

Derfor skal du drikke Negroamaro

Negroamaro er for dig som gerne vil have noget for pengene - noget smag, noget hygge og bare noget godt i glasset. Der er ikke så meget pjat med den type som drikker Negroamaro, det er hvad man vil kalde ‘gode mennesker’. Du skal drikke rødvin på Negroamaro, hvis du gerne vil have smagen af den ferie du ikke kan komme på, hvis du trænger til en pause - eller hvis du bare har dækket op til det store tapasbord. Skulle du alligevel komme til at savne madpakkerne, så kan Negroamaro sagtens gå til en rugbrød leverpostej.

 

FAKTA

Type: Rødvin 

Oprindelse: Italien

Smag: Solbær, sort kirsebær & moden blomme

Fylde: Medium-stor

Duft: Bær, balsamico & krydderurter

Drik til: Minestrone suppe, kogt skinke eller mild ost