Hvidvinens hæderkronede eminence, som med al sin afmålte elegance og tørre humør, indlemmer dig i en verden, hvor enkelhed og rene linjer sætter dagsordenen. Det er smagen af begavelse og historiens vingesus som ligger begravet under de ranke vinstokke og beriger din mund med svaret på - hvor godt hvidvin rent faktisk kan smage. 

Småt, godt og verdensberømt 

Som et af de nordligste vindistrikter i Frankrig ligger Chablis, 30 km. syd for det sagnomspundne ‘Champagne’. Her laves noget af verdens bedste og mest eksklusive hvidvin. Hvidvin fra Chablis laves udelukkende på Chardonnay og sikrer dig altid en tør og lys vin - blottet for forstyrrende noter af alverdens tropiske frugter, som med sødmefuld fedme - er så langt fra Chablis som det overhovedet er muligt. Chablis er skarpsindig og begavet hvidvin som ikke smører sig ind i creme eller lægger sig til hvile på fade - kun ganske lidt. Verden over lovprises Chablis som mineralsk og sprød hvidvin, der smager som intet andet. Unikke jordbundsforhold og det kølige klima giver disse vine det unikke udtryk som intellektuelle vintyper - og dem der gerne vil drikke som dem, elsker at forsøde - eller forfriske-  tilværelsen med. 

Chardonnay på Chablis

Selvom druen Chardonnay kan have mange udtryk og tager sig forskelligt ud, alt efter hvor den kommer fra - så er der ingen andre steder i verden, man formår at få druen til at tage sig så elegant og forfinet ud - som den gør det i Chablis. Det skyldes både klima, jordbund og traditionerne for hvordan man netop her laver hvidvin. Der er ingen leflen eller uforløste høfligheder - bare renhed og ægte kvalitet bag de stolte traditioner. Andre steder i Bourgogne kan hvidvinene ofte fremstå mere bløde, behagelige og have noter af smør - det finder man ikke i vine fra Chablis hvor man ikke lader overflødige kalorier præge vinen, den er fit og den er struttende i sit udtryk. 

Jord og kalk i vinen 

I Chablis kommer de bedste vine fra de 7 Grand Cru marker som ligger på solbeskinnede sydvestvendte skråninger. Helt enkelt forholder det sig sådan, at jo mindre sol vinen har fået, dets dårligerer er den klassificeret. For et kold-klima område som Chablis, er solen en værdifuld ingrediens i vinens modning og derfor bliver de varme stråler dét som druerne hungrer allermest efter. Undergrunden i Chablis er præget af kalk og mineraler som er medvirkende til at give vinen det stringente udtryk. På en bund af fossile østers og fortidslevn vokser således de vinstokke som giver os hvidvin - af den type hvor bare der står ‘Chablis’ på etiketten så elsker vi den allerede. 

Ka’ De li’ østers? 

Det er næsten for nemt at konkludere på østers som den mest sublime spise i sammenhæng med Chablis, fordi områdets undergrund er præget at de mange fossile østersskaller. - Men det er ikke desto mindre tilfældet - Chablis & østers ér de bedste venner. Men generelt er Chablis altid et godt valg hvis der står skaldyr og sarte fiskeretter på menuen. Vi går heller ikke af vejen for at servere et glas Chablis til kylling eller andre lyse kødtyper - det vigtigste er at vinen får plads og ikke slås væk af dominerende smage eller voldsom fedme. ‘Keep it simple and stay clean’ - så vil du forstå mystikken og blive lukket ind i Chablis-elskernes, ikke hemmelige, men eksklusive klub - hvor kun (noget af) det bedste er godt nok.