Du kender sikkert den om vinen, der ligesom mænd, kun bliver bedre med årene. Men er en vin altid god fordi den er gammel? Kan alt vin gemmes?  og hvor meget betyder et årstal reelt for vinens smag? Få svaret nedenfor og bliv klædt på til at forstå hvad ‘årgangsvin’ faktisk handler om. 




At udvælge og købe årgangsvin er for det utrænede øje - stort set umuligt. Du har sikkert hørt om ét godt Bordeaux-år’ eller ‘et skidt år for Bourgogne’, men hvorfor er der forskel i smagen på vin som kommer fra de samme marker?

Vinbonden er en landmand som kender sin jord, sit klima og sit produkt. Det er måden hvorpå han dyrker sin jord, der bliver afgørende for hvordan vinen i sidste ende kommer til at smage. Hvert år er der dog ét element, som ikke engang vinbonden kan kontrollere - vejret! 

 

Smagen af hedebølge

Som med alle andre landbrugsprodukter er druernes vækstvilkår afhængig af sol, vand, varme -  og forholdet derimellem. Solen er den vigtigste faktor når det kommer til at omdanne CO2 og vand til sukkerstoffer. En kold og regnfuld sommer vil således give en mindre sød høst, end de druer som er dyrket under meget varme og med mange solskinstimer. En kold høst vil højne syreniveauet i druerne og give vinen en smag af umodne tanniner og et meget lavt sukkerindhold. 

Det omskiftelige vejr og store udsving i temperaturer, gør således hver høst unik og skaber grundlaget for hvordan smagen udvikler sig i hver årgang. 

 

Et strejf af menneske 

En anden, ikke uvæsentlig, faktor for smagen på den enkelte vin, er hvilken menneskelig påvirkning vinmarkerne udsættes for. I nogle distrikter, primært i Sydamerika, kan det være nødvendigt at vande vinmarkerne, hvilket er et absolut no-go i Europa. Andre steder praktiserer man en såkaldt  ‘grøn høst’, hvor der tyndes ud i drueklaserne for at optimerer på vækstbetingelserne. 

Den væsentligste del af hvordan vinbonden påvirker sin høst er hvornår og hvordan han igangsætter plukningen af de modne druer. Efter høsten overlades processen til winemakeren som udvælger hvilken typer af fadlagring der skal benyttes og hvordan vinens yderligere komposition skal sammensættes. 

 

Kunsten at skabe den gode årgang

En god høst er desværre ikke altid garant for en god årgang. En høst som er dyrket under optimale forhold, har naturligvis de bedste forudsætninger for at blive til en topårgang - der er dog desværre ingen garantier når man arbejder med vin. Vin er et organisk produkt som har sit eget liv og ligemeget hvor mange kontrollerede processer den udsættes for - så fortsætter vinens liv og udvikling, længe efter den er kommet på flaske. Det betyder også at selv druer dyrket under svære forhold, kan udvikle sig til at blive spændende årgangsvin i hænderne på en dygtig winemaker. Winemakeren har reskaberne til at styre gæringsprocessen og sammensætte den helt rigtige blend af druer, hvilket kan blive altafgørende for slutproduktet. 

Det sidste led i kæden af den gode årgangsvin er dig - hvor længe og hvordan du opbevarer din vin, kan meget vel blive afgørende for hvilken smagsoplevelse du i sidste ende vil få. Hos Winefamly gør vi derfor vores absolut bedste for at rådgive og vejlede dig i hvordan du får den bedst mulige vin i glasset. Vi håndplukker selv alle vine og årgange til vores sortiment, og sikre at vores medlemmer altid har adgang til god og konkret vejledning i hvordan vinen skal håndteres, for at sikre den bedst mulige smagsoplevelse. Det er Winefamlys erfaring at en god årgang ikke kun vurderes af udenlandske eksperter, men i høj grad handler om hvad vores medlemmer synes smager godt. På vores hjemmeside finder du derfor altid vurderinger og bedømmelser fra medlemmerne som ærligt deler ud af deres erfaringer med den enkelte vin. Vi giver også altid konkrete råd til hvordan og hvor længe du bør opbevare den pågældende vin.   

Kort sagt: En god årgangsvin er en vin som du godt kan lide, drukket på det tidspunkt hvor du har allermest lyst til den