Velkommen i familien til Tenuta Di Castellaro

 

 

Når teamet bag Winefamly tager på ferie, kan vi ikke helt lægge arbejdet fra os. Derfor endte Lars Duelund fra vores marketingafdeling med at besøge, og smage vinene, fra Tenuta Di Castellaro, på sin sommerferie på Sicilien. Denne vingård har den mest idylliske placering på vulkanøen Lipari, med en smuk udsigt over de andre vulkanøer der udgør de æoliske øer ud for det nordøstlige Sicilien. Her får du Lars introduktion til vingården og de vine vi har valgte at tage hjem til en test. Tager I godt imod vinene kommer de til at indgå som en fast del af vores sortiment, så vi håber på mange tilbagemeldinger på vinene efter prøvesmagning.

Nu håber vi blot for Lars skyld, at I er ligeså begejstret for disse vine, så han ikke behøver rejse til Sicilien hver år for at smage på disse vine ;-)

 

Billede fra vinmarkerne

Lars Duelund tester Tenuta di Castellaro

Det var et tilfælde vi fandt denne vingård. På en køretur rundt på øen, så vi ret anonymt skilt, og tog chancen. Her blev vi mødt af en vingård der ligger gemt godt ned ad en meget smal vej, men med den mest imponerende udsigt. Selve gården og markene ligger højt, med en betagende udsigt over de andre æoliske øer. Selve beliggenheden er i særklasse, og med en vinsmagningen der foregår under åben himmel med udsigt over vinmarker og vulkanøer, så er det svært at være objektiv, vi blev ganske enkelt meget imponerede over beliggenheden og vingårdens arkitektur. 

På vores første besøg blev taget vel i mod af Simona (vi har nu været der 2 gange), og blev introduceret til smagsprogrammet og lidt om vingården generelt.


Tenuta Di Castellaro er en mindre vingård der kun producerer 60.000 flasker årligt, fordelt på 2 hvide, 4 røde, en rosé og en malvasia (en dessertvin fra området), og her i 2020 lancerer de en ny vin. Vi fik en underholdende introduktion til vingården og druerne, og gik så igang med smagningen. Og lad mig allerede her afsløre at ja - vi blev begejstrede og vi bestilte det hele hjem. 

Alle vine er økologiske og druerne stammer fra de sundeste og ældste vinranker fra de æoliske øer, med fokus på Corinto Nero og Malvasia. Til vinsmagningen blev vi desuden tilbudt simple og lækre bruschetta, med deres helt egen kapers creme - perfekt supplement til vinene.

På Sicilien er de stolte mennesker, og går op i at beskytte deres lokale arv og tilhørsforhold. Og hos Tenuta Di Castellaro har de bl.a. givet vinenes navne indeholder et lokalt element, og det lokale går også igen i etiket designet. Det er meget genkendelige etiketter som er smukt designet. Selv uden navnet, kunne vi nemt genkende det lokale element på etiketterne, da vi kender Lipari godt. 

Bianco Pomice er opkaldt efter det lokale pimpstensbrud hvor pimpsted førhen var en stor eksportvare for Lipari. Bianco Porticello er broen hvor skibene lagde til for at hente pimpsten. Rosa Caolino er stedet hvor vingården ligger hvor undergrunden har samme farve som roséen. Nero Ossidiana er opkaldt efter det sorte obsidian man finder overalt på øen. Og sådan har alle vinene en lokal forankring og historie.

Vinene
Vi har smagt hele deres sortiment, da vi sidenhen har besøgt vingården igen (og selvfølgelig bestilt mere vin hjem...), men her vil jeg introducere de vine der nu er at finde her på winefamly.


Bianco Pomice

Først vin var Bianco Pomice som Simona præsenterede som deres bestseller og sin egen favorit. Da vi slyngede vinen rundt i glasset, forstod vi hurtigt hvorfor. Sikke en frisk duft af sommer og citrus. Citrus frugter er meget udbredte på Sicilien så ganske naturligt at det også er med i duftene på deres vine. Smagen var mindst ligeså lækker som duften, hvor den igen er meget frisk og en perfekt makker på en varm sommerdag. En vin der vil være perfekt til vores fisk herhjemme i DK, og en klar favorit for os fremover, når vi skal forkæle os med hvidvin. 

Læs mere om vinen her og bestil på winefamly her.

Ypsilon

Dette er den nyeste rødvin i sortimentet, opkaldt efter formen på hele øgruppen. En vin på Corinto, Nero D'Avola og Alicante, alle 3 druer du finder på Siclien og Lipari. I glasset en behagelig duft af røde frugter, og en smag der er meget frisk af en rødvin at være. Den blev serveret afkølet, så på en sommerdag var den ret frisk i smagen, og vi har sidenhen nydt den gentagne gange til pasta- og fiskeretter. Den er lidt anonym hvis man nyder den sammen med tunge retter, så derfor fortjener den at blive nydt selv, eller med fisk og pasta. Så får du en vin der smager af al det bedste fra Lipari. 

Læs mere om vinen her og bestil på winefamly her.

Nero Ossidiana

Vi sluttede af med Nero Ossidiana - en rødvin som i dag er vores favorit herhjemme når vi skal forkæles med vin til mad som er en lækker vin, og som bringer mindre frem. Vinen har et markant navn, hvor den hentyder til de helt mørke glatte vulkanske sten der opstår når lava nedkøles hurtigt, og det lever den op til. Ikke så meget at det er en tung og dyb rødvin, men en vin med sin helt egen karakter, og en meget elegant smag . En dyb rød farve og en duft af mørke bær.

Læs mere om vinen her og bestil på winefamly her.


Lidt om vingården
Simona var nu færdig med vinene, men kunne godt mærke vores begejstring, så som den dygtige sælger hun var, tilbød hun os en rundvisning i deres vinkælder. Vinkælderen er gravet ud i vulkanklippen og som det ses på billederne har det en helt speciel indretning. På de fritlagte søjler kan man se de mange lag af sten øen består af, og der skulle efter sigende være 18.000 vulkanudbrud bag de mange lag (et af børnene er stadig i kælderen for at tælle efter…).



Kælderen har en lang række teknologiske løsninger som er meget interessante at høre mere om, og som alle har til formål at producere vinene under de bedst tænkelige forhold, uden at belaste den lokale natur.

Temperatur styring af kælderen foregår næsten uden brug af strøm, via et special udviklet system, hvor det er vinden der automatisk køler hele kælderen. Vinden føres igennem en række rør, der går dybt ned i de vulkanske klipper, og dermed er der en konstant temperatur hvor vinene kan modne i tønderne. Belysningen er også deres helt egen, med unikke lyskanaler, hvor det naturlige lys guides igennem en skakt i klipperne via spejle. Dvs. de kan tænde/slukke for det naturlige lys - ret imponerede. 

Vingården er ikke alene økologisk, men har en meget "grøn" tilgang til hele produktionen. Så der må ikke anvendes unødig strøm på gården og vinene skal behandles nænsomt. Det kommer bla. til udtryk ved, at når vinene skal flyttes mellem vinkar, så anvender de ikke pumper, men har placeret karene forskudt, så vinen selv kan løbe videre. 

Fælles for vinene er også, at vinrankerne er dyrket i vulkansk jord, og sikkert mange forskellige mineraler man ikke finder mange andre steder. Og det oplever vi, er med til at give vine med deres helt egen karakter og smag. 

Hjemme i Danmark
Efter vores smagning bestilte vi en række vine og fik sendt hjem, og det er altid spændende om de vine man har smagt mens sommerferie humøret var højt, nu også var ligeså god når vi kom hjem. Så 2 måneder efter vores første besøg, tog vi hul på vinene hjemme i Danmark, og de var mindst ligeså forrygende nu hvor vi havde tid til at matche vinene med de rette madretter. 

Så derfor er det en fornøjelse for mig, at vi nu kan præsentere Tenuta Di Castellaro's vin til Winefamly's medlemmer og jeg håber de kan skabe ligeså begejstring ude hos jer, ellers er jeg nødt til, at skulle rejse til Sicilien igen næste år ;-)

Du kan læse mere om vingården her og ellers er du altid velkommen til at kontakte Lars på lds@winefamly.com hvis du har yderligere spørgsmål, eller evt. selv vil besøge Tenuta Di Castellaro