Den italienske nationaldrue er alt andet end en imødekommende og varmblodig mamma. Det er den stramme rygrad, som holder på formerne og understreger vigtigheden af struktur, i de store italienske vine. Umiddelbart ikke det oplagte udgangspunkt for en lækker vin til middagsbordet - også er der måske alligevel håb? 

Italien sidder tungt på posten, som det land hvorfra danskerne hvert år drikker mest importeret vin. En af de mindre kendte vintyper, som vi dog er ved at få øjnene op for, er den beundringsværdige Sangiovese, som betyder ‘Jupiters blod’. Toscanerne værner om deres Sangiovese fordi man her kan smage områdets særegenhed i hver en flaske. Det er vejret, jordbunden og selve smagen af Toscana der bliver tappet ned i disse flasker. Druen benyttes i alle områdets kendte vine som Chianti og Brunello - og er fast inventar hvis man skal producerer de berømte ‘Supertoscanere’. Sangiovese er kendt som en sofistikeret og lettere afmålt type, som foragter alt det søde, bløde og umiddelbare ved vin. Det lyder måske ikke som typen man har lyst til at indgå i en nær relation med, men som med så meget andet, så handler det om at lære den ordentligt at kende. For når man har fundet Sangiovesen’s sande ansigt og lært om dens fortræffeligheder, så er den uhyre svær at glemme. Har du først oplevet hvordan den lette kompleksitet lægger sig i din mund som en dyne af edderduns fjer - på en gang omsluttende og favnende, og stadig med en lethed - så er det let at blive bange for at den skal lette og forsvinde for altid. 


Mødet med Sangiovese, kan meget vel sammenlignes med en klassisk kærlighedshistorie: Noget smukt fanger dit øje. - Det er den ranke holdning, de slanke linjer og den gennemtænkte facon - som gør at du føler dig draget og forestiller dig at alverdens herligheder vil tilkomme dig, når du først får ram på denne begavede skønhed. Men når så mødet er blevet fuldbyrdet, så 
fyldes du med undren og en underlig følelse af - at den så raffinerede oplevelse mangler umiddelbarhed, hengivenhed og bare ikke ‘pleaser’ dig som de andre plejede at gøre. 


Sangiovese er helt sin egen og gemmer sig ikke bag ved en dominerende smag af fadlagring eller udpræget sødme, kun tilsat for at tilpasse sig et bestemt publikum. Det er en autentisk italiener med stolthed og ja, en lille smule krukkeri! Men med rette - for Sangiovese er pragtfuld original med sin høje syre, dominante smag af violer og toner af kirsebær. 

 

Trods det at kompleksitet og et stramt udtryk dominerer Sangiovese som vin - så passer den overraskende godt til simpliciteten i det italienske køkken. I særdeleshed kan man her tale om en vin, der er mere end oplagt at kombinere med det lokale køkken, hvorfra den har sin oprindelse. Det aromatiske og rustikke som præger det toscanske landkøkken, tager sig flot ud i samspil med Sangiovesens syre og høje frugtighed. De enkelte retter som dominerer køkkenet i Toscana er Spaghetti Bolognese, prosciutto, grillede grøntsager og saltede oste - alle retter som vil folde sig ud i selskab med en Sangiovese, hvor de grønne urter ligger som en undertone og giver en diskret krydret fornemmelse i munden. De enkelte retter med solmodne tomater, nydt på solrige dage og lyse nætter - det er det perfekte match til en god flaske Sangiovese.

Lad dig således ikke skræmme væk af Sangiovesens lidt specielle facon, når først du lærer den at kende, så er der ingen vej tilbage - det kan meget vel udvikle sig til ægte kærlighed. Hvis du allerede kender til- og holder af - Pinot Noir, så er dine smagsløg tæt på den totale symbiose. Hvis du derimod elsker den sukkersøde rødvin som uvidenskabeligt vil gå under betegnelsen ‘marmelade vin’, så bliver Sangiovese en stram og sur omgang at komme igennem - og det er der jo ingen grund til at udsætte dig selv for. Tænk dig godt om inden du kaster dig ud i et stormfuldt- og altopsluttende forhold til den italienkse donmina - er du klar til den ultimative forførelse? Det kan koste dig forholdet til andre druer, som efter dette møde kan virke uinteressante og ligegyldige. Men i så fald har du en ven for livet og en drue som vil udvikle, stimulerer og tilfredsstille (næsten) alle dine vinøse behov.