En guide til hvordan du gør din ferie til et vinøst mekka af velsmagende oplevelser

Skal sommerferien være præget af endeløse rækker af frodige vinmarker, duften af sprød Riesling i næsen og lune aftener ved kanten af moselfloden? Winefamly har planlagt den perfekte kør-selv ferie for dig som elsker vin og gerne vil opleve de europæiske vin traditioner på nærmeste hold. Så hvis du er nysgerrig på hvordan vingårdene omlægger til økologisk- og biodynamisk produktion, om det er muligt at gøre en god handel direkte hos vinbonden, eller bare på om vinen smager bedre i dens lokalområde - så læs med, og få de bedste tips til en ferie hos vores venner i det tyske.

Lokal minimalistisk storhed 

Start eventyret med at sætte kurs mod området Rheinland-Pfalz, hvor den ideelle tur tager sin begyndelse i den lille historiske by Appenheim. Byens størrelse gør den intim og overskuelig, samtidig med at den er det perfekte sted at tage en overnatning. 

Appenheims ubetinget mest spændende lokation, for enhver vinelsker -og et absolut must, er et besøg hos brødrene Knewitz, med fornavnene Tobias og Björn. De overtog i 2009 familiens vingård i Appenheim. Området omkring 

Rheinhessen er fortrinsvis et kendt riesling-land, men det lader brøderne Knewitz sig ikke dikterer af - de dyrker Chardonnay, weissburgunder og og sauvignon blanc, for at vise, at Rheinhessen kan lave god vin på meget andet end riesling. Men det er riesling der er stjernen og det udnytter brødrene blandt andet til at lave sprød frisk hvidvin, dessertvin og Sekt på lækre tyske bobler i Champagne-stil. Tobias Knewitz blev i 2015 kåret som årets nye vinmager af det tyske vinmagasin Fallstaff.

 

Her er altså muligheden for at besøge et fantastisk vinhus, hvor unge vinbønder står på skuldrene af forrige generationer og finder deres egen stemme, smag og udtryk i arbejdet med at skabe fabelagtig tysk vin.

 

 

 

Efter at have smagt storslået vin hos brødrene Knewitz, spist et måltid på en af de lokale restauranter og overnattet i et af Appenheims små, charmerende guesthouses, går turen videre ned langs Rhinens flodbredder.

I fodsporene på en vin-pioner

Følg floden stik syd og lyt til vinrankerne, som står så tæt at de kan hviske til hinanden på de grønne marker. Gør et stop i en af de utallige små autentiske bjergbyer, hvor skinker og lokale oste kæmper om at give din vin følgeskab. Gå en tur i de brostensbelagte gader og nyd de blomsterbekædte altaner, de fine bindingsværkshuse og de gæstfrie tyskere. 

 

 

 

Området omkring Pfalz er hjemsted for mangt en dygtig vinmager, og en fantastisk region at besøge hvis du er på jagt efter spændende vine. Blandt andet er det her Gerd Stepp huserer og opkøber druer til hans lette og smagfulde vinproduktion. 

 

Riesling som er omvejen værd

I den historiske by Trier findes der, ikke mindre end, 9 bygninger som er på UNESCO’s liste over bevaringsværdige monumenter. Byen er tysklands ældste og ikke kun hjemsted for romerske mindesmærker og charmerende middelaldertorve, - men også for en af Winefamlys favoritter, når det kommer til Riesling.

Vereinigte Hospitien, som er huset bag den fabelagtige riesling, er en af Mosels ældste vinproducenter. Det er her, højt på bjerget ‘Trier Augenscheine’, at vinstokkene gror de druer som denne riesling Spätlese, er lavet på. Bjerget, huset og hele byen er helt sikkert et besøg værd hvis du ellers er til stemning, atmosfære og gastronomiske oplevelser af den bedste skuffe. Vi er tæt på den franske grænse og det kan både ses, høres - og i den grad smages. 

 

Vi skal helt ind i landet

Efter flere dage med flodbredder og lette vine, er det på tide at komme ind i landet - helt ind!

Kør øst på og sæt kurs mod Würzburg i Bayern. Det skal ikke udelukkes at Bayern også er kendt, og i nogle tilfælde elsket, for øl & pølser, men her handler det om Bürgerspitals sødmefulde vinunivers. Besøg den historiske vingård og giv jer hen til smagen af tysk vin, som giver lyst til mere. 

 

 

Se video om vinhuset

 

Bürgerspital er en af landets ældste vingårde og i 2016 kunne de fejre 700 års jubilæum. De mange år fornægter sig ikke og det historiske perspektiv er både tydeligt og præsent i såvel vine som på selve gården. Vingården har tidligere været forbundet med byens hospital, og i dag spiller Weingut Bürgerspital en signifikant rolle i den tyske vinbranche, grundet det store sociale engagement. Huset fremstiller førsteklasses vine på alle niveauer og går målrettet efter mineralitet, friskhed og renhed i smagen. 

 

Bliv godt klædt på til dit besøg, ved at smage på vinen først

 

 

Hele området omkring Franken er påvirket af de tidligere hertugdømmer og religiøse stride præger områdets kulturalitet. Der masser af kultur, mad og mennesker at gå på opdagelse i, hvis der er behov for en pause i de ranke vinstokke og fortællelystne vinbønder.

 

Når tiden er inde, fyldes bilen med flasker og gode minder.